Kako učiniti posao podnošljivim, kad otkaz nije opcija?

Kako učiniti posao podnošljivim, kad otkaz nije opcija?

Iako trenutno možda, radi životne situacije, ne možete dati otkaz, to ne znači da situaciju na poslu ne možete preokrenuti da bude barem izdržljiva

Kad je posao u pitanju, odustajanje i davanje otkaza je ponekad najbolji potez koji možete napraviti. Često, to je potreban korak u kretanju prema naprijed, osobnom rastu i slijeđenju svojih životnih snova.

Ipak, svi smo svjesni da davanje otkaza ponekad zaista nije realna opcija. Ne zbog toga što to nije ispravno, već zato što vam to životne okolnosti ne dozvoljavaju. Možda vam financijska situacija (zbog koje bi vaša obitelj mogla ispaštati) ne dozvoljava da napustite posao. Ili pak mislite da nemate šanse naći novi, bolji posao. Ili pak smatrate da bi stres od odlaska s radnog mjesta i sve što slijedi nakon toga, mogao biti puno gori od stresa koji nosi  posao koji obavljate. Sve to je realno i dio je svakodnevice mnogih ljudi.

Ne možete se uvijek spakirati i otići iste sekunde  kada shvatite da je to nije ono što želite. U stvari, u rijetkim je slučajevima davanje otkaza odluka koja se donosi naglo i brzopleto. Za to je potrebno vremena i pripreme.

I što onda napraviti ako ste nesretni na trenutnom radnom mjestu, ali trenutno nemate mogućnosti otići? Ovo definitivno nije laka situacija, i iako možda ne možete potpuno preokrenuti stvari da sve bude savršeno,  ono što možete je ublažiti situaciju da bude podnošljiva sve dotle dok ne pronađete novo radno mjesto ili neku drugu opciju. A to možete učiniti ovako:

1. Emocionalno se odvojite

Zapamtite – to je samo posao, to niste VI. Mnogi ljudi, pa čak i ja, razmišljaju o poslu kao nastavku svog identiteta. Dakle, ako radite posao koji mrzite, moguće je da ćete početi mrziti i samu sebe. Sada je pravo vrijeme da položite stvari na njihovo mjesto. Vi niste vaš posao. Vaš posao je samo nešto što vam omogućava normalan život, plaću kojom podmirujete račune. Prestanite si sve što se tamo dešava uzimati k srcu. Naprosto ignorirajte sve što vas smeta, prekinite emocionalnu vezu s tim mjestom i ljudima ondje koji je ne zaslužuju. Savjesno odradite ono što morate i nemojte doživljavati ništa drugo osim toga.

2. Pronađite prijatelja

Sreća ima puno veze s ljudima s kojima smo okruženi. Čak i ako ste spremni napustiti posao, još uvijek možete uživati u društvenoj strani posla. Pronađite osobu – dovoljna je već jedna – koja vas shvaća. Imati prijatelja na poslu će definitivno olakšati muke kroz koje inače prolazite.

3. Izađite van

Nemojte stalno biti u okolini koja vas iscrpljuje. Svaku priliku koju dobijete izađite van na svjež zrak. Ako možete, na pauzu obavezno otiđite van radnog mjesta, čak i ako će to značiti jesti sendvič stojeći vani kraj zgrade. Ili naprosto malo prošećite (recite da idete po nešto u drugi dio zgrade gdje radite) i to je bolje od frustrirajuće sredine koja vas okružuje.

4. Učinite nešto

Možda sada trenutno ne možete dati otkaz, ai možete početi poduzimati nešto kako bi se to promijenilo. Počnite štedjeti, učiti nove vještine, upoznavati nove ljude koji bi vam mogli pomoći pronaći posao. Pripremite se za vrijeme kada ćete moći napustiti ovaj posao i početi raditi nešto što vas više ispunjava ili gdje ćete biti cijenjeni onoliko koliko to vi zaista zaslužujete.

5. Naučite se nositi sa stresom

Ovo se može nazvati i „igrom kontroliranja same sebe“, jer zaista, to je najbolje u ovakvoj situaciji. Vjerujte nam, jednom kad budete sigurni da je davanje ostavke ono što zaista želite, samo što to nije trenutno moguće, imat ćete osjećaj kao da se gušite od stresa. Ovo je prirodna reakcija na osjećaj zarobljenosti. Svaki instinkt u vašem tijelu će vrištati da se „borite ili pobjegnete“. To je rezultat osjećaja stagnacije koji je trenutno prisutan u vašem poslovnom životu. Vi želite ići naprijed, ići dalje, ali zbog situacije koja je van vaše kontrole, vi stojite na mjestu. Nemojte ignorirati ove emocije, naučite se nositi s njima. Budite svjesni frustracija koje vas muče, kako ih ne biste ispoljavali u trenucima kada to nije primjereno i na osobama koje to nisu zaslužile. Stavite stres pod kontrolu, kako ne biste na kraju donijeli neke iracionalne, emocionalne odluke radi kojih ćete kasnije žaliti.

Izvor: The International Business Times
 
Komentari
+2
 
sunasce
 • 9.2.2012 16:34:29
 • Bodova: 12938
 • Prijavi
dobri savjeti, ne samo za poslovnu, nego bilo koju okolinu... što se prije pomirimo sami sa sobom, situacijom, ljudima oko sebe, prestanemo samo gunđat i pokušamo izvuć najbolje iz onoga što je pred nama, to će nam biti lakše i bolje. A često se dogodi da kad promijenimo svoj stav, shvatimo da ono što radimo i nije tako užasno, a oni s kojima radimo i nisu tako nepodnošljivi...
Moderator
spirit
 • 9.2.2012 16:27:33
 • Bodova: 37579
 • Prijavi
Koristan članak.
anna-herman
 • 8.2.2012 20:33:36
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Ovo su odlični savjeti, kojih se i sama pokušavam pridržavati, jer mi ponekad zna biti iznimno teško. Jedino što me tješi je da sam na pola radnog vremena, pa nekako "izguram" ta 4 sata.
tinak11
 • 8.2.2012 12:59:32
 • Bodova: 133
 • Prijavi
NIje izlaz u bježanju/davanju otkaza nego u suočavanju sa izvorom nezadovoljstva.