U kinu Tuškanac predstavljeni nagrađivani filmovi o djeci s teškoćama

U kinu Tuškanac predstavljeni nagrađivani filmovi o djeci s teškoćama

Udruga IDEM predstavila novi broj stručnog časopisa „ S Vama“

Jučer je u kinu Tuškanac predstavljen novi broj časopisa „S VAMA“ Hrvatske udruge za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama - udruge IDEM te su premijerno prikazana i dva kratka dokumentarna filma o životu i školovanju djece s teškoćama koja su snimili učenici OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba.

Časopis „S VAMA“ stručni je časopis koji progovara o mnogim aktualnim temama vezanim za školovanje djece s teškoćama. Autori tekstova stručnjaci su iz udruge IDEM i profesori Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Veći broj članaka napisali su i učitelji te profesori praktičari koji se u svom svakodnevnom radu susreću s izazovom rada s djecom s teškoćama i u časopisu iznose svoja iskustva. Do sada je izašlo osam brojeva časopisa u kojima su obrađene mnoge teme kojima je cilj olakšati rad svim sudionicima u procesu integracije i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju. Tiskanje ovog broja stručnog časopisa „S VAMA“ donirao je PROFIL.

Događanje je otvorila glavna urednica časopisa „S Vama“ Davorka Schmidt, prof. koja je ovom prigodom o njihovom radu rekla: „Izdavanjem časopisa, ali i drugih izdanja Udruge, trudimo se stvoriti praktičnu stručnu literaturu koja će povećati profesionalnu kompetentnost učitelja te rezultirati uspješnijim uključivanjem učenika s teškoćama u redovne odgojno-obrazovne ustanove.“ Pored toga, gđa Schmidt posebno je naglasila da je jedna od ključnih zadaća Udruge IDEM informiranje djelatnika u odgoju i obrazovanju, ali i šire zajednice, o životu, načinu rada i problemima učenika s teškoćama.

Nakon službenog predstavljanja novog broja časopisa „S Vama“, premijerno su predstavljena i dva kratka dokumentarna filma o životu i školovanju djece s teškoćama. Dokumentarne filmove snimila je filmska skupina ZAG OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti edukacijskog uključivanja djece s teškoćama u redovno školovanje. Prvo je prikazan film Sretno dijete o dječaku Filipu koji boluje od cerebralne paralize. Filip je danas učenik sedmog razreda, a za njega je 2004. godine pokrenuta humanitarna akcija „Lift za lumene“ kojom je osigurano dizalo za školu. Zahvaljujući toj akciji Filip se danas slobodno kreće prostorima škole, odnosno, u školi ne postoje barijere za njegova invalidska kolica. Nakon toga prikazan je film Luka koji govori od dječaku s ADHD-om, odnosno, poremećajem pažnje i hiperaktivnosti, učenikom OŠ škole Marije Jurić Zagorke iz Zagreba.

Po završetku prikazivanja filmova, cijelo događanje zaključio je izvršni direktor udruge IDEM Darko Kobetić, prof. reh., istaknuvši ciljeve Udruge riječima: „Već 16 godina u fokusu djelatnosti udruge IDEM nalazi se ostvarivanje prava djece i mladih s teškoćama na uspješno uključivanje u redovne odgojno-obrazovne uvjete zajedno s vršnjacima, što će omogućiti profesionalno kompetentni učitelji, profesori, stručni suradnici u odgoju i obrazovanju, edukacijsko-rehabilitacijski stručnjaci u mobilnim timovima, roditelji svjesni prava svoje djece te senzibilizirano društvo.“
Časopis se može naručiti u udruzi IDEM, Ilica 48, tel. 01 4813 081 ili na idem@idem.hr.

 
Komentari
+2