Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Želiš odgojiti mentalno snažno dijete? Nemoj mu govoriti 'da će sve biti u redu'

Želiš odgojiti mentalno snažno dijete? Nemoj mu govoriti 'da će sve biti u redu'© Pixabay

Roditelji, nastavnici i treneri provode sate i sate pomažući djeci da razviju vještine koje će im pomoći da imaju bolju budućnost. Ali čitanje i igranje nogometa ne garantiraju sretan život

Zapravo, istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Public Health otkrilo je da su emocionalne i socijalne vještine preduvjet za budući uspjeh. Znanstvenici su otkrili da što je dijete emocionalno, mentalno i socijalno razvijeno u vrtiću ima veću šansu da ide na fakultet. Djeca koja imaju slabije rezultate imaju veći rizik za odustajanje od škole, moguće probleme s opijatima i zakonom, piše CNBC.

Srećom, emocionalne i socijalne vještine mogu se naučiti. Psihoterapeutkinja Amy Morin napisala knjigu vezanu za tu temu koja je postala svjetski bestseler (13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do). U njoj objašnjava glavne strategije koje će pomoći djetetu da razvije važne vještine koje će mu pomoći u budućnosti. Evo što čine mudri roditelji kako bi odgojili uspješno i mentalno snažno dijete:

1. Poštuju dječje osjećaje

Dječje reakcije često se čine prevelike s obzirom na okolnosti. Ali ako govoriš djetetu ovakve rečenice: "Smiri se! To nije velika stvar" ili "Nemoj se bojati. Sve će biti u redu", to će biti loše za dijete.

Njihovi osjećaji, bez obzira koliko su dramatični, su stvarni. Mudri roditelji uče djecu da su njihovi osjećaji u redu i da je važno što čine s tim osjećajima. Oni govore rečenice poput: "U redu je da se osjećaš ljuto, ali nije u redu da udaraš brata".

2. Uče ih kako se nositi s emocijama

Uspješni roditelji ne preuzimaju odgovornost za ono što djeca osjećaju. Umjesto toga daju im alate pomoću kojih uče djecu da prepoznaju i nose se s emocijama. Aktivno im pomažu jer su svi različiti, jedno dijete će više voljeti bojati dok je tužno, dok će drugo slušati muziku. 

(Foto: Pexels)

3. Zajedno rješavaju probleme

Kad god dijete zaboravi napraviti svoj zadatak ili se bori s ocjenama, pametni roditelj uključi dijete u rješavanje problema. Ovo je često pitanje: "Što bi ti pomoglo da budeš više odgovoran?" i onda zajedno razviju plan. To ne znači da djeca nemaju posljedice zbog svog ponašanja - sigurno imaju. Ali roditelji su fokusirani da ih nauče da rade bolje sljedeći put, umjesto da se srame što nisu postigli svoj cilj.

4. Dopuštaju im da čine pogreške

Pametni roditelji pogrešku pretvaraju u priliku. Pogreške i prirodne posljedice mogu biti odlični učitelji u životu. Bez obzira radi li se o tome da je dijete zaboravilo svoju bocu vode ili će čekati do posljednje sekunde prije nego započe pisati zadaću - pametni roditelji ne spašavaju svoju djecu. Umjesto toga, pomažu svojoj djeci da nauče kako bolje u budućnosti.

5. Dopuštaju djeci da se osjećaju nelagodno

Pametni roditelji daju djeci priliku da vježbaju svoje vještine, ali i dopuštaju da se osjećaju nelagodno. To ne znači da ih izlažu lošoj okolini, ali ne rješavaju njihovu dosadu, razočaranja i ponekad frustracije. Stoga ne govore djeci "da ne osjećaju strah" nego ih potiču da se "osjećaju hrabro". Njihova djeca uče samopouzdanje te kako se nositi s nelagodom i uče da mogu činiti stvari i kada nemaju volje. 
 
Komentari
+2