Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

5 odličnih načina da osvježite svoj um

5 odličnih načina da osvježite svoj um

Izbacite iz glave sav 'teret' koji vas muči

Baš kao što čistimo svoj dom, ormar i drugi fizički prostor koji nas okružuje, jednako tako bismo trebali naučiti 'očistiti' i vlastiti um.
 
U današnjem svijetu mnogobrojnih obaveza, napredne tehnologije, društvenih mreža i svih ostalih stvari i situacija s kojima se svakodnevno susrećemo, ponekad je uistinu teško ostati priseban i svjež.
 
U onim trenucima kada osjećate veliki pritisak i dosta vam je svega, a razina koncentracije vam je ravna nuli, važno je znati kako osvježiti vlastiti um, odnosno 'restartati' ga, na sličan način kao što to činimo s računalima.
 
Dakako da je ljudski mozak mnogo kompliciraniji od računala, ali poanta je u tome da naučite kako izbaciti iz glave sve te misli i brige koje vas muče i kako da ponovno postanete svježi.
 
Nekoliko odličnih trikova koji će vam pomoći da u kratkom vremenu osvježite svoj um donosimo u nastavku.

Naspavajte se
 
Jedan od definitivno najboljih načina za osvježavanje uma svakako je kvalitetan san. Upravo se iz tog razloga ujutro kad se probudimo osjećamo osvježeno i produktivno. Mozak je odmoran, svjež i spreman za nove dnevne aktivnosti. Osobe koje spavaju 7-8 sati dnevno imaju bolje pamćenje i manje problema sa stresom. Naime, kronična nesanica može rezultirati ozbiljnim posljedicama i oštećenjima na mozgu stoga se potrudite da imate kvalitetan san.

 
Izađite na svježi zrak i vježbajte
 
Vježbanje ima višestruke zdravstvene koristi, a istraživanja su pokazala da je fizička aktivnost od vitalnog značenja za zdravlje mozga. Boravak u prirodi i na svježem zraku također razbuđuje i osvježava mozak pa bi bilo idealno trenirati na otvorenom. Prema istraživanjima, osobe koje redovno vježbaju pokazale su bolje rezultate na testovima inteligencije u usporedbi s onima koji su manje fizički aktivni.
 
Jedite zdravo i kvalitetno
 
Svi već jako dobro znamo da je zdrava i kvalitetna prehrana ključ dobrog zdravlja, ali i raspoloženja i dobrog izgleda. Međutim, zdrava prehana može pridonijeti i zdravom umu. Nedostaci pojedinih minerala i vitamina u organizmu mogu izazvati mentalnu zbrku i probleme s pamćenjem. Masne kiseline također su vrlo bitno za pravilnu funkciju mozga stoga ih valja uključite u prehranu. Dobri izvori masnih kiselina su ribe, orasi i sjemenke.
 
Meditirajte
 
Iako neki ljudi misle kako je meditacija samo za opuštanje, istraživanja su pokazala da ova tehnika također može imati snažan utjecaj na um i tijelo. Studije su otkrile mnogobrojne koristi meditacije, uključujući i smanjenje stresa, poboljšanje pamćenja, bolji san i veću koncentraciju.

 
Naučite upravljati svojim stresom
 
Stres je danas jedan od najvećih neprijatelja ljudskog zdravlja, no vrlo ga je teško izbjeći s obzirom na vremena u kakvima živimo. Ipak, stres je vrlo štetan i može jako negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Loše utječe na pamćenje, san i imunološki sustav. Srećom, postoje određeni koraci koje možete poduzeti, a koji će vam pomoći da smanjite razinu stresa s kojom se svakodnevno susrećete. Pronađite plan upravljanja stresom koji će najviše odgovarati vašem načinu života. Prepoznajte izvore stresa i razmislite što biste mogli poduzeti kako biste ga smanjili. Također, što više vremena nastojte provoditi u prirodi, a možete isprobati i neke tehnike za ublažavanje stresa poput meditacije i vježbi disanja.

 
Ovo su samo neke od stvari koje možete napraviti da biste osvježili svoj mozak i zadržali ga u dobrom stanju. Riječ je o koracima koje svi možemo napraviti i uklopiti ih u svoj način života, a u svrhu očuvanja vlastitog mentalnog zdravlja koje bi nam svima trebalo biti na prvom mjestu.
 

Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
russiangirl
  • 8.11.2018 13:34:40
  • Bodova: 15820
  • Prijavi
Jedini način na koji ja mogu osvježiti svoj um je taj da negdje otputujem. Uvijek pali.