Misliš da je tvoje dijete razmaženo? Evo kako prepoznati, ali i promijeniti situaciju

Misliš da je tvoje dijete razmaženo? Evo kako prepoznati, ali i promijeniti situaciju© Profimedia.hr

Bez obzira kako se dijete ponaša, roditelji uvijek mogu promijeniti situaciju ako odluče uvesti neke promjene u odgoju

"Vaše dijete je razmaženo", rečenica je koju roditelji ne vole čuti. Roditelji u zahtjevnoj svakodnevici često žele izbjeći dramu, ponašaju se prezaštitnički ili ne žele da djeca budu nesretna pa onda previše popuštaju.
"Razmaženo' je riječ za opisivanje djece i odraslih koji uvijek žele da bude po njihovom, ali ne žele uložiti određeni trud", objašnjava psiholog Christopher Franz A. Carandang za SmartParenting. To su djeca kojoj se čini da "se mogu uvijek izvući", što god napravili.  Ako se bojiš da su tvoji mališani možda razmaženi ili bi to mogli postati pročitaj ove upozoravajuće znakove i saznaj kako promijeniti situaciju.

1. Dijete je 'cendravo' cijelo vrijeme
Mnogo je razloga zašto se dijete može ovako ponašati: pokušava privući pažnju, osjeća anksioznost ili želi izraziti svoje osjećaje. Ako je dijete cijelo vrijeme cendravo to je vjerojatno zato što na takav način može dobiti sve što poželi. Cendravo dijete može postati neugodno pa će roditelji popustiti kako bi ga zaustavili.


(Foto: Pixabay)

Kako promijeniti situaciju: budi dosljedna kada kažeš "ne". Djeca će testirati tvoje granice. "Izbjegavaj cendravost uz dosljednost i ne popuštaj povremeno djetetovim zahtjevima", savjetuje obiteljska savjetnica Erin Leyba. Također trebaš provjeriti kakav stav imaš prema djetetom ponašanju, možda osjećaš krivnju ili pokornost prema djetetu, a onda će ono iskoristiti takve situacije.
 
2. Dijete je bezobrazno ili nepristojno, čak i prema odraslima

Djeca su prirodno egocentrična pa roditelji misle da će njihovo dijete na kraju prerasti fazu nepoštovanja. Ali ako im dopustiš da se tako ponašaju bez korekcij i posljedicaa, tako će se ponašati i kada odrastu. Što je najgore, mogli bi se tako ponašati i prema starijim osobama.

Kako promijeniti situaciju: počni ih rano učiti lijepom ponašanju i potiči empatiju. Dijete s razvijenom empatijom bit će pažljivije prema osjećajima drugih ljudi i činit će lijepe stvari. Na primjer, reći će da mu je žao ako je povrijedio prijatelja. Također će se zahvaliti kada dobije poklon. Kada vidiš da se dijete loše ponaša, nježno ispravi njegovo ponašanje. Pedijatar Sears savjetuje da roditelji imaju smiren glas, održavaju kontakt oči u oči s djetetom i stave ruku na njegovo rame. "Ove geste pokazuju djetetu da ga roditelj ispravlja jer mu je stalo do njega. Roditelj uz pristojnost pokazuje da poštuje dijete i želi da nauči iz pogrešaka", kaže liječnik.


(Foto: Pixabay)
1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2