Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Krešimir Golubić: 'Grafiti su umjetnost, a ne vandalizam'

Krešimir Golubić: 'Grafiti su umjetnost, a ne vandalizam'© Instagram

O ljubavi prema grafitima i street artu razgovarala sam s umjetnikom Krešimirom Golubićem, poznatijem pod pseudonimom Leon GSK

Ako kojim slučajem pratiš street art scenu u Hrvatskoj, vjerojatno ti ovoga ljeta nije promaknula vijest da je Zagreb dobio Punk Rock ulicu.

Punk, a i glazbenu povijest općenito, obilježili su mnogi glazbenici, a nekima od njih hrvatski umjetnik Krešimir Golubić, poznatiji pod pseudonimom Leon GSK, posvetio je poznati zagrebački prolaz - ulicu koja spaja Radićevu ulicu sa Strossmayerovim šetalištem preko Zakmardijevih stuba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PuNK's NOT DeAD! (@punksnotdeadart) on


Da je Punk Rock Street tek početak obilježavanja grada i odavanja hommagea apostolima punka, Krešimir je dokazao s izložbom Punk's Not Dead, održane u zagrebačkoj galeriji Greta krajem rujna, a sada je probrao i svoje omiljene radove koje do 15. studenog izlaže u knjižnici Marina Držića u Zagrebu pod parolom 'Punk uistinu nije mrtav'.

Osim o Punk Rock ulici, s Krešom sam razgovarala o njegovoj ljubavi prema grafitima, ali i njegovom odličnom projektu pomoću kojeg nastoji djeci približiti uličnu umjetnost i pokazati da grafiti ne moraju biti vandalizam. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kresimir Golubic (@leon_gsk) on


Što mi možeš reći o ovoj izložbi i o projektu općenito? Kako je nastala ideja za Punk Rock ulicom?

Izložba kao i ideja nastala je početkom godine kada sam zapravo odlučio da moram napraviti solo izložbu. Koncept sam vezao uz nekakvih tridesetak godina od kako sam počeo raditi prve fanzine sa Punk/HC tematikom. S obzirom da djelujem na grafiti i street art sceni, nekako je i logično da radove crtam i na ulicama. Tada se i pojavila ideja o „otvaranju“ Punk Rock ulice. 

Kad si se i kako zainteresirao za umjetnost grafita?

Grafiti su me oduvijek interesirali, vjerojatno sam ih prvi puta zamijetio početkom osamdesetih prošlog stoljeća kroz filmove, negdje 1983., ali sigurno 1984. crtkaram prve skice, 1985. prvi puta vidim graffite ispred muzeja Louvre u Parizu, a 1987. crtam prvi puta sa sprejevima. No pravi početak je nakon povratka iz posjete Berlinu 1991. godine.

Kad si znao da su grafiti ono čime se želiš ozbiljno baviti?

Unatrag koju godinu, ali nisam siguran da mi to i uspijeva…za sada moram raditi i svoje redovne poslove…s umjetnošću još uvijek ne mogu poplaćati sve račune.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kresimir Golubic (@leon_gsk) on


Otkud pseudonim Leon GSK?

Leon mi je ime djeda, a GSK ime moje grafiti grupe.

Koji umjetnici su ti najveći inspiracija? Čijim se radovima najviše diviš?

Grafiti scenu pratim godinama…zapravo preko 25 godina… postoji više ljudi koji rade zaista odlično no ne bih nikoga posebno izdvajao. Radove mogu ocjenjivati po kvaliteti samog rada, izvedbi, odabiru zanimljive lokacije ili originalnoj ideji.. ponekad radovi i ne moraju nužno biti odlični, ali ako je nešto nacrtano na super lokaciji – to je to!

Kako izgleda tvoja svakodnevica? Opiši mi jedan tipičan dan. 

Pa nije neka uzbudljiva ili bitno različita svakodnevica svih nas… buđenje, dizanje klinaca, odlazak u školu, odlazak na posao, povratak, razvažanje po aktivnostima ( djece), večera, tjeranje klinaca u krevet…tek onda iza 22:00 ako ostane snage - pripremanje novih radova ili crtanje u studiju…uzbudljivo, ha?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PuNK's NOT DeAD! (@punksnotdeadart) on


Kako Hrvati gledaju na uličnu umjetnost? Koje su najveće predrasude vezane za grafite? 

Zapravo, nakon što nam scena ima 25+ godina, grafiti i ili street art doprijeli su puno dalje nego ikada prije.. smatram da je danas puno pozitivnije mišljenje o grafitima ili street artu nego što je bilo prije dvadesetak godina…

Često držiš predavanja po školama na temu grafita. Kako ona izgledaju? Čini li ti se da si mladima uspio približiti ovu umjetnost?

To mi je jedan projekt kojeg sam osmislio da približim grafiti djeci na jedan drugačiji, pozitivniji način.. grafiti kao umjetnost, a ne vandalizam… i ustvari je jako dobro prihvaćen… shodno upitima iz škola, prilagođavam predavanja prema potrebama… recimo, super mi je bilo predavanje u Školi za modu i dizajn gdje sam pokazivao kako se mogu određeni radovi pripremiti i nacrtati umjesto na zidu – na majicama… zapravo da si sami možete dizajnirati odjeću koju nosite.

Koji su ti neki planovi i ciljevi u bližoj budućnosti?

Sa izložbom „Punk's not dead“ idemo na neka gostovanja i zapravo već sada postoje veliki planovi oko toga...o tome više kroz vrlo kratko vrijeme.
 
Komentari
+2
 
angel0000
  • 23.10.2019 2:03:56
  • Bodova: 74285
  • Prijavi
Odlično <3