Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Što morate naučiti svoje dijete o ravnopravnosti spolova?

Što morate naučiti svoje dijete o ravnopravnosti spolova?

Nekoliko sjajnih primjera o tome kako da educirate svoje dijete o ravnopravnosti spolova...

Iako živimo u 21. stoljeću, a žene danas imaju veća prava nego su imale u prošlosti, nejednakost između spolova i dalje je prisutna, a osobito se ona osjeti u manje razvijenim zemljama.
 
Da bismo izgradili bolji, pravedniji i tolerantniji svijet, moramo krenuti od sebe i od svoje djece. Vrlo su važne vrijednosti koje prenosimo na svoju djecu jer će oni iste te vrijednosti prenositi dalje, i tako generacijama.
 
Imate li klince, važno je da ih naučite toleranciji i stvarima koje su u životu bitne. Na vama kao roditelju velika je odgovornosti jer ćete vi u biti zaslužni za čovjeka u kojeg će vaše dijete izrasti.
 
Kad je u pitanju ravnopravnost spolova, postoje određene stvari koje su vrlo bitne i koje vaše dijete mora znati.  Iskoristite svaku priliku kako biste s djetetom razgovarali i kako biste ga educirali o jednakosti spolova i toleranciji prema svima, bez obzira na podrijetlo, stavove, vjeru, rasu...
 
Bez obzira na to da li imate kćerku ili sina (ili oboje), važno je da ih naučite da na jednak način tretiraju djevojčice i dječake. Što prije im usadite takav stav, to će prije shvatiti poantu.
 
Ipak, djeca drugačije shvaćaju ozbiljne teme pa im je potrebno pristupiti na malo drugačiji način. U nastavku vam otkrivamo nekoliko sjajnih primjera o tome kako da educirate svoje dijete o ravnopravnosti spolova...
 
Obratite pažnju na mikro-poruke
 
Ponekad ni sami nismo svjesni u kakvom netolerantnom okruženju naša djeca odrastaju, gdje im svakodnevno sa svih strana dolaze tzv. 'mikro-poruke' koje mogu biti izuzetno seksističke i bezobrazne. Djeca sve upijaju poput spužve i na takve je stvari vrlo važno obratiti pažnju. Primjerice, kada dečki igraju nogomet, a djevojčicama nije dozvoljeno da se uključe. Ili kada u školi uče o poslovima pa razgovaraju s učiteljicom što će biti kada odrastu, često se kaže da će dječaci biti doktori, a cure medicinske sestre. Dajte svom djetetu do znanja da takve usporedbe nisu nimalo fer.

 
Kupujte neutralne proizvode
 
Trebali biste poticati svoju djecu da imaju otvoren um kad su u pitanju igračke i odjeća koje im kupujete. Nemojte tjerati svoju djevojčicu da se igra barbikama i da nosi ružičaste haljinice ako joj to nije zanimljivo. Dozvolite svojoj djeci slobodu izbora i dajte im do znanja da je sasvim ok biti drugačiji.
 
Budite uzor
 
Kad je u pitanju podjela zadataka i odgovornosti u kućanstvu, budite vrlo oprezni i nemojte dijeliti poslove na muške i ženske. Kad vam zatreba pomoć u kuhinji, pozovite svog sina i dajte mu do znanja da kuhinja nije stvorena samo za žene. Ista je stvar i sa svim ostalim kućanskim poslovima za koje mnogi misle da su namijenjeni samo ženama ili pak samo muškarcima.
 
Oprezno birajte svoje riječi
 
Djeca sve čuju i budite dobro svjesni toga te pripazite na koji način pričate dok ste u njihovom društvu, kao i na to koje riječi upotrebljavate. Osobito pripazite kad opisujete svoju djecu i dajete im komplimente. Koristite jednake riječi i za dječake i za djevojčice.
 
Izbjegavajte spolne stereotipe
 
Spolni su stereotipi danas sveprisutni kamo god pogledali, a osobito nam mediji često plasiraju takve stvari ili ih svakodnevno gledamo na televiziji u oglasima. Vjerovanje da djevojčice moraju biti princeze, a dječaci superjunaci je tako staromodna. Želi li vaša djevojčica igrati nogomet umjesto biti navijačica, to je super i nemojte joj to braniti. Dajte svojoj djeci da sama biraju svoj put bez stereotipa i obrazaca koje smo mi odrasli izmislili i nametnuli.

 
Trebali biste učiniti sve što je u vašoj moći da pomognete svom djetetu da postane svoja osoba, a ne ih pokušavati uklopiti u neke zastarjele obrasce o tome što bi dječaci i djevojčice trebali raditi, nositi, postati, itd.
 


Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
cosvr
 • 4.7.2018 16:29:33
 • Bodova: 884
 • Prijavi
Ovakvim stvarima se dijete najbolje uci iz primjera, odnosno najvise ce “pokupiti” iz ponasanja roditelja jednog prema drugom. Igracke i boje garderobe nemaju s tim nikakve veze. Djetetu kupujem boje i igracke koje voli, briga me da li su neutralne ili ne.
selena777
 • 2.7.2018 18:28:14
 • Bodova: 13157
 • Prijavi
I onda odgajas zarukane male ljude i sve se vrti u krug. CLAP CLAP
krudy
 • 2.7.2018 14:02:06
 • Bodova: 265
 • Prijavi
Roditelji me nikad nisu prisiljavali da se igram barbikama (iako ne bi ni uspjeli, jer sam mrzila lutke i igrala sam se autićima, što za njih nije bio nikakav problem). Osobno, također, ne volim podjelu na ženske i muške igračke i podjelu po spolovima. Imala sam sreću da sam cijelo djetinjstvo bila u mješovitom društvu, i po spolu, i po dobi, nismo igre dijelili na muške i ženske. Igrali smo se skrivača, lovili se po kvartu, "krali" susjedima voće i sl. Sretna sam da su me moji roditelji odgojili na taj način.
vmarina
 • 2.7.2018 13:45:41
 • Bodova: 46318
 • Prijavi
Biti drugačiji u našem društvu nije poželjno.
caprica6
 • 2.7.2018 13:44:53
 • Bodova: 7693
 • Prijavi
Baš me zanima koliko djece ima osoba koja je napisala ovaj članak? Nadam se da nema niti jedno! Svoje kćeri NE MORAM tjerati da se igraju s barbikama. One to žele jer su curice. Baš me briga ako dečki sa njima ne žele igrati nogomet. Kao da one uključuju dečke u njihove igre!!!! Muka mi je od ovakvih članaka. Pustite djecu da budu djeca!