Izabrano novih sedam svjetskih čuda

Izabrano novih sedam svjetskih čuda

Više od 100 milijuna ljudi izabralo je novih sedam svjetskih čuda

U subotu, 7.7.2007.g. u Lisabonu proglašeno je novih sedam svjetskih čuda prema rezultatima glasanja gotovo 100 milijuna ljudi, a to su: Chichén Itzá u Meksiku, Kip Isusa Iskupitelja  u Rio de Janeiru, Veliki kineski zid, Machu Picchu u Peruu, Petra u Jordanu, Koloseum u Rimu i Taj Mahal u Indiji.

Tako sad uz sedam svjetskih čuda koje su izabrali grčki povijesničari, piramide u Gizi, babilonski Viseći vrtovi, Zeusov kip u Olimpiji, Artemidin hram u Efezu, Mauzolej u Halikarnasu, Kolos s Rodosa i svjetionik u Aleksandriji, imamo i sedam novih svjetskih čuda. Od starih sedam svjetskih čuda do danas su ostale čitave samo piramide.

Priliku za glasanje za nova čuda imali smo svi od 1.1.2006.g. kada je izabran 21 finalist izbora. Kandidati za novo svjetsko čudo su trebali zadovoljiti prvenstveno uvjete da se radi o djelu ljudskih ruku, da su izgrađena do 2000. godine i dobro očuvana. Među 21 finalistom bili su:

1. Akropola, Atena, Grčka
2. Alhambra, Granada, Španjolska
3. Angkor, Kambodža
4. Chichén Itzá, Jukatan, Meksiko
5. kip Krista Iskupitelja, Rio de Janeiro, Brazil
6. Kolosej, Rim, Italija
7. skulpture na Uskršnjem otoku, Čile
8. Eiffelov toranj, Pariz, Francuska
9. Veliki zid, Kina
10. Sveta Sofija, Istanbul, Turska
11. hram Kijomizu, Kjoto, Japan
12. Kremlj i Sveti Vasilije, Moskva, Rusija
13. Machu Picchu, Peru
14. dvorac Neuschwanstein, Füssen, Njemačka
15. Petra, Jordan
16. piramide u Gizi, Egipat
17. Kip slobode, New York, SAD
18. Stonehenge, Amesbury, Velika Britanija
19. Opera, Sydney, Australija
20. Taj Mahal, Agra, Indija
21. Timbuktu, Mali

Nakon protesta egipatskih vlasti, piramide su dobile status "počasnog kandidata izbora za novih sedam svjetskih čuda" i maknute su sa liste redovnih kandidata.

Ovaj natječaj pokrenuo je još 1999.g. Švicarac Bernard Weber. Pristiglo je gotovo 200 nominacija od kojih je 1.1.2006. proglašen 21 finalist. Weberovoj privatnoj zakladi New Seven Wonders je cilj da promovira kulturnu raznolikost pri tom podržavajući, čuvajući i obnavljajući spomenike i kulturna dobra. Financira se iz privatnih donacija te prodajom prava emitiranja, a 50% neto prihoda od projekata iskoristit će za pomoć obnove spomenika diljem svijeta. Jedan od spomenika koje žele ponovno izraditi je Bamijska statua Buddhe iz Afganistana koju su 2000.g. uništili Talibani. “Ako želiš nešto očuvati, prvo to stvarno moraš cijeniti”, kaže Weber.
 
UNESCO je napravio popis Svjetske baštine na kojem se do sada nalazi 851 kulturni spomenik, no organizacija nije sudjelovala u Weberovom projektu, štoviše ogradili su se od izbora novih svjetskih čuda jer ona reflektira samo mišljenje onih koji su glasali.

Od nedjelje, 8.7.2007.g. su u tijeku nominacije za sedam čuda prirode, a 08.08.2008.g. objavit će se 21 finalist. I vi se možete pridružiti i dati svoj prijedlog ovdje.

NOVA SVJETSKA ČUDA

Kip Krista Iskupitelja, Brazil

Kip Krista Iskupitelja nalazi se na brdu Corcovado iznad Rio de Janeira i visok je 38 metara. Kip težak preko 1.000 tona dizajnirao je Brazilac Heitor da Silva Costa, a napravio ga je Francuz poljskog porijekla Paul Landowski. Dijelovi su se izrađivali u Francuskoj počevši od 1926.g. i slali u Brazil, a dovršen je 12.10.1931.g. Postao je simbol grada i topline brazilskog naroda koji dočekuje posjetitelje širom otvorenih ruku.

Kolosej, Rim, Italija

Ogromni amfiteatar u centru Rima otvorio je 80 g.n.Kr. car Titus ceremonijom igara koje su trajale 100 dana. Kolosej je sa svojih 50.000 mjesta uvelike utjecao na dizajn modernih sportskih stadiona. Taj amfiteatar bio je arena u kojoj su se borile tisuće gladijatora na smrt  da bi na taj način uveseljavali gledatelje.

Machu Picchu, Peru

Inke su u 15. stoljeću po naredbi cara Pachacútec sagradili grad u oblacima na planini Machu Picchu (“stara planina”). Ogromni zidovi, palače, hramovi i građevine nalaze se na visini od 2.350 m. Nakon što su Španjolci pokorili Inke, grad je ostao izgubljen više od 3 stoljeća, sve dok ga 1911.g. nije ponovno otkrio Hiram Bingham. Do danas ostaje tajna kako su ogromni kameni blokovi savršeno izrezani u kamenolomima i preneseni na mjesto gradnje, jer u to vrijeme Inke nisu poznavale kotač, ni željezno oruđe.

Petra, Jordan

Drevni grad Petra nalazi se na jugozapadu Jordana, na rubu arapske pustinje, a bio je veličanstveni glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca i središte trgovine karavana. Sagrađena je u periodu od 9.g.pr.Kr do 40 g.n.Kr., a poznata je po vodenim tunelima i brojnim kamenim građevinama isklesanim u stijeni, od kojih je najpoznatiji samostan Ad-Dayr.

Piramida kod Chichén Itzá, Meksiko

Najpoznatiji grad Maya, Chichén Itzá bio je političko, ekonomsko i vjersko središte civilizacije Maya. Ova stepenasta piramida, okružena hramovima napravljena je prema solarnom kaledaru – postavljena je tako da u vrijeme proljetnog i jesenskog ekvinocija sjene koje se pružaju izgledaju kao zmija koja se penje stepenicama, slično izrezbarenoj zmiji na vrhu piramide.

Taj Mahal, Indija

Taj Mahal, prekrasan mauzolej od bijelog mramora, spomenik je ljubavi i strasti. Dao ga je izraditi Šah Jahan između 1632.g. i 1654.g. za svoju najdražu ženu Mumtaz Mahal, koja je umrla pri porodu. Mauzolej je izuzetan primjer arhitekture, a kombinacija je indijskog, perzijskog i islamskog stila te predstavlja biser muslimanske umjetnosti u Indiji.

Veliki zid, Kina

Veliki zid je sagrađen sa ciljem da poveže sve postojeće utvrde u jedinstveni obrambeni sustav i tako zadrži Mongole izvan granica Kine, a datira iz 7.st.pr.Kr. do 4.st.pr.Kr. Ovo je najveća napravljena građevina, koja se može vidjeti i iz svemira.

 
Komentari
+2
 
animator
  • 22.7.2013 18:46:01
  • Bodova: 56399
  • Prijavi
Obožavam povijest i povijesne spomenike, što bih dala kad bih mogla barem nešto od ovoga vidjeti uživo
mala_mu
  • 3.3.2010 13:21:27
  • Bodova: 13957
  • Prijavi
WAUUU....
xantipaa
  • 12.8.2009 13:49:14
  • Bodova: 519
  • Prijavi
kad vidim ta čuda silno mi se putuje...