Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Što vaša kći mora znati prije nego navrši 10 godina?

Što vaša kći mora znati prije nego navrši 10 godina?

Pomaganje djeci da što lakše kroče kroz život posao je svakog roditelja

Imati dijete tinejdžera nije nimalo lako stoga je važno i sebe i dijete pripremiti na vrijeme. S pubertetom djeca počnu doživljavati velike promjene, kako fizičke, tako i mentalne.

Kad je riječ o djevojkama, promjene su malo veće i teže. Kako bi se vaša kći što lakše nosila s pubertetom i promjenama koje je u njemu očekuju, važno je da je naučite određene stvari.

Pomaganje djeci da što lakše kroče kroz život posao je svakog roditelja.

O čemu sve morate razgovarati sa svojom kćeri prije no što napuni 10 godina, doznajte u nastavku. 

Pubertet nije tako strašan

Za početak, objasnite joj što je pubertet i što on znači. Razgovarajte s njom o fizičkim promjenama koje je očekuju i objasnite joj zašto se te promjene dešavaju. Kažite joj sve o menstruaciji, kao i da su djeca rezultat seksa, iako ona o seksu ne treba razmišljati barem još nekoliko narednih godina. Dajte joj do znanja da ste tu za nju i da ćete joj odgovoriti na sva njezina pitanja.

Život je borba

Vaša kćer mora znati da život nije lagan i da je pun uspona i padova. Uvijek će postojati prepreke koje će joj se naći na putu i život će prema njoj ponekad biti okrutan. Ali ne smije dozvoliti da ju to pokoleba, sve ima svoju svrhu, a loše stvari s kojima se suočavamo uvijek nas nauče nekim lekcijama. Kažite joj kako život ima svoje lijepe i ružne trenutke te da se mora naučiti nositi i s dobrim i lošim stvarima.

Tjelesne promjene

Objasnite svojoj kćeri sve o hormonalnim promjenama, menstruaciji i menstrualnim grčevima, ali isto tako ju pripremite i za emocionalne promjene. Ako niste dovoljni informirani o tim stvarima,  potražite stručnu literaturu i pročitajte sve što niste znali kako bi svom djetetu detaljno mogli objasniti sve što ga očekuje. 

Kako da voli svoje tijelo

Današnji je svijet opsjednut savršenim izgledom i nerealnim idealima zbog čega mnoge mlade djevojke imaju problema s prihvaćanjem vlastitog tijela. Pokušajte objasniti svojoj kćeri da mora voljeti svoje tijelo kakvo god ono bilo i da se ne zamara tuđim mišljenjima i komentarima. Isto tako, razgovarajte s njom o tome da je važno voditi brigu o vlastitom tijelu, baviti se sportom i zdravo se hraniti. Bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti pozitivno će utjecati na njezino samopouzdanje. 

Vagina, menstruacija i tampon nisu prljave riječi

Iako nas javnost uči drugačije, a određene su teme i dalje tabu, kažite svojoj kćeri kako se ne mora sramiti sebe i svog tijela. Barem je pola populacije rođeno s vaginom, vulvom, klitorisom i svime time i to je sasvim normalna stvar. Dio tijela kao i svaki drugi. Većina žena ima mjesečnicu i to nije ništa sramotno. 

Vi ste uvijek tu za nju

Iako su razgovori o pubertetu i seksu prilično škakljivi i neugodni, ne samo za djecu, već i za roditelje, morate svojoj djevojčici dati do znanja da s vama može razgovarati o svemu. Kažite joj kako ćete i vi i njezin otac uvijek biti tu za nju ako ju nešto zanima ili ako vam nešto želi reći. Ipak, neka zna da ne mora, ako ne želi, s vama razgovarati o seksu i drugim stvarima ako joj je neugodno, ali neka vam obeća da će u tom slučaju o tome razgovarati s  drugom odraslom i zrelom osobom– tetom, učiteljicom, školskim psihologom...

Odrastanje je dio života

Jasno recite svojoj kćeri kako pubertet nije nešto što će je u potpunosti promijeniti, ona će i dalje ostati ista osoba, samo malo drugačija. Kažite joj kako i dalje smije uživati u aktivnostima kojima se prije bavila i da dalje smije ostati malo djetinjasta. Objasnite joj kako će se mnoge stvari promijeniti, a mnoge će od njih biti prilično zbunjujuće. Ne možete joj jamčiti da će razdoblje odrastanja biti lagano i bez boli, ali obećajte joj da će ona i dalje biti ona.Neka sačuva dijete u sebi jer na taj će način mnogo lakše koračati svijetom odraslih. 

Foto: Freedigitalphotos.net
 
Komentari
+2
 
nina2404
 • 17.3.2017 11:37:19
 • Bodova: 59
 • Prijavi
Odličan članak, moja djevojčica je 7 godina, a već smo o nekim stvarima pomalo razgovarali. Pokušala sam joj neke stvari objasniti kako je moguće da ona to shvati bolje
nyna_31
 • 18.7.2016 15:49:30
 • Bodova: 16016
 • Prijavi
Odličan članak,sve je pomno rečeno.Budem ga opet za koju godinu pročitala:))
anna-herman
 • 24.6.2016 15:54:40
 • Bodova: 54698
 • Prijavi
Prekrasan članak. (Da su ga barem neke mame imale priliku pročitati prije 20 - 30 godina...)
astoria
 • 24.6.2016 13:48:39
 • Bodova: 25740
 • Prijavi
dobar clanak.
neposlusnacura
 • 24.6.2016 12:48:42
 • Bodova: 1058
 • Prijavi
Ja vjerujem da ipak na kraju svaka majka premda se pribojavala i puberteta i sve , odlično obavi posao.
bubi13
 • 24.6.2016 11:26:53
 • Bodova: 14836
 • Prijavi
Polako se pribojavam, iskreno se nadam da ću sve napraviti kako treba.