Kako se nositi s gubitkom posla?

Kako se nositi s gubitkom posla?

Gubitak posla može utjecati na vaše fizičko i psihičko zdravlje, što će se naravno, odraziti na cijeli vaš život

Više od 320.000 Hrvata je nezaposleno i vi ste se, na žalost, našli među njima. Gubitak posla definitivno nije najstrašnija stvar koja vam se može dogoditi u životu, no u današnje vrijeme, ozbiljnost zbog gubitka posla je definitivno veća nego što bi možda bila u nekim boljim vremenima.

Tugu i očaj koju osjećaju osobe koje izgube posao i ne mogu naći novi, mogu usporediti s tugom i očajem prilikom smrti drage i bliske osobe. Upravo ti osjećaji mogu poljuljati cijeli identitet osobe.

Naime, mnogi ljudi svoj identitet temelje na poslu koji obavljaju. Slave kada uspiju u poslu, tuguju kada ne uspiju. No, kada tog posla nestane, gube dio svojeg identiteta i pitaju se što su sada postali?

Tko je kriv?

Jedno od najčešćih pitanja koje si postavljate je „Zašto baš ja?“ ili pak donosite utemeljene ili manje utemeljene zaključke „Moj šef me ne voli“, „Ovo je loša politika tvrtke“, „ Kolege me ne vole ili se boje mojih sposobnosti, pa su mi smjestili otkaz“.

No, kako bilo, ljutnju koju osjećate toliko će vas iscrpiti, da nećete moći razmišljati o mogućem rješenju problema. Na kraju, uopće nije bitno tko je kriv ili nije kriv za vaš otkaz, ako ne preuzmete odgovornost za svoja djela, onda postajete žrtva, žrtva samih sebe.

Manifestacije i rješenja

Gubitak posla može utjecati na vaše fizičko i psihičko zdravlje, što će se naravno, odraziti na cijeli vaš život. To se može manifestirati;
 • teškim buđenje i ustajanjem iz kreveta ili pak pomanjkanjem sna
 • željom za nezdravom hranom ili pak gubitkom apetita
 • Općenitim zamorom
 • Razdražljivošću
 • Povlačenjem u sebe
 • Gubitkom ambicije i stvaranjem percepcije da nema više niti jednog posla za vas
 • Nasilničkim ponašanjem
 • Tugom zbog gubitka posla
Zbog toga evo nekoliko savjeta na koji način ponovno stati na vlastite noge i kako prevladati psihička stanja koja ometaju normalno funkcioniranje.

Poricanje – vaša psiha se štiti na način da apsorbira ono što vam se dogodilo „korak po korak“, umjesto sve „odjednom“. Ponovite u svojoj glavi zbog čega ste izgubili posao, izbacite to iz sistema. Priznajte sami sebi što se dogodilo. Također, okružite se prijateljima koji pozitivno razmišljaju, zaokupite se aktivnostima izvan kuće, pomažite osobama koje trebaju vašu pomoć.

Ljutnja – možete ljutnju usmjeriti prema drugima i igrati žrtvu ili pak na sebi izvršiti emocionalni harakiri. Bilo koji put izabrali, to će vas u potpunosti iscrpiti.
Umjesto toga, oslobodite svoju ljutnju na drugi način – počnite vježbati, vizualizirajte svoj novi životni cilj, radite vježbe disanja i opuštanja. Vježbajte toliko koliko vam treba da izbacite ljutnju iz sebe.

Depresija – obuzela vas je tuga i jednostavno mora izaći iz vas. Slobodno plačite, čak je poželjno. Gledajte filmove sa sličnim životnim problemima i oslobodite svoje osjećaje i pogledajte kako je glavni lik riješio svoj problem. Nakon plakanja, ništa nema ljepše od smijanja, što će u vama osloboditi osjećaj dobre volje. Gledajte komedije, čitajte knjige koje vas zabavljaju, slušajte muziku koja vas razveseljava ili opušta. Družite se s prijateljima koji pozitivno razmišljaju...

Prihvaćanje – Ovo je trenutak kada dođete do točke da stvarno osjećate gubitak. Nakon toga prihvaćate svoje razočaranje i loš učinak na vaše samopouzdanje. Sada morate ponovno izgraditi životnu ravnotežu, jer prema tome kako ćete se nositi s tim problemom, će ovisiti i cjelokupan ishod i njegovo rješenje.

Sada, kada znate što znači ne uspjeti, mnogo ćete se lakše sljedeći puta nositi sa sličnim situacijama. Na kraju ćete možda reći da je gubitak posla bila najbolja stvar koja vam se dogodila u životu.

Držimo palčeve!
(vam)


 
Komentari
+2
 
rokerica
 • 20.2.2011 18:15:57
 • Bodova: 216
 • Prijavi
Teško...treba se vratiti u stvarnost i početi polako sve ispočetka..
mimi149
 • 18.2.2011 21:54:33
 • Bodova: 1518
 • Prijavi
dobra mi je ova slika TRAŽIM POSAO! mogla bi i ja tako.