#ostanidoma: Kako se organizirati kada je cijela obitelj u stanu 24 sata

#ostanidoma: Kako se organizirati kada je cijela obitelj u stanu 24 sata© Profimedia.hr

Svi su kod kuće, škole i vrtići su zatvoreni. Treba nam dobar plan za dijeljenje prostora kako bismo ostali smireni i bistre glave

Dok korona epidemija ne prođe svi imamo drukčiji obiteljski raspored, a uz to se sve mijenja iz sata u sat, restrikcije mogu biti manje ili veće ovisno o situaciji. Cijele obitelji našle u istom prostoru svaki dan i 24 sata dnevno. Iako obožavaš svog partnera i djecu; ovaj novi život u kombinaciji sa strahom i neizvjesnošću može biti veliki izazov za svaku osobu. Kako bi sve prošlo lakše i ljepše evo nekoliko savjeta za dobru organizaciju.

1. Poštovanje tuđeg vremena

Ako radiš od kuće vjerojatno je teško izbjeći razgovore o tome što će biti za ručak, ali i ona mala čavrljanja. Zato je dobro dogovoriti se s ukćanima i ponašati se kao da si poslu. Onda poštuješ vrijeme svojih kolega jer tvoj muž je sada kolega. “To je isto kao kada biste bili pažljivi prema svojim kolegama na poslu. Partner je na neki način suradnik – trebaš paziti ne njegove potrebe i prostor”, objašnjava psihijatrica Jenny Yip za Goodhouse keeping. 

2. Pauze su korisne

Kako se cijela obitelj ne bi ponašala pasivno agresivno i frustracija ne bi rasla dobro je de se malo odmorite jedni od drugih. Važna je i komunikacija o tome kako se osjećamo i prije nego dosegnemo kritičnu točku pucanja. “Iskusit ćemo anksioznost I frustraciju, partnerima će možda biti dosta i nedostajat će strpljena i naša djeca će imati ispade bijesa. To je činjenica”, dodaje terapeutkinja Lauren Peabody iz Nasrture Family Centra. Ali dodaje da ovo može prilika za učenje o odnosima u cijeloj obitelji. 

3. Fleksibilnost je ključ

Peabody podsjeća da iako svi naglašavaju da su organizacija i aktivnosti za djecu važne da je ovo potpuno nepredviđena situacija koja se dogodila prvi put u povijesti . Ne postoji dobar i loš način nošenja s ovom iznenadnom stresnom situacijom – svi su zajedno, radi se kuće i za djecu se brine 24 sata. "Smanji pritisak. Fleksibilnost je ključ, ako je jedina stvar koju možeš učiniti tijekom dana da nahraniš sve, odlično. Ako nisi fleksibilna, teško će ti biti u ovakvom neizvjesnom i promjenjivom vremenu. Još uvijek si ti stručnjak za svoju obitelj”, kaže dalje.

(Foto: Pixabay

Organizacija za djecu

Svaka dob, faza i obitelj ima drukčije potrebe. Super je pronaći inspiraciju i isprobati nešto novo za svoju obitelj te nešto što će funkcionirati. Evo nekih ideja koje ti mogu pomoći:

Osnove: To su stvari koje se trebaju događati svaki dan. Hrana, kretanje, odmor i vrijeme obitelji bitni su dijelovi djetetovog dana. Napravi mjesta za svakoga svaki dan.
 
Učenje: Uz online školu djeca će imati obveze tijekom dana. Knjige su uvijek najbolje mjesto za početak. Uz to, mnoge obrazovne web stranice nude besplatan pristup svojim sadržajima.
 
Dodatne aktivnosti: Djeca se mogu više baviti likovnim izražavanjem, glazbom i vježbanjem. Sve se to može učiniti i kod kuće. Pokušaj pronaći stare zalihe bojica i slične stvari. Možete puštati glazbu tijekom dana. To vam može pomoći da se svi osjećaju mirno ili plesno, ovisno o vašim potrebama. I dok se savjetuje izbjegavanje velikih skupova, možete biti aktivni. Djeca koja nisu bolesna još uvijek trebaju kretanje. Možete ići svaki dan u šetnju.
 
Komentari
+2
 
tikica-
  • 23.3.2020 8:52:48
  • Bodova: 52154
  • Prijavi
A nisu sve obitelji složne i skladne,nažalost,možda zato.
ivas
  • 23.3.2020 8:25:11
  • Bodova: 53578
  • Prijavi
Meni je doista tužno da se trebaju davati upute obiteljima kako da se trpe u kući...