Čekaju nas duga hladna zima i proljeće, te toplo ljeto i jesen

Čekaju nas duga hladna zima i proljeće, te toplo ljeto i jesen

Godina po svemu sudeći neće imati puno oborina, što bi moglo dovesti do suše, a i čini se da će se i sljedeća godina na kraju svesti na dva godišnja doba – ono hladno i ono toplo

Zar ne bi bilo predivno kada bismo godinu dana unaprijed znali kakvo nas vrijeme očekuje i da možemo planirati sve aktivnosti bez straha da će nam ih vrijeme pokvariti? Na žalost, bez obzira na modernu tehnologiju, razvoj znanosti, otkrivanje novih spoznaja u meteorologiji, čini se da se prognoze vremena u posljednje vrijeme svode više na pogađanje nego prognoziranje.

No, mi vam nudimo alternativno rješenje. Prije točno godinu dana mogli ste na našem portalu po prvi puta pročitati malo drugačiju prognozu vremena od one na koju ste naviknuti, a radi se o Lucijinom kalendaru.

O čemu se točno radi? Lucijin kalendar je narodni kalendar vremenskih prilika za sljedeću godinu, po kojem su ljudi stoljećima predviđali prognozu vremena za svaki mjesec, te prema tome planirali poljodjelske i druge radove.

No, zašto se zove Lucijin kalendar i kako nastaje? Blagdan Svete Lucije koji se obilježava 13. prosinca svake godine nije samo dan kada se sadi pšenica u posudice, nego je i to dan kada se počinje na dnevno pratiti vremenska prognoza i to punih 12 dana. Praćenjem vremenskih prilika i temperature u tih 12 dana, dakle sve do Badnjaka, stvara se prognoza za sljedeću godinu i to na način da 13. prosinac označava siječanj slijedeće godine, 14. prosinac, veljaču, 15. prosinac, ožujak i tako dalje...

Iz iskustva u posljednjih pet godina koliko pratim Lucijin kalendar, a kojeg sam naučila od bake, može se reći da je njegova točnost oko 80 posto. Mnogo bolje od naših prognostičara, zar ne? Evo kakvo nas vrijeme očekuje.


Zima tek dolazi

Na sam blagdan Svete Lucije, 13. prosinca jutro je bilo oblačno s temperaturom od -3oC, dok se tijekom dana razvedrilo, te je zapuhao hladan vjetar, pa je dnevna temperatura bila -1oC, što znači da će prva polovica siječnja biti tmurna i hladna, s malo oborina, vjerojatno snijega, dok će druga biti nešto sunčanija i vjetrovitija i jednako hladna.

Veljača nam donosi još hladnije, ali pretežito vedro vrijeme i čini se da ćemo tada tek doživjeti zimu u pravom smislu. Naime, 14. prosinca je osvanuo sunčan s jutarnjom temperaturom od -9oC. Cijeli dan se zadržalo sunčano vrijeme s dnevnom temperaturom od -3oC.

Čini se da niti u ožujku zima neće popustiti, pa će prva polovica biti stabilnija i hladnija, dok bi druga polovica mogla donijeti nešto oborina i promjenjivije vrijeme, ali popuštanje hladnoće. Naime 15. prosinca osvanulo je sunčano i hladno jutro s temperaturom od -6oC stupnja, dok je u kasnim popodnevnim satima došlo do naoblačenja, a dnevna temperatura nije se dizala iznad -2oC.  


Hladno i promjenjivo proljeće

Prije nego što napišemo prognozu za sljedeća tri mjeseca, potrebno je objasniti interpretaciju Lucijinog kalendara.
Kao što smo već istaknuli on se prati tijekom 12 zimskih dana kada su temperature niske i vladaju zimski uvjeti. No, to ne znači da će 18. prosinca kada je padao snijeg, a koji predstavlja mjesec lipanj, također padati snijeg. Proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima, vremenske prognoze se interpretiraju prema godišnjem dobu.

Dakle, travanj niti slijedeće godine neće odstupati od svoje prevrtljivosti. Početak će biti oblačan s malo padalina i prilično hladan, sredina mjeseca će biti nešto sunčanija, ali prohladna, dok će kraj mjeseca biti ponovno oblačan i hladan. Naime, 16. prosinca jutro je svanulo oblačno i hladno s temperaturom od -5oC, sredinom dana došlo je do kraćeg razvedravanja s temperaturom od -1oC, dok je kraj dana ponovno bio oblačan i hladan.
 
Na žalost, niti svibanj nije obećavajuć, a bit će maglovit, oblačan, kišovit i prilično hladan za ovaj dio godine. To se može vidjeti iz vremenskih prilika koje su vladale 17. prosinca. Jutro je osvanulo maglovito s temperaturom od -6oC, dan je bio poluoblačan s temperaturom od -3oC, dok je navečer došlo do naoblačenja, a po noći je počeo padati snijeg.
To znači da će kraj svibnja i početak lipnja biti kišovit, a toplo, sparno, ali promjenjivo vrijeme možemo očekivati ostatak lipnja. Naime, cijelu noć 18. prosinca padao je obilan snijeg, koji je prestao padati tijekom jutra. Temperatura u jutarnjim satima je bila prilično niska -7oC, dok je dnevna bila -3oC.


Toplo i stabilno ljeto

Ako planirate godišnji odmor u srpnju ili kolovozu, prognoza je obećavajuća za oba mjeseca. Jutro 19. prosinca osvanulo je oblačno, a magličasto je bio cijeli dan, a navečer je došlo razvedravanja. Jutarnja temperatura bila je -8oC, a dnevna temperatura nije rasla iznad -3oC. Možda vam se ovo ne čini najbolja prognoza za srpanj, no vrijeme je cijeli dan bilo stabilno, a niske temperature tijekom tog zimskog dana obećavaju visoke temperature ljeti. Može se očekivati dosta sparine i povremene kratke ljetne oborine.

U kolovozu možemo očekivati prave ljetne vrućine s puno sunca, posebno u prvom dijelu mjeseca, dok bi kraj mjeseca trebao biti stabilan, ali će ljetne žege polako popustiti. Na to nam ukazuju vremenske prilike 20. prosinca, kada se temperatura već u jutarnjim satima popela na 4oC, a dnevna temperatura je zatim pala na 1oC.

Za razliku od rujna ove godine, sljedeće godine bi trebao biti lijep, sunčan i topao, a malo promjenljivijeg vremena možemo očekivati samo početkom mjeseca. Jutro 21. prosinca osvanulo je poluoblačno s temperaturom od 4oC, dok je sredinom dana došlo do potpunog razvedravanja, te je temperatura narasla na 8oC.

Iznadprosječno topla jesen

Lijepa, prilično blaga jesen trebala bi se nastaviti i na mjesec listopad, s nešto malo promjenjivog vremena početkom mjeseca. Temperature bi trebale biti iznadprosječno tople za ovaj dio godine. Jutro, 22. prosinca osvanulo je oblačno, s temperaturom od 3oC dok je tijekom dana došlo do razvedravanja, a i temperatura je nastavila rasti pa je dnevna temperatura bila 9oC.

Čini se da će jesen ponovno i sljedeće godine biti ljepša od proljeća, jer će i studeni biti iznadprosječno topli, no ipak shodno godišnjem dobu, može se očekivati promjenljivije vrijeme, posebno početkom i krajem mjeseca.
Naime, 23. prosinca jutro je bilo poluoblačno, oko podneva je došlo do razvedravanja, a u večernjim satima ponovo se naoblačilo. Jutarnja temperatura bila je 4oC, dok je dnevna narasla na 12oC.

Posljednji mjesec sljedeće godine, biti će tmuran, oblačan s malo oborina, ali koliko se čini s temperaturama iznad nule. Na sam Badnjak jutro je svanulo poluoblačno, dok su nebo u popodnevnim satima u potpunosti prekrili oblaci. Temperature su bile ekstremno visoke za ovaj dio godine, pa je ujutro izmjereno 7oC, a tijekom dana temperatura je narasla do 14oC stupnjeva.

Prema svemu sudeći prva polovica godine, biti će hladna, promjenjiva, dok će druga polovica godine, biti lijepa i iznadprosječno topla. Koliko se čini padalina neće biti mnogo, pa postoji mogućnost i ljetnih suša.
(vam)

 
Komentari
+2
 
samosvoja
 • 9.1.2011 23:21:50
 • Bodova: 617
 • Prijavi
[QUOTE=anna-herman]  Jedva čekam ljeto... [/QUOTE]       I jaaaa
anna-herman
 • 9.1.2011 23:18:35
 • Bodova: 49611
 • Prijavi
 Jedva čekam ljeto...
arena
 • 9.1.2011 0:24:07
 • Bodova: 18990
 • Prijavi
[QUOTE=bubulejica]već smo petsto puta u zadnjih par miseci čuli raznorazne prognoze.... prva je bila da će biti najhladnija, živućem čovječanstvu nezapamćena zima, pa onda zima sa jako malo padalina, ali jaaaako hladna, pa da će ovo biti najtoplija zima ikad, pa sad ovo, šta je sljedeće!?!?!?? Ne volin kad prognoziraju duboko u budućnost.. bit će kako bude! [/QUOTE]
_ava_
 • 9.1.2011 0:19:20
 • Bodova: 3731
 • Prijavi
Ne da mi se čitat tekst  jer mi je nekako logično da nas čeka hladna zima a toplo ljeto
leni
 • 8.1.2011 23:12:18
 • Bodova: 18583
 • Prijavi
To je ipak PROGNOZA,a znamo šta ta riječ znači.Ne vjerujem dugoročnim,nikad se nisu pokazale istinitima.
bubulejica
 • 8.1.2011 23:08:23
 • Bodova: 59276
 • Prijavi
a i po 13. prosincu, da će prva polovica siječnja biti hladna i sa snijegom... heh, malo puuuno su se zezli....
bubulejica
 • 8.1.2011 23:05:48
 • Bodova: 59276
 • Prijavi
već smo petsto puta u zadnjih par miseci čuli raznorazne prognoze.... prva je bila da će biti najhladnija, živućem čovječanstvu nezapamćena zima, pa onda zima sa jako malo padalina, ali jaaaako hladna, pa da će ovo biti najtoplija zima ikad, pa sad ovo, šta je sljedeće!?!?!?? Ne volin kad prognoziraju duboko u budućnost.. bit će kako bude!
skorpia_85
 • 8.1.2011 22:54:17
 • Bodova: 217
 • Prijavi
Ovako predviđanje vremenskih prilika postoji i kod pravoslavnih hrišćana a računa se između katoličkog i pravoslavnog Božića i to tako da 26.12. pokazuje vrijeme za januar i tako svaki naredni dan za po jedan mjesec, zaključno sa 6.1. koji pokazuje vrijeme za decembar. A nisam pratila vjerodostojnost tih predviđanja pa ne bih znala koliko je to istinito
iva14
 • 7.1.2011 20:10:19
 • Bodova: 3732
 • Prijavi
jako zanimljivo,masu puta sam pokušala zapisivati vrijeme od sv.Lucije i nakon par dan zaboravila.
alope
 • 7.1.2011 20:04:44
 • Bodova: 7152
 • Prijavi
Ovo mi je sper, ali nisam sigurna da se u današnje vrijeme, kada su toliko naglašene sve one klimatske promjene, može dati takva prognoza. Sjećam se da sam nekada mogla pratiti prognozu po stoljetnom kalendaru, ali on danas više ne vrijedi.