Četiri teška pitanja koja si moraš postaviti ako osjećaš da si pred 'burnoutom'

Četiri teška pitanja koja si moraš postaviti ako osjećaš da si pred 'burnoutom'© www.profimedia.hr

Posljedice burnouta mogu biti vrlo štetne za psihičko zdravlje, a simptomi su na početku vrlo suptilni pa često i ne shvaćamo u kakvoj smo situaciji dok nije prekasno

Moderan način života, osim mnogobrojnih prednosti, donio nam je i neke neželjene posljedice, a jedna od njih je i stres. Naime, pritisak i naše želje da u što kraćim rokovima odradimo što veći dio posla može dovesti do tzv. 'burnouta', to jest sindroma izgaranja na poslu zbog velike preopterećenosti i iscrpljenosti.
 
Mentalna i fizička iscrpljenost štetni su za naše zdravlje, a sindrom burnouta je pojava koja je danas među pripadnicima milenijaca sve češća.  
Osjećaš li se preopterećeno, iscrpljeno i razočarano te si na poslu ili u privatnom životu neprestano pod velikim pritiskom, moguće je da si na putu do burnout sindroma. U tom slučaju, moraš naučiti kako ponovno preuzeti kontrolu nad svojim životom i fokusirati se na sebe i vlastite potrebe.
 

via GIPHY

Posljedice burnouta mogu biti vrlo štetne za psihičko zdravlje, a simptomi su na početku vrlo suptilni pa često i ne shvaćamo u kakvoj smo situaciji dok nije prekasno. Mnogo je uzročnika i krivaca koji mogu dovesti do burnouta, no najčešće smo mi sami odgovorni za to što nismo stali na vrijeme. Svi smo barem jednom u životu nalazili u takvoj situaciji.
 
Bez obzira na jesi li samo iscrpljena ili pak imaš osjećaja kao da netko drugi upravlja tvojim životom, trebala bi si postaviti neka važna pitanja koja će ti omogućiti da se vratiš na pravi put. U nastavku otkrivamo o kojim je pitanjima riječ.
 
Foto: Unsplash
 
 
Kada sam posljednji put rekla 'ne'?

Želiš li samu sebe zaštititi od burnouta, onda je ključno da naučiš reći 'ne'. Ako pristaješ na sve, bez obzira na to je li riječ o tvom privatnom životu ili pak karijeri, vrlo je vjerojatno da ćeš se osjećati izmoreno i frustrirano jer udovoljavaš svima drugima osim sebi. Nije sebično biti sam sebi na prvom mjestu, to je nužno želiš li ostati psihički zdrava i zadovoljna sa svojim životom. Odredi si prioritete i fokusiraj se na ispunjavanje vlastitih potreba, a ne tuđih.
 

1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2