Kako za sebe pronaći idealan hobi?

Kako za sebe pronaći idealan hobi?

Baš kao i kod svakog poslovnog poduhvata, i kod hobija vrijede brojna slična pravila…

Čini se da u današnje vrijeme, kada su nam informacije o najrazličitijim stvarima putem inetrneta na dohvat ruke, pronalaženje hobija trebalo bi biti jednostavan zadatak. I u teoriji je, no u praksi mnoge osobe nakon kratkog vremena vrlo često odustaju od hobija zbog brojnih razloga. Potroše podosta financijskih sredstva, dragocjenog vremena, ali na kraju moraju odustati, te umjesto još jednog iskustva više, ostaje im gorak okus u ustima.

Makar niti jedan hobi ne treba biti za cijeli život, jer se životne okolnosti i interesi kroz život mogu mijenjati, ako ste upravo u fazi promišljanja i pronalaska najidealnijeg hobija, svakako ovaj članak se vam može pomoći u toj potrazi. Pronalaženje novog hobija možete gledati kao jedan od poslovnih poduhvata koji vam može promijeniti život na bolje i donijeti vam prije svega zadovoljstvo i nemjerljivo duhovno bogatstvo.

Pomičite granice
Koja je prva stvar kada pomislite na bavljenje novim hobijem? „Ne to nije za mene! Ne mogu se početi baviti padobranstvom jer se bojim visine ili slikarstvom jer ne znam slikati?“
„Ili to je savršen hobi za mene! Vrtlarenje je idealni hobi za mene, samo još trebam komadić vrta.“

U prvom slučaju, potrebno je osloboditi se strahova. Iako to nije baš jednostavno, zapitajte se koji je najbolji način da se upravo tih strahova oslobodite. Ako i nećete biti do kraja uspješni, barem ćete znati da ste pokušali i gdje su vam granice. Kao drugo, trebate se pitati jeste li realni kada je u pitanju hobi. Ne možete vrtlariti bez vrta, kao što ni ne možete skakati iz aviona bez padobrana.
Dakle, važno je da pomičete vlastite granice, ali isto tako da budete realni.

Kakav hobi želite?
Kao i u bilo kojoj drugoj poslovnoj odluci, kada razmišljate o hobiju razmislite želite li da to bude nešto s čime ćete se vi baviti sami, bez prisutnosti drugih osoba ili će to biti društvena aktivnost koja okuplja razne ljude s jednakim interesom. Svakako, ako želite proširiti vidike i upoznati nove ljude onda trebate odabrati hobi koji je ujedno društvena aktivnost. Jednako je i u poslovnom poduhvatu, trebate razmisliti želite li raditi sami ili imati partnere.

Razmislite o financijama
Svatko zna da su jedno želje, a drugo mogućnosti. Hobi mora odgovarati vašim financijskih mogućnostima. Primjerice, ako se želite baviti slikanjem, morat ćete kupiti pribor za slikanje, boje, imati dodatan prostor gdje ćete slikati. Sve to zahtijeva određena financijska sredstva. Na žalost, ništa nije besplatno… Jednako je i bilo kojem drugom poslovnom poduhvatu. Treba biti realan i oprezan s ulaganjima…

Iskoristite prijatelje
Kada je u pitanju novi hobi o kojem razmišljate, osim na internetu, jako puno pravih informacija možete saznati od svojih prijatelja, poznanika, kolega… Zato, prije nego što se upustite u skupljanje poštanskih maraka, svakako raspitajte što ih čini vrijednima. Možda određeni hobi na kraju i neće biti toliko dobar za vas ili baš obrnuto.
Osim toga, prijatelji i poznanici mogu biti oni koji vam mogu pomoći u započinjanju hobija, od upoznavanja pravih ljudi, do posuđivanja opreme, alata, davanja početnog znanja. Jednako je u započinjanju poslovnih poduhvata; iskoristite pomoć koja vam se nudi, poznanstva, korisne savjete…

Hobi = zadovoljstvo
Kao što smo i na početku rekli, ne treba svaki hobi s kojim se počnete baviti biti onaj pravi, niti se trebate baviti s njim zauvijek. Baš kao i posao.
No za razliku od posla, hobi vas u određenom dijelu života treba uvijek zabavljati, opuštati, usrećivati...
 
Komentari
+2
 
say_ema
 • 2.3.2017 23:27:25
 • Bodova: 10361
 • Prijavi
Ja sam svoj hobi spojila ugodno s korisnim i nema bolje stvari od toga :) Još mi nije stalan posao, niti mi je posao, ali mi je gušt i ništa mi nije bitnije nego odvojit na dan dva sata ili sat malo sama ja sa svojim hobijem. Hobi je jako bitan cimbenik u nasim zivotima, to je onaj mali dio koji cinimo za sebe i u svoju korist, na zalost puno ljudi ce reci da nemaju vremena za hobije, ja ih zalim, jer trebas uvijek naci vremena za sebe i svoje hobije.
red-dragon
 • 2.3.2017 16:24:04
 • Bodova: 12088
 • Prijavi
Mislim da itekako postoje hobiji koji mogu biti besplatni. Ja se bavim nekima koji ne zahtijevaju išta ili minimum love: joga (možete ju raditi doma sami/u društvu, vježbe vam može pokazati prijatelj ili Youtube ili pak možete naći besplatan tečaj), origami (trebate samo pravokutne papiriće, a paket papirića dođe 10ak kuna), pisanje (papir+kemijska ili čime već pišete :)), čitanje (učlanjenje u knjižnicu je cca 50kn GODIŠNJE, a imate i knjige u pdf-u); bojanje (nabavite bojanku i bojice), šivanje (za to trebate mašinu i stol, a materijale se iznimno lako nabavi, uvijek možete prekrojiti nešto postojeće; postoje free tečaji, You tube, može vam netko tko zna pokazati); šetnja, fotografiranje (ukoliko imate neki model pametnog telefona onda vjerojatno imate i kameru), sviranje glazbenog instrumenta (meni je frend posudio gitaru koju godinama ne koristi i na netu sam našla free tečaj :D). Ako nađete nešto tipa skakanje padobranom mislim da za to treba imati love jer to nije nešto što možete bilo kad već se morate pripremiti financijski, psihički i vremenski na to, a onda se postavlja pitanje može li vam to postati hobi ukoliko se time bavite jednom godišnje.
sneki2
 • 2.3.2017 12:40:42
 • Bodova: 63630
 • Prijavi
Vrtlarenje i čitanje knjiga; to je ono što volim!
irija
 • 2.3.2017 12:00:42
 • Bodova: 51059
 • Prijavi
bitno je nečime se baviti i provoditi vrijeme kvalitetno i u tome uživati
samachan
 • 2.3.2017 11:44:57
 • Bodova: 14804
 • Prijavi
Dovoljno je da uživam u tome i da mi to predstavlja zadovoljstvo..čim se moram rješavati nekakvih strahove jer eto želim skakati padobranom nije to to..ne možeš planirati u čemu ćeš uživati..ja uživam u čitanju knjiga..
stiponja79
 • 2.3.2017 11:16:21
 • Bodova: 59953
 • Prijavi
glavno da se mozak razvija, to je najbolji mogući hobi.