Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Činjenice o baletu zbog kojih ćeš potpuno drugačije gledati na ovu umjetnost

Činjenice o baletu zbog kojih ćeš potpuno drugačije gledati na ovu umjetnost© Instagram

Balet je umjetnost za koju je potrebno puno odricanja, ali znaš li sve mitove i činjenice?

Život i rad plesačica i plesača baleta puni su mitova.
  • Je li istina da jedu samo salate i piju samo vodu?
  • Je li istina da se odriču obiteljskog života i djece kako bi imali uspješne karijere?
  • I ono posljednje, kojoj težini zapravo teže?
Prikupile smo neke od najčešćih mitova i istinitih činjenica koje se kriju iza života plesačica i plesača baleta. 

Prvi koraci

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @dance_ballet_horeograf on


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @dance_ballet_horeograf on


Većina djece počinju se baviti baletom između četvrte i some godine života. Međutim, djeca počinju vježbati puno ranije: dopušteno im je sudjelovati na pripremnim tečajevima od treće godine. U tako ranoj dobi, buduće plesačice i plesači uče kako kontrolirati svoja tijela i kretati se uz glazbu.

Zahtjevi za fizičku formu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by t i m b e r (@timber.no) on


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iana Salenko (@iana_salenko) on


Jedna od najvažnijih 'tehničkih karakteristika' plesača baleta je njihovo istezanje stpala. Može se razvijati samo ako osoba ima anatomsku predispoziciju. 

Većina plesača i plesačica baleta visoka je između 160 i 172 cm, a savršena težina trebala bi biti između 40 i 58 kilograma. Ovisi o tome koliko mišići i kosti teže. Međutim, krhkost ne znači da plesači nisu nevjerojatno snažni.

Duljina nogu itekako je važna za baletne plesačice i plesače - to nije mit. Indeks bi trebao biti oko 49-52%: duljina u sjedećem položaju podijeljena s visinom cijelog tijela i pomnožena sa 100%.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iana Salenko (@iana_salenko) on

Prehrana

Prehrana baletnih plesača ima mnoštvo ograničenja. Da bi ostali u svojoj elegantnoj formi, moraju se odreći hrane na koju je većina nas navikla. Primjerice, Svetlana Zaharova, visoka 158 cm i teška 49 kilograma, uopće ne jede sol. Doručak su joj žitarice napravljene s vodom.

Doručak plesačica i plesača baleta trebao bi izgledati otprilike ovako:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????? ???????????? ???? (@irunchatheone) on


Baletna plesačica Maya Plisetskaya ne pije kavu, ne jede proizvode s glutenom, meso, mliječne proizvode, kao ni jaja ili šećer. Što jede? Voće, povrće, ribu, žitarice...Ako misliš da je ovo stroga dijeta, neki baletni plesači imaju još i veća ograničenja pa čak ne jednu ni određeno voće i povrće, poput rajčica i banana. 

Iza scene

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia Golitsina (@golitsinajulia) on


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia Golitsina (@golitsinajulia) on


Rad iza scene jednako je aktivan kao i na sceni jer osim što mukotrpno vježbaju i rade na koreografiji, pripremaju haljine, kostime, frizure i šminku. Također, njihova svakodnevica uključuje nedostatak sna, kronični umor i puno, puno teškog i napornog rada.

Stopala baletnih plesačica i plesača trpe teške i iscrpljujuće probe. Njihov radni dan traje seda sati bez pauze za ručak, a raspored ovisi o poziciji koju plesači imaju. Žene imaju više posla nego muškarci, a mnoge dane rade i prekovremeno: 9 sati ili duže

Intenzivni treninzi vode mnogim profesionalnim ozljedama. Osim što često pate od poremećaja prehrane, imaju i problema s mineralnom gustoćom kostiju i često imaju prijelome rebra. 

Da bi podržali svoje tijelo, baletni plesači i plesačice redovito idu na masažu. Vrsta masaže ovisi o cilju. Primjerice, na dan predstave bit će tonirajuća masaža, a nakon vježbanja ili nakon predstave, potrebna im je opuštajuća masaža. Omogućuje im odmor i uklanja oticanje.

Majčinstvo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iana Salenko (@iana_salenko) on


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@polinasemionova) (@polinasemionovaofficial) on"Biti majka i balerina istovremeno nije lako. Naravno, mogla bih zamoliti nekoga da pazi na moje dijete kako bih biti na probama i pilatesu koji mi je potreban zbog ostajanja u formi, ali ne mogu zamisliti da to radim. Jednostavno ne mogu ... Tijekom prvih godina djetetovog života, karijera prestaje biti najvažnija stvar u vašem životu. Ali vratila sam se prilično brzo na posao: počela sam vježbati kad je moj sin imao dva mjeseca, a opet sam bila na pozornici kad je imao četiri mjeseca." - Polina Semionova

"Budimo iskreni: i u prošlosti i sada vrlo malo balerina ima hrabrosti postati majkama. Jer postoji opasnost da se više nikad ne vratite na pozornicu. Ali odlučila sam se i sretna sam što sada imam svoju kćer." - Svetlana Zaharova

Čudesni svijet baleta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???????? ? ????????????? (@ballet.structure) on


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??????? ????? (@bolshoi_theatre) on


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ?????????? ????? (@primmariinsky) on


Unatoč mnogim odricanjima i žrtvovanjima, balerine i baletani i dalje plešu nesebično, inspiriraju gledatelje diljem svijeta s ovom moćnom i snažnom umjetnosti. Balet je prekrasan, ženstven i elegantan. Balet je vrsta umjetnosti na koju nitko ne može biti indifirentan. Slažeš li se?
 
Komentari
+2