Elizabeth Taylor – kraljica glume, glamura i propalih brakova

Elizabeth Taylor – kraljica glume, glamura i propalih brakova

U 80-toj godini života napustila nas je jedna od najvećih glumica 20. stoljeća i prava diva punom smislu riječi, talentirana, lijepa, profinjena, skandalozna, kraljica glamura i obožavateljica dijamanata – Elizabeth Taylor

Cijeli život živjela je pod povećalom svekolike javnosti, što je ponajprije ostavilo traga na njezinom burnom privatnom životu, što ju pak nije priječilo da postane jedna od najznačanijih glumica svih vremena, dobitnica dvaju Oskara i brojnih drugih nagrada.

Bez obzira na osam propalih brakova, borbe s ovisnošću, bolesti, kotroverzno prijateljstvo s Michaelom Jacksonom, koje je obilježilo posljednjih 20 godina njezinog života, njezina ljepota i glumački dosezi koje je ostvarila tijekom svoje dugogodišnje glumačke karijere, nisu ju bacili u sjenu. Vjerujemo da će u srcima obožavatelja zauvijek ostati – „mačka na vrućem limenom krovu“.

Majčine ambicije

Elizabeth Rosemond Taylor rodila se 27. veljače 1932. godine u Londonu, kao drugo dijete bivše glumice Sare Viole Varmbrodt, koja je umrla 1994. godine s navršenih 99 godina života i Francisa Lenna Taylora trgovca umjetninama.
Vjerojatno zbog neostvarenih vlastitih glumačkih ambicija, majka je Elizabeth od najranije dobi počela gurati u umjetničke vode. S tri godine započela je plesati balet.

Na ljeto 1939. godine, prije samog početka II. Svjetskog rata njezini roditelji su se vratili u Ameriku, ali ne u Kanzas, od kuda su preselili u Englesku, nego u Los Angeles. Kako su bili imućna obitelj i kretali se u visokim društvenim krugovima, upoznali su Andrea Berensa jednog od financijskih potpomagatelja Universal Picturesa u Hollywoodu, koji je bio siguran da će Elizabeth postati zvijezda. Za nju je bio zainteresiran i Metro-Goldwin-Mayer, ali zbog toga jer nije znala pjevati, nije uspjela potpisati ugovor.Elizabeth je s 12 godina i nakon  filma "National Velvet" postala svjetski poznata


UP je pak pristao na potpisivanje ugovora, te se s devet godina pojavila prvi puta na filmu „There's one born every minute“. No, nakon šest mjeseci UP je odlučio joj neće produžiti ugovor, jer su rekli da ne zna pjevati, plesati, niti glumiti i još k tome da joj je majka jednostavno nepodnošljiva.

Ipak, krajem 1942. godine Metro-Goldwyn-Mayer je odlučio sklopiti ugovor s njom, kako bi glumila „Priscillu“ u filmu „Lassie se vraća kući“. Tada je započela njezina prava glumačka karijera, koja je od onda imala samo uzlaznu putanju. 


Zvijeda je rođena

Samo godinu poslije uspjeha u filmu Lassie, dobila je ulogu u filmu „National Velvet“, koji ju je proslavio u pravom smislu riječi. Tijekom snimanja filma, pala je s konja te slomila leđa, no to ju nije pokolebalo da do kraja snimi film. Iako je imala samo 12 godina, uživala je u glumi, pozornosti, šminki, odjeći, reflektorima. Zvijezda je bila rođena.

Nakon toga redali su se filmovi „Lessieva hrabrost“, „Život s ocem“, „Cynthia“ „Male žene“, koja joj je i bila zadnja tinejdžerska uloga. Već tada, svjesna svoje slave, bila je poznata kao vrlo zahtjevna glumica s naglim promjenama raspoloženja, koja je uvijek zahtjevala poseban tretman.


Nemam želju da biti jedna obična domaćica.


Filmom „Conspirator“ po prvi put je glumila „odraslu ulogu“, a nakon toga sljedili su filmovi, „Otac moje nevjeste“, „Mjesto pod suncem“ i drugi.

Prvi puta se udala 1950. godine za Conrada N. Hiltona Jr., čija je obitelj bila vlasnik lanca hotela Hilton, no brak je trajao manje od godinu dana, a Elisabeth je kasnije priznala da je njezin prvi suprug imao problema s alkoholom i da ju je često zlostavljao. Godinu dana poslije udala se za britanskog glumca Michaela Wildinga s kojim je imala dva sina, Michaela i Christophera.

U sljedećih četiri godine nastavila je svoju glumačku karijeru u brojnim romantičnim filmovima, a 1955. godine glumila u je uz Jamesa Deana u filmu „Div“, za kojim je usljedio film „Raintree County“, u kojemu je zaradila prvu nominaciju za Oskara.


Žena koja se dosađuje ne vrijedi ni upola toliko
koliko žena kojoj muškarci dosađuju.Era uspona i padova

Ovo razdoblje bilo je veoma teško za Elizabeth. Prvo je u rujnu 1955. u automobilskoj nesreći smrtno stradao njen veliki prijatelj James Dean. James i Elizabeth bili su veliki prijatelji i znali su veoma mnogo jedno o drugome, tijekom snimanja "Diva" znali su čitave noći razgovarati.

U svibnju 1956. godine pak je, također u atomobilskoj nesreći, stradao, no na svu sreću ne smrtno, još jedan njen veliki prijatelj i filmski partner Montgomery Clift. Clift se, vraćajući se kući pijan nakon zabave u Elizabethinoj kući, nedaleko od kuće – zabio u telefonski stup. Navodno je sama Elizabeth (koju je o nesreći obavijestio prijatelj Kevin McCarthy, koji je svjedočio nesreći) odjurila do Clifta i spasila mu život izvadivši mu prstima zub iz grla, radi kojeg se on počeo gušiti.Elizabeth i James Dean, njen veliki prijatelj, za vrijeme opuštanja tijekom snimanja "Diva".
Nakon Deanove smrti Elizabeth je pala u tešku depresiju.


U međuvremenu nakon četiri godina braka rastala se od svojeg drugog supruga Wildlinga i već sljedeće, 1957. godine, udala za producenta Mikea Todda. U to vrijeme radi svega što se događalo bila je u vrlo lošem psihičkom stanju, a sve je pogorašalo i to što je nakon samo godinu dana braka poginuo je i njezin suprug Mike Todd u avionskoj nereći, koju je Liz izbjegla čistom slučajnošću – navodno je ostala kod kuće jer je bila prehlađena. U braku s Toddom je rodila kćer Elizabeth Frances.

Svoju tugu je počela utapati u tabletama i alkoholu, no to ju nije spriječilo da godinu dana poslije ostvari jednu od svojih najboljih uloga u filmu „Mačka na vrućem limenom krovu“ u kojemu je glumila uz Paula Newmana, a s kojom je zaradila i treću nominaciju za Oskara. Filmom „Odjednom prošlog ljeta“ koji je izašao 1959. godine postala je najplaćenija Hollywoodska glumica, s još jednom nominacijom za Oskara.

Smrt njenog supruga „gurnula“ ju je u naručje pjevača Eddiea Fishera, Toddovog najboljeg prijatelja i supruga Debbie Reynolds, njezine najbolje prijateljice. Liz i Fisher oženili su se 1959. godine.


Elizabeth i Richard

Godinu dana poslije nakon četiri nominacije konačno je i osvojila Oskara za najbolju glumicu u filmu „Butterfield 8“, a samo nekoliko mjeseci poslije dobila je ulogu u antologijskom povijesnom spektaklu „Cleopatra“ u kojemu je glumila s Richardom Burtonom. Njihova kemija i seksualnu privlačnost bili su više nego očiti i iako su oboje bili u braku, upustili su se u ljubavnu vezu. No, kako je njihova veza bila uvelike kritizirana od strane javnosti, te su i sami prekidali nekoliko puta, Elizabeth je 1962. godine pokušala počiniti samoubojstvo.Unatoč prepirkama i prekidima, Elizabeth i Richard Burton
voljeli su se strastveno, divlje i iskreno do same smrti.


Ipak, dvije godine poslije i Burton i ona razveli su se od svojih supružnika i oženili se, te posvojili trogodišnju djevojčicu kojoj su dali ime Maria Burton. Četiri godine poslije ponovno je dobila Oskara za ulogu u filmu „Tko se boji Virginije Woolf?“.

Elizabeth i Richard, s kojim je snimila šest filmova, razveli su se 1974. godine, nakon 10 godina braka, samo da bi se 16 mjeseci kasnije ponovno oženili i opet razveli godinu dana nakon drugog vjenčanja. Unatoč prepirkama i prekidima, voljeli su se strastveno, divlje i iskreno. Richard je Elizabeth prije svoje smrti 1984. godine napisao pismo u kojem otkriva koliko je voli te da nikad nije prestala biti ljubav njegovog života. Ovo pismo Taylor je u mnogo navrata spomenula kao najveću dragocjenost u svom životu.

Zanimljivo je spomenuti da je Elisabeth sa samo 39. godina, 1971. godine postala baka.

Sedmi puta se udala već 1978. godine, a njezin predposljednji suprug John Warner bio je političar i kandidat za američki senat u Virginiji. Liz je navodno u tom braku prekršila sva pravila dobre žene političara, a nakon što je Warner dobio na izborima, bračni par se razveo."Problem sa ljudima koji nemaju nijedan porok je
upravo činjenica da isti ti posjeduju veoma nezgodne vrline.
"


Borba s ovisnošću i dobrotvorni rad

Nakon gotovo 30 godina i sedam propalih brakova sa šestero muškaraca, činilo se da je Liz odustala od udavanja, ali ne i od alkohola i tableta, zbog čega je 1983. godine završila u klinici za odvikavanje, a iste godine ponovno je sa svojom neprežaljenom ljubavi Richardom Burtonom zaigala na Broadwayu u produkciji „Private lives“. No, sljedeće godine Burton je iznenada preminuo, pa je zbog tuge, bolova u kralježnici i općenito lošeg zdrastvenog stanja počela ponovno piti tablete i alkohol.

U to vrijeme, sve više se počelo pričati o novoj bolesti AIDS- od koje je obolio i umro Rock Hudson, njezin dugogodišnji prijatelj, te dizajner Halston. Tada se odlučila uključiti u borbi protiv te opake bolesti, te financirati istraživanja za pronalazak lijeka. Postala je suosnivačica i predsjednica Američke fondacije za istraživanje AIDS-a, te se uključila u prikupljanje novaca među Hollywoodskim zvjezdama.Njene intenzivno plavo ljubičaste oči (i dvostruki red trepavica)
dovodile su muškarce do ludila


Liz je ponovno 1988. godine završila u klinici za odvikavanje gdje je upoznala svojeg budućeg i posljednjeg supruga Larryja Fortenskyija. Prijateljstvo su nastavili i izvan klinike, te se oženili 1991. godine na Neverlandu, imaju Michaela Jacksona. Liz se po posljednji puta okušala na filmu 1994. godine, nakon 14-godišnje pauze, gdje je odglumila sporednu ulogu u filmu „The Flintstonesima“. Od posljednjeg supruga razvela se 1996. godine.

Tijekom godina bila je dobitnica brojnih prestižnih nagrada i priznanja, pa je tako dobila odlikovanje engleske kraljice Elizabete I., viteškim odlikovanjem za žene.

Odlazak legende

Povodom proslave njenog 65. rođendana, 1997. godine, sudjelovala je u emisiji ABC-a „Sretan rođendan Elisabeth – Slavlje života“, u kojoj se prikupljao novac za borbu protiv ADIS-a. Već sljedećeg dana bila je podvrgnuta operaciji tumora na mozgu. Također, je godinu kasnije bila i podvrgnuta operaciji kuka, no iste godine pala je ponovno slomila leđa, a godinu dana poslije, 1999. godine je ponovno pala i ozbiljno ozljedila kralježnicu. Od 2004. godine imala ozbiljne probleme sa srcem, pa je i tada bila podvrgnuta operaciji. U veljači ove godine hospitalizirana je ponovno zbog problema sa srcem, koje je prestalo kucati 23. ožujka.Posljednja želja bila joj je da bude pokopana kraj svog prijatelja Michaela Jacksona


Umrla je okružena obitelji, svoje četvero djece, desetero unučadi i četvero praunučadi. Iako je obitelj Richarda Burtona željela da bude pokopana kraj njega, svoje velike ljubavi, ona je željela biti sahranjena kraj svog prijatelja Michaela Jacksona na groblju u Los Angelesu. Ceremonija pokopa je kasnila jer je Elizabeth kao prava zvijezda željela kasniti. Prema njenim preciznim uputama lijes od mahagonija s Elizabethinim tijelom na groblje je došao točno 15 minuta kasnije.

Lijes je bio ukrašen gardenijama, ljubičicama i đurđicama. Privatnu ceremoniju samo za najbliže prijatelje i članove obitelji vodio je rabin Jerry Cutler, a cijela ceremonija započela je recitiranjem pjesme Gerarda Manley Hopkinsa, "The Leaden Echo and the Golden Echo" koju je okupljenima pročitao glumac Colin Farrell.Obožavatelji ostavljaju cvijeće i stihove na njenoj zvijezdi
na slavnome Hollywood Walk Of Fame

 
Komentari
+2
 
linolada
 • 1.4.2011 0:10:52
 • Bodova: 1219
 • Prijavi
kraljica
indy
 • 29.3.2011 16:22:30
 • Bodova: 20971
 • Prijavi
Prava diva.
nimfyca
 • 28.3.2011 9:57:30
 • Bodova: 70397
 • Prijavi
 stara škola gdjese cijenila prava stvar
mwomen
 • 28.3.2011 8:58:24
 • Bodova: 2
 • Prijavi
malo je danas takvih glumica.....
nensi
 • 26.3.2011 18:56:57
 • Bodova: 16174
 • Prijavi
stvarno je bila dobra glumica i ljepotica..
snow
 • 26.3.2011 18:53:06
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
šta će njoj dijamanti uz takve oči i stas
mimi149
 • 26.3.2011 18:45:26
 • Bodova: 1518
 • Prijavi
lijepa i talentirana......gdje ćeš naći bolje....
Moderator
-ela-
 • 26.3.2011 15:45:08
 • Bodova: 39986
 • Prijavi
Jako dobra glumica,a i ljepotica :(
april
 • 26.3.2011 15:32:01
 • Bodova: 3204
 • Prijavi
bila je prelijepa,najljepse oci na svijetu...