Što školarce očekuje u petom razredu?

Što školarce očekuje u petom razredu?

Kako pomoći vašem školarcu da lakše prevlada stres i promjenu

Uz polazak u prvi razred osnovne škole, upis u srednju školu, te upis na fakultet, još se jedno razdoblje smatra najstresnijim u životu školarca, a to je prijelaz iz 4. u 5.razred. Za dijete završetak četvrtog razreda, te prelazak u viši razred osnovne škole u kojem će se susresti s novim učiteljima i novim predmetima, izaziva određene strahove hoće li se uspješno i pravodobno moći naviknuti na nove radne navike i nova pravila ponašanja u školi. Dakako, sve te dvojbe muče i roditelje koji će trebati pomoći novopečenom petašu da se lakše snađe u novoj životnoj situaciji, i da ju uspješno svlada kao još jednu važnu stepenicu u svom razvoju i odrastanju.

Što se mijenja?

Ključna promjena je prelazak s razredne na predmetnu nastavu. U petom razredu učenici dobivaju nove predmete: zemljopis, povijest, tehničku kulturu, te informatiku, koja bi prema najavama iz Ministarstva obrazovanja od iduće školske godine trebala postati obvezan, a ne više izborni predmet u 5.razredu. S novim predmetima dolaze i novi učitelji. Učenici se nakon što su četiri godine proveli s jednom učiteljicom sada moraju priviknuti na desetak novih učitelja, upoznati njihov način rada, način ispitivanja nastavnog sadržaja, poštivati pravila u razredu koja se razlikuju od učitelja do učitelja. U petom razredu učenik će se morati naviknuti i na više sati provedenih u školi, očekuje ga veća količina gradiva za učenje, a to podrazumijeva i veće zahtjeve u smislu samostalnosti u učenju.

Gdje su moguće poteškoće?

Problemi će se sigurno javiti ako ne postoji primjereno predznanje. Ako su znanja manjkava, učenik će imati problema ne samo u jednom, nego u više predmeta koji su međusobno povezani. Želja za određenom ocjenom katkad nije praćena adekvatnim ulaganjem napora, pa onda ni ocjena neće biti adekvatna. S obzirom na nove predmete, novu radnu disciplinu i više sati koje učenici imaju u jednom danu, praksa pokazuje kako se u petom razredu teže snalaze učenici koji nemaju razvijene radne navike, koji su bojažljivi, koji ne znaju učiti, nisu samostalni, slabiji su čitači, čiji roditelji preaktivno sudjeluju u pisanju domaćih zadaća, učenici koji nisu automatizirali računske radnje, te koji imaju probleme disciplinske naravi. Lakše će se pak snaći samostalniji učenici, koji imaju razvijenije radne navike, otvoreniji su tijekom praćenja nastave. Svakako važnu ulogu ima i pristup predmetnog nastavnika i njegove metode rada s učenicima.

Kako pomoći djetetu u učenju?

Redovito pisanje domaćih zadaća je najvažnije. To dijete mora shvatiti, naviknuti se i prihvatiti, tek nakon zadaće može se baviti svojim drugim aktivnostima, koje su poželjne, ali ne smiju imati prednost pred nastavom i školskim obvezama. Gradiva za učenje će biti više nego u četvrtom razredu pa ga je poželjno rasporediti kao i samo vrijeme učenja. Pokazati djetetu određene metode bržeg i lakšeg zapamćivanja kao što je podvlačenje u tekstu, bilježenje bitnoga, naslovljavanje, izrada sažetaka ili umnih mapa, povezivanje s prijašnjim znanjem, traženje primjera, prepričavanje svojim riječima. Aktivno učiti, podcrtati što je važno, zabilježiti najvažnije gradivo, slično gradivo grupirati, nakon pročitanog prepričati svojim riječim. Roditelj treba ispitati dijete o naučenom gradivu kako bi bilo sigurno da je uspješno svladalo gradivo.

Uloga roditelja

I od roditelja se očekuje da aktivno sudjeluju i pomažu djetetu u tom razdoblju prilagodbe i prijelaza iz 4. u 5.razred. Djetetu ponajprije treba poticajna atmosfera, razumijevanje, nagrada za trud, pohvala za svaki uspjeh koji je rezultat rada.Ako dijete nije bilo samostalno u učenju u prva četiri razreda, ne smije se odustati od pomaganja u učenju sad kad je gradivo postalo zahtjevnije i više ga ima. Poželjno je ići češće na konzultacije s razrednikom, a prema potrebi i sa predmetnim nastavnicima. Roditelj se treba upoznati s načinom rada i obvezama koje učenika očekuju u petom razredu.
 
Foto: © highwaystarz - fotolia
 
Komentari
+2
 
mbbs
  • 26.8.2017 11:01:00
  • Bodova: 2122
  • Prijavi
U prva četiri razreda gotovo svi prođu sa pet. Kad dođu u 5.razred stanje je dosta realnije.
katarina84
  • 24.8.2017 18:47:34
  • Bodova: 55493
  • Prijavi
Filumena - baš tako. Sada se drami oko svega.
angel0000
  • 24.8.2017 11:57:04
  • Bodova: 76283
  • Prijavi
ma meni je ovo smiješno - stres u 5.om osnovne ? .. ali ok,večina današnje dječice su odgojene kao mimozice,pa valjda im je prelazak iz razreda u razred veliki stres ..vrag će za znati ... :))
filumena
  • 24.8.2017 11:49:20
  • Bodova: 1581
  • Prijavi
Ma dajte, ne dramite. Prelazila sam iz vrtića u školu, iz 4. u 5. razred, iz osnovne u srednju školu (u drugi grad), iz srednje na faks.....i sve sam to odradila bez beda. Niti sam bila neko čudo od učenika i studenta, niti sam padala u nesvjest zbog promjena. Učila, dobivala od jedinica do petica, padala i polagala ispite.....sama pisala zadaće, čitala lektire. Diplomirala s 24 godine. I znate koji mi je bio najteži prelaz? Iz studentsog života u život odraslih koji traže posao i rade.Roditelji su uvijek bili tu negdje sa strane, financijski mi omogućili školovanje, ali niti su znali što učim, kad imam ispite, niti da li sam napisala zadaću. Za njih je to bila moja jedina obaveza, svih drugih poslovnih i kućanskih obaveza sam bila oslobođena.
stiponja79
  • 23.8.2017 20:08:47
  • Bodova: 59953
  • Prijavi
Svi smo mi išli u školu, i sami pisali zadaće i sami čitali lektiru, a to sve danas roditelji umjesto djece rade
pampkin
  • 23.8.2017 14:44:05
  • Bodova: 2469
  • Prijavi
Treba im pomoći sa zadaćama, ali ne pisati zadaće umjesto njih. Pričati redovno s njima, a ne ih sustavno ignorirati i stavljati sve živo prije njih jer onda pažnju pokušavaju privući negativnim ponašanjem.Učiti ih redovitim radnim navikama i samostalnosti, ako već do 5. razreda to nisu svladali jer su još maliiii.I s obzirom na to da puno učitelja ukida domaće zadaće razumjeti da i dalje treba vježbati, čitati, učiti, a ne imati stav - aha, nema zadaće, knjige se onda ni otvoriti ne moraju.
angel0000
  • 23.8.2017 12:31:33
  • Bodova: 76283
  • Prijavi
hahahhaaaa,mi smo u 5.om za nagradu dobili ruski :)))))
tapotko28
  • 23.8.2017 11:27:03
  • Bodova: 1854
  • Prijavi
Ideš u peti???joooj taj je najteži! ideš u sedmi??? joooj taj je najteži! ideš u osmi??? e taj ti je koma! - ništa nije teško - ništa - to djeci treba govoriti...samo radi, budi uporan, trudi se i ne, ništa nije teško