Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ana Marija je podijelila iskustvo stjuardese u Saudia Airlines-u

Ana Marija je podijelila iskustvo stjuardese u Saudia Airlines-u
  • 8.1.2019 - promo

Napraviti  zaokret u karijeri i zbog toga se odseliti u drugu zemlju korak je na koji se odlučuju hrabri.

Kada je SAUDIA AIRLINES u Zagrebu (svibanj 2018.) organizirala intervjue za otvorene pozicije, pristigle su prijave velikog broja mladih i ambicioznih djevojaka koje su željele okušati se kao stjuardese u ovoj globalno prisutnoj i jednoj od najvećih avio kompanija.

Ana Marija, koja je rođena u Novskoj ali  većinu vremena svog života provela je u Zagrebu je jedna od djevojaka koje su dobile posao u SAUDIA AIRLINES te uspješno završile trening na Prince Sultan Aviation Academy i sada su dio posade ove kompanije koja je i nacionalna kompanija Kraljevine Saudijske Arabije.

O svojim iskustvima u ovoj dalekoj zemlji kaže:

“KSA i sama Saudia Airlines me ugodno iznenadila. Svi zaposlenici i naše kolege su izrazito susretljivi i spremni pomoći. Često mi zapadnjaci imamo razne predrasude o KSA koje su skroz krive a naročito o statusu žena. Ovdje se žene itekako poštuju! Iz moga iskustva, npr. ako ste u redu za nešto platiti i nemaju otvoren ženski odjelu tom trenutku, vi ćete biti prvi na redu bez obzira što 10-15 muškaraca stoji ispred Vas.”

“Tokom mog srednjoškolskog obrazovanja cijeli taj životni stil stjuardese me izrazito privlačio, kasnije prilikom upisa na fakultet to se naprosto nije uklapalo u život koji sam si zamišljala, a i uvijek je postajala doza straha tako da se nisam nikada odlučila niti otići na neki od open daya koji su se održavali u Hrvatskoj. Tek nakon dosta godina i već s iskustvom života na Bliskom Istoku sam si odlučila ispunit želju i probati nešto novo, nešto drugačije . Nisam požalila.” – nastavlja Ana Marija i dodaje:

“Saudia Airlines ima zaposlenih oko nekoliko tisuća ljudi i samim tim kako bi sve funkcioniralo potrebna su određena pravila koja treba poštovati.”

Budući da je konkurs za prijem novih stjuardesa iz Hrvatske ponovno u toku, Ana Marija poručuje svojim budućim kolegicama da se iz njenog iskustva cijeli proces regrutacije odvijao prilično brzo te da je najbitnije bilo proći liječnički pregled u Zagrebu a zatim je dobila i radnu vizu za Kraljevinu Saudijsku Arabiju i otputovala na trening u Jeddah.

Na pitanje šta smatra najvećom prilagodbom na novu zemlju i kulturu, Ana Marija kaže:

“Definitivno najveća prilagodba na život u KSA je bila po pitanju odjeće. To je bilo nešto sasvim novo i potpuno drugačije jer je Abaya (nešto kao ogrtač) sastavni dio odijevanja. No, tek nakon što smo otkrili čari raznih Souqova (tržnica) i vidjeli da postoji mnoštvo dezena i boja, više nitko toliko ne mari što imaš odjeveno ispod Abaye nego koju Abayu ćeš danas obući.”

SAUDIA AIRLINES je trenutno u procesu zauzimanja pozicije „TOP 5” - jedne od 5 najboljih avio kompanija u Svijetu, što namjeravaju postići u 2020. godini.

Aplikacije u Hrvatskoj za otvorene pozicije se primaju putem email-a: saudia.recruitment.hr@clipcon.net a finalni intervjui za selektirane kandidate će biti održani u veljači u Zagrebu.

Za kraj Ana Marija dodaje da SAUDIA AIRLINES ima geslo da se svi putnici koji lete sa njima osjećaju kao da smo ih ugostili u svojim kućama - sigurno i lijepo.

Zatim kaže:

“Dakako da je posao u oblacima drugačiji i mi moramo biti spremni na sve. Ponekad si mama, tata, psiholog i sve što treba samo kako bi let prošao glatko i sigurno, na opće zadovoljstvo naših putnika. Osim lokalnih, internacionalnih zanimljivih destinacija ima mnogo a mnogo novih se još otvara u narednim mjesecima.”

“Za sad šaljem vam pozdrave iz Ganzhoua u Kini!
Sretno i vidimo se u oblacima!”