Vaš klinac je cijeli dan pred računalom? Pokrenite ga!

Vaš klinac je cijeli dan pred računalom? Pokrenite ga!

Moderna djeca su igru kretanjem zamijenila igrom pred računalima

Moderna tehnologija dovela je do toga da se klinci sve manje kreću. Nekada su potrebu za igrom zadovoljavali igrama pred kućom, a sada pred računalom. Nedostatak kretanja (hipokinezija) bolest je 21.og stoljeća, a sada je nedostatak kretanja prisutan i kod djece od malih nogu. Kao roditelj, imate velik utjecaj na svoju djecu i mogli bi pokušati promijeniti to.

Sve više roditelja primjećuje da su im djeca previše pasivna. Kretanje je nužno za normalan psihofizički trazvoj djeteta, a moderna djeca su igru kretanjem zamijenila igrom pred računalima. Bolesti koje su nekad bile gotovo isključivo bolesti odraslih ljudi, sad se masovno pojavljuju već u dječjoj dobi. Bolovi u leđima, dijabetes i pretilost nekako su najzastupljeniji zdravstveni problemi odraslih ljudi, a koji sve češće pogađaju djecu i javljaju se već u ranoj dječjoj dobi. Medicinska struka tvrdi da je upravo redovito kretanje ključan čimbenik u prevenciji nastanka navedenih zdravstvenih problema.

Spada li i vaše dijete u one male pasivce koji slobodno vrijeme najradije provode pred TV-om i računalom, pokušajte pribjeći jednoj od sljedećih ideja kako motivirati dijete na redovito kretanje.

Ako je vaše je dijete još uvijek klinac, pokušajte realizirati neku od sljedećih ideja da se pokrene.

Sportska škola
Pokušajte ga upisati u neku od sportskih škola. U sportskim školama djeca se upoznaju sa različitim sportovima i raznovrsnost sadržaja ono je što se djeci sviđa. Poznato je da djeca brzo gube koncentraciju, a ovako se stalo mijenjaju vježbe i sportovi pa djeca ne gube interes za vježbanje. Na taj način, dijete će od malih nogu steći pozitivan stav prema kretanju i usvojiti pozitivne životne navike koje se vežu uz sport, a disciplina je sigurno jedna od važnijih. Kad upozna razne sportove, lakše će se kasnije odlučiti koji mu se najviše sviđa, a i treneri će vam savjetovati u koji sport da kasnije usmjrite dijete, s obzirom na njegove predispozicije.

Nikako nemojte od malih nogu dijete tjerati na treninge samo jednog sporta, možda se djetetu taj sport uopće ne sviđa. Velika je šansa da dijete zamrzi kretanje ako ga se prisiljava da radi nešto što ne voli. Ne živite svoj propušteni san o tome da postanete nogometaš Dinama ili balerina u HNK preko svog djeteta! Također, u sportskoj školi, dijete će upoznati nove prijatelje, a dobro društvo je ono zbog čega će rado odlaziti na treninge. Prisjetite se da i vi rado odete u teretanu gdje je dobra ekipa.

Organizirajte druženje za dijete i njegove prijetelje
Pozovite prijatelje svog djeteta kod vas doma (pogotovo ako imate dvorište) i osmislite igre koje djeca mogu igrati, a da se cijelo vrijeme kreću. Niti Nintendo Wii nije loša ideja kao igra u stanu. Barem malo će se razgibati, a opet ostaju u njihovoj omiljenoj domeni računalnih igrica. Ako imate dvorište, možete klince naučiti sve one stare dobre igre koje su se nekada igrale, lovice, skrivača, graničara... Ako smo se svi mi mogli igrati  godinama pred kućom sa susjedima i izrasli sto u normalne(?) i zdrave ljude,  zašto se ne bi mogli igrati i današnji klinci?

Povedite dijete u šetnju
Od malih nogu uvedite šetnju kao uobičajenu dnevnu aktivnost. Djeca ne vole svaki dan raditi iste stvari pa bi bilo zgodno da stalno mijenjate rutu i na taj način zainteresirate dijete.

Vikend planinarenje
Planinarenje je odličan način provođenja kvalitetnog vremena s obitelji. Osim što su svi aktivni, možete putem pričati o svim stvarima o kojima preko tjedna ne stignete zbog mnoštva obveza. Tako stignete s djetetom u detalje razraditi tko se s kime posvađao u vrtiću i tko je u koga zaljubljen u razredu. A i sa suprugom stignete razmijeniti koju misao, a da se ne odnosi na iznošenje smeća i plaćanje računa. Ako se putem posvađate, samo ubrzajte hod i sigurni ste da nitko neće vikati! Djeca vole aktivnosti u koje su uključeni i roditelji. Zajedničkim planinarenjem pružate pozitivan primjer svom djetetu. Naravno, nema boljeg graha s kobasicom od onog na kraju uspona.
 


Vaše dijete je tinejdžer

Hip hop ili neki drugi moderni ples
Većina tinejdžera ne skida slušalice s ušiju i po cijele dane slušaju glazbu. Dosta njih se pokušava samoaktualizirati preko slušanja određenog tipa glazbe pa je to dobra strategija da ih nadmudrite. Glazbeni spotovi prepuni su modernih plesnih koreografijama i možda bi se i vašem djetetu svidjelo da nauči tako plesati. Postoji velik broj klubova u kojima se treniraju moderni plesovi pa pokušajte s tom pričom da ona/on i prijatelj/ica krenu s treninzima. Možda im se svidi. Ili ih povedite u kino kada izađe novi nastavak Step upa. Moglo bi biti motivirajuće. Možda dijete nećete uspjeti potaknuti na trening plesa, ali vi se nećete buniti jer su takvi filmovi uvijek puni plesača koji uvježbavaju koreografije goli do pasa i svi redom prave su atlete.

Adrenalinske aktivnosti
Tinejdžeri vole adrenalinske aktivnosti. Dosta su popularni treninzi akrobatike, parkoura* , penjanja po umjetnim stijenama. Nešto što nije uobičajeno, sigurno bi im se svidjelo. Takve aktivnosti malo su opasnije i veća je šansa da se ozljede nego dok su doma pred računalom, ali dugoročno gledano pozitivno će utjecati na zdravlje vašeg djeteta.

*Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, koristeći samo svoje tijelo i um.

Vježbanje s roditeljima
Dijete više nije malo i možete organizirati zajednički teniski meč ili zajedničko rolanje. Osim što ćete potaknuti dijete na kretanje, vježbati ćete i vi. Niti vama ne može škoditi malo kretanja nakon cijelog tjedna na poslu! Tinejdžeri ne vole previše vremena provoditi s roditeljima pa bi bilo dobro da aktivnost bude natjecateljskog karaktera, to će ih sigurno potaknuti. Da vam pokažu tko je bolji! Još se sjećaju one zabrane izlaska od prije 2 tjedna!

Nije lako potaknuti ih na kretanje, moderna tehnologija posjela ih je i polegla, ali ne smijemo se predati. Cijeli život je pred njima, a bez kretanja nema zdravlja. Dajte sve od sebe i pokrenite ih!

Sretno!
 
Autorice: Lejla Dizdarević, profesorica kineziologije
Mateja Martinić, profesorica kineziologije
www.pilates-isis.hr
 
Komentari
+2
 
mura
 • 4.4.2013 9:37:31
 • Bodova: 1211
 • Prijavi
Da, slažem se da je jako puno djece većinu vremena ispred kompjutera, tableta ili na mobu, ali osim njih , mislim da i roditelji snose krivicu, djeci samo treba poticaja, dati im neki prijedlog, preporuku, malo ih potaknuti i poslušat će, barem moja posluša, ode van, u dvorište, na tobogan, trampolin, pa se poigra sa psom... Nakon toga je odlične volje, bistrija, spremnija za neke nove zadatke.
valen-cia72
 • 1.4.2013 22:34:57
 • Bodova: 38060
 • Prijavi
Nedavno smo na roditeljskom u školi imali neko predavanje gdje je profesor tjelesnog rekao kako su djeca danas izrazito troma, nespretna, motorika im je nikakva kao i kordinacija pokreta. To je strašno.Kad se sjetim sebe- kao vjeverica sam se mogla popeti na bilo koje stablo, trčali smo po vani od jutra do mraka sve dok nas mama ne bi zvala na crtć u 7 i 15...
all382
 • 1.4.2013 15:44:42
 • Bodova: 59477
 • Prijavi
Boravak u prirodi je neusporediv sa boravkom za računalom. Svježi zrak, priroda, sunce, ljudi, zabava vs zatvoreni prostor, osama.
buuu
 • 1.4.2013 11:05:48
 • Bodova: 13123
 • Prijavi
dobro je dok su jos mali, pa hoce poslusat, zabrane, poticaji na druge aktivnosti..teze je kad su mako veci
lyra
 • 31.3.2013 23:44:05
 • Bodova: 8485
 • Prijavi
Jako je bitno od malih nogu ih navikavati na kretanje..ja,skoro pa svaki dan,kad vrijeme dopusta,idem sa djecom u setnju od nase kuce do mora,nekih 2-3km,lijepo se ispricamo usput,setnja proleti za tren..A,dobro i meni dodje,jer da nije radi njih,tesko bih se radi sebe pokrenula..a ovako,svakako mi je draze s njima prosetat i porazgovarat,nego da sjede u kuci uz tv..dobar clanak
tamara5
 • 31.3.2013 18:17:02
 • Bodova: 17050
 • Prijavi
Nemam djecu još ali sam svjesna koliki je to problem, Ja sam se igrala vani svih mogućih igra od skrivača do odbojke, danas djeca samo igraju igrice na kompu i mobitelima =/
doglady
 • 31.3.2013 13:20:03
 • Bodova: 1451
 • Prijavi
Mi smo kao mali prošli cijelu medvjednicu sa roditeljima. Danas je obiteljski izlet većinom odlazak u shopping centre. Pretužno.
tinalo
 • 31.3.2013 12:54:36
 • Bodova: 42773
 • Prijavi
Ni ja se ne krečem dovoljno. Nadam se da će se to promjeniti do vremena kad ću imati svoju djecu.
malilu
 • 31.3.2013 12:30:46
 • Bodova: 19323
 • Prijavi
Mislim da maloj djeci treba stvoriti naviku kretanja i igre. A kad pada kiša ili je zaista lose vrijeme moze se svasta korisnoga u kući raditi... Dijete samo treba dobro aktivirati i potaknuti na dobar svijet. Slazem se sa izrekama da su danas dijecaq sve cesce bolesna... i mene zna uhvatiti, ali meni to mozda ipak nije od kompa ili televizije..super clanak