G. Humor i Gđa (Bez)humora

G. Humor i Gđa (Bez)humora

Jedan se je muški autor (Christopher Hitchens), Amerikanac, provokativnim člankom 'Zašto žene nisu smiješne?' u siječanskom Vanity Fair-u, na dosta zanimljiv način pozabavio temom humora i spolova, te proanalizirao zašto - ma, reći ćemo to, nema frke - žene nisu smiješne.

'Zašto su žene 'beživotnije' od muškaraca?' - pita se on. U uvodu potom navodi imena nekoliko ne-specijalno-lijepih američkih intelektualki, uvaženih majstorica smijeha: Dorothy Parker, Nore Ephron, komičarke De Generes i Roseanne.

Svatko je, bez obzira na spol, barem jednom od svoje prijateljice čuo kako je njezin novi dragi 'tako sladak, dobar prema njezinim prijateljima, i -  tako smiješan...'
Međutim, isto nije moguće doživjeti i od prijatelja.

No, da sve ne ostane na razini spekulacija ili općenitih teza, autor se je potrudio posuditi pokoji znanstveni, odnosno, antropološki zaključak o ovom intrigantnom fenomenu.

Mi ćemo onaj strogo bio-medicinsko-evolucijski dio preskočiti, jer je predosadan za riječi.

A u socijalno-psihologijskoj sferi mogućih razloga, on je naveo više poznatih (ali možda neosviještenih) primjera.

Evo jednog: 'Muškarci, i to prema vlastitom priznanju, veći dio života intenzivno razmišljaju kako da žene - impresioniraju. A kako ih Majka Priroda nije obdarila bogzna kakvim oružjem za tu bitku, prosječni predstavnik roda ima samo jednu, vanjsku šansu: bolje mu je da zna damu nasmijati'.

U protivnome je, jasno, totalni luzer.

I sam autor se nebrojeno puta okušao u toj misiji jer, kaže on, najljepše je vidjeti ženu kako se smije i mijenja izraz lica ('to kod privlačnih žena omogućava da mnogobrojni atributi njezine ljepote dođu do potpunog izražaja'.)

Evo nekih njegovih daljnjih objašnjenja:

'Žene su mnogo sposobnije razlučiti dobar od lošeg humora pa su stoga i slabiji 'proizvođači' istoga.' - Iako ne zvuči previše utješno, ovo bi objašnjenje moglo biti točno.

'Muškarci će se nečemu smijati jer je to glupo ili zato što su samo glupi. To, međutim, ne vrijedi za drugi spol.' - autor je pokazao dobar smisao za autoironiju.

'Žene humor smatraju itekakvom vrlinom. Najbolji dokaz je da komplimentom smatraju to kada kažu muškarcu da je smiješan, jer je to za njih jednako kao kada muškarac ženi kaže da je lijepa.' -Chrise, lijepo rečeno.

'Muškarci smatraju život 'zlom', pa odatle i izraz 'Life is a bitch', te se oni vole drugima izrugivati.' Kod većine žena je obratno. Odatle i svi muški vicevi o liječnicima, kupaonici, itd. (u engleskom jeziku).'

'Reproduktivni i organi za obavljaje nužde su osmišljeni u paklu.'

'Muškarci vole prljavštinu i gadosti - jer su djetinjasti.'

'Humorom muškarci pokušavaju potkopati ženski autoritet koji je neosporan, jer su one u stanju roditi dijete.'
Autor je naveo primjer kako je jedini muškarac kojemu je ikada uspio vic o smrti djeteta bio Oscar Wilde, koji je imao dvoje. No, Wilde je isto tako bio homoseksualac.

'Ženama 'biti smiješna' nije prioritet jer imaju drugih važnijih stvari na pameti, poput djece. Muškarci se najviše uvrijede na to da nisu smiješni.'

Sanja Romić

 
Komentari
+2