Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

6 znakova da vam je mobitel hakiran

6 znakova da vam je mobitel hakiran

Naučite kako vam telefon može biti hakiran, koji su znakovi te kako to spriječiti

Današnji mobiteli prava su mala računala na kojima možemo koješta raditi, no s novim opcijama korištenja mobitela putem interneta došli su i problemi poput hakiranja i krađe podataka s mobitela (što može biti posebno opasno ako mobitel koristite za plaćanje računa). I dok se na računalima pobrinemo instalirati antivirusne i antimalware programe, jednako je važno zaštititi i maleno računalo koje vam se nalazi u torbici.

Prije nego što prijeđemo na očite znakove da vam je telefon hakiran, prvo moramo spomenuti načine i metode na koje vaš telefon potencijalno može biti hakiran.
  • Prvi (i vjerojatno najlakši način) je da netko ručno uzme vaš telefon i instalira aplikacije za špijuniranje.
  • Drugi (i vjerojatno jednako jednostavan) način upotrebe je korištenje nezaštićene Wi-Fi mreža, poput onih u kafiću ili zračnoj luci. Budući da je to javni Wi-Fi koji je otvoren svima, svi oko vas mogu dijeliti ili potencijalno vidjeti sav vaš promet.
  • Manje poznati način je putem punjenja telefona tuđim USB-om. Ako utaknete ili napunite telefon nepoznatim USB kablom / portom / punjačem, postoji opasnost da se vaši podaci prenesu i/ili otkriju.
  • SMS phishing (krađa identiteta) je kada se nekome pošaljem SMS poruka koja, primjerice, govori nešto o bankovnom izvatku ili prijenosu novca, a kada se ona otvori i preuzme, može potencijalno pustiti virus na telefon i otkriti osjetljive podatke.

Ovo su neki od načina na koje netko može hakirati vaš mobitel, a ovo pak su česti znakovi da vam je u mobitel "provalio" netko nepoznat:
 
Baterija se prebrzo prazni, a mobitel stalno restarta

1. Ako se vašem telefonu baterija zaista brzo prazni to može biti znak da je na njemu pokrenuta nepoznata aplikacija (koja je aktivna non-stop u pozadini). To može biti potencijalno neka aplikacija za špijuniranje koja je postavljena ručno ili instalirana preko virusa.

2. Ako vam se mobitel stalno restarta ili isključuje, pokreće aplikacije i/ili bira nasumične brojke u telefonskim pozivima to bi mogao biti haker koji pokušava provaliti u telefon.
1/4
 
Komentari
+2
 
oprezna
  • 18.2.2018 9:19:17
  • Bodova: 138500
  • Prijavi
Čovjek uvijek mora biti na oprezu... Račun mi je ionako na nuli pa ne brinem previše  Šalim se , svašta je moguće ako nisi na oprezu , trudim se ne spremati  zaporke na mobitelu , ne koristim tuđe punjače ( osim onih provjerenih ) a kada sam negdje vani ne švrljam po mobu već se družim s onima pored sebe . Tko je smislio ovako pametne uređaje smislio je i kako ući u njih a da se to ne zna editirano 18.2.2018 9:27:55 od oprezna
irija
  • 16.2.2018 17:58:52
  • Bodova: 44992
  • Prijavi
Dešavalo mi se da nisam mogla isključit mob nakon poziva