Savjet mališanima: vježbanje vas čini pametnijima

Savjet mališanima: vježbanje vas čini pametnijima

Djeca u dobroj formi imaju 12 posto veći hipokampus, dio mozga odgovoran za učenje i pamćenje.

Stručnjaci su već ustanovili kako nas tjelovježba čini pametnijima, no sada su američki znanstvenici koristili skeniranje mozga kako bi pokazali kako se bitni dio mozga zaista povećava kod djece koja su u dobroj formi.

Djeca koja se bave nekim oblikom sporta i nemaju problema s kondicijom inteligentnija su i imaju bolje pamćenje u odnosu na svoje neaktivne vršnjake.

Istraživači Sveučilišta u Illinoisu su magnetnom rezonancom proučili mozgove gotovo 50 djece starih devet ili deset godina. Istovremeno su ispitali njihovu kondiciju tako što su djeca trčala na traci. Zaključeno je kako su mališani u kondiciji imali 12 posto veći hipokampus, dio mozga odgovoran za učenje i pamćenje, a ova su djeca imala i bolje rezultate u testovima pamćenja.

"Znali smo kako iskustvo, faktori iz okoliša i socioekonomski status utječu na razvoj mozga. Ako od svojih roditelja dobijete loše gene, to u stvari ne možete popraviti, a nije ni lako poduzeti nešto u vezi socioekonomskog statusa. Međutim, možete nešto poduzeti u trećem području", objasnio je profesor Art Kramer, voditelj istraživanja.

On savjetuje roditelje da tjelovježbu učine svakodnevnom zanimacijom za svoju djecu kako bi izbjegli nagomilavanje suvišnih kilograma ili pretilost, no jednako tako i lošije ocjene u školi.

K. Horvat
Ordinacija.hr
 
Komentari
+2
 
natasha0511
  • 15.10.2010 9:49:45
  • Bodova: 432
  • Prijavi
Moja nećakinja ima pet godina i ide na gimnastiku, obožava to jer ide sa svojom najboljom prijateljicom, ok, njima je to sad sve igra, ali jednog dana će joj sigurno to puno značiti za bolje zdravlje i bolju koncentraciju i učenje, sigurna sam.