Sigurnost proizvoda za djecu

Sigurnost proizvoda za djecu

Zadovoljavaju li dječji proizvodi sigurnosne standarde?

Svakom roditelju je djetetova sigurnost na prvom mjestu. Igračke, školski pribor, kozmetika i ostali proizvodi namijenjeni djeci bi stoga svakako trebali zadovoljavati standarde kvalitete koji neće ugroziti djetetovo zdravlje. U Hrvatskoj pitanje sigurnosti proizvoda  uređuju “Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje” te “Pravilnik o sigurnosti igračaka”. Iako bi svi proizvodi na tržištu morali zadovoljavati te standarde, na žalost dešava se da se u dućanima nađu i proizvodi koji nisu sigurni za zdravlje. Takvi propusti se dešavaju jer se proizvodi namjenjeni djeci rijetko izuzimaju na testiranje prilikom uvoza.

Što sadrže proizvodi koji predstavljaju opasnost za dijete?

Otrovne kemikalije koje se ne bi smjele pojavljivati u dječjim proizvodima su brom, živa, olovo, kadmij, antimon, arsen, krom, kobalt, živa, nikal, kositar... Te tvari su alergene, kancerogene ili mogu imati drugi štetni utjecaj na zdravlje, ovisno o koncentraciji i razini izloženosti.

Što se može djetetu dogoditi kad koristi proizvod koji ne zadovoljava standarde kvalitete?

Otrovne kemikalije mogu biti povezane s pojavom alergija, urođenim manama, smanjenom mogućnošću učenja, otrovanjem jetre, pa čak i obolijevanjem od raka.
Toplina i izloženost UV-zrakama mogu ubrzati razgradnju tih kemikalija i eventualno povećati njihovu toksičnost. Bebe su najugroženije, u smislu izlaganja toksičnim kemikalijama jer je njihov tjelesni sustav još uvijek u razvoju.

“Sigurni proizvodi za sigurno dijete”

- METRO Cash & Carry je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” ispitao kompletnu zdravstvenu ispravnost 70 različitih proizvoda namijenjenih djeci prema “Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje” te “Pravilnika o sigurnosti igračaka”. Tako je ispitana prisutnost tvari koje zdravstveno mogu biti štetne, količina otpuštenih metala te nedopuštena prisutnost aromatskih amina  koje možemo pronaći u bojilima. Kod zubnih pasti ispitani su i mikrobiološki parametri, prisutnost bakterija, kvasca i plijesni koji također moraju biti u propisanim granicama.


 
 Od 70 testiranih proizvoda, 68 se pokazalo potpuno zdravstveno ispravnim. Oni sudjeluju u promociji “Sigurni proizvodi za sigurno dijete” i biti će dostupni po posebno sniženim cijenama do 14.9.2011. Kupci će tijekom promocije te u budućnosti ove proizvode u METRO Cash & Carry prepoznati po posebnim oznakama «Sigurni proizvodi za sigurno dijete».

U akciji “Sigurni proizvodi za sigurno dijete” ispitana je šarolika lepeza raznih proizvoda s kojima djeca svakodnevno dolaze u kontakt – pisaći pribor, gumice, šiljila, voštane i uljne pastele, plastelin, dječji kompleti donjeg rublja, ručnici, jastučnice, četkice i paste za zube.

 
Komentari
+2
 
lukrecija_b
  • 7.9.2011 11:13:36
  • Bodova: 16484
  • Prijavi
nažalost u mojem gradu Metro ne postoji,tako da do tih proizvoda ne mogu.Žalosno je što su neki proizvodi namjenjeni djeci u prodaji,a onda za par godina iziđe članak da su opasni i povlače se s tržišta.Sječam se da kad je moje dijete bilo beba kupovali smo plastične bočice,mislim da u to vrijeme staklenih nije niti bilo u prodaji,a i pisalo je da se ne koriste,jer se ne mogu zagrijavati u mikrovalnoj (iako ja svom djetetu nikada nisam podgrijavala hranu u mikrovalnoj).Na dnu bočice bila je oznaka 07 PC.Sad nakon par godina čitala sam kako je taj 07 PC opasan,osobito ako se zagrijava sadržaj bočice on otpušta bisphenol A i da je bolje koristiti flašice s oznakom 05 PP jer je on najneutralniji, a još bi bilo najbolje koristiti staklene bočice.Neke flašice sam sačuvala i išla pogledati i na svima je oznaka 07 PC.Dakle prije par godina taj ima podatak "nije" bio poznat.Tako će biti i u budućnosti,nešto što sada kao nije štetno za par godina bude.Sve je to marketing i bitno se probiti na tržištu te privući veći broj potrošača.Žalosno,ali istinito...:(((