Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Mama, tata, ništa ja više ne moram...

Mama, tata, ništa ja više ne moram...

Vaše dijete raste i sve vam se više suprotstavlja?

Došlo doba u kojem morate prihvatiti da vaše vlastito dijete, vaš poslušnik i dobrica više ne sluša, postaje svojeglav i počinje vam se suprotstavljati.

Da, trebalo je i do toga doći.Nije lako prihvatiti da vaše dijete postaje „svoj čovjek“, ali je nužno da se i to dogodi na putu zvanom odrastanje.

O da!!!

 Naročito to teško „pada“ roditelju kod svojeg prvorođenog. Kasnije već znate što vas čeka.

Koji su početni simptomi? Dijete odbija sve više boraviti s vama, odbija zajedničke izlaske, zajednička putovanja, odbija provoditi večeri s vama i sve više se okreće svojim vršnjacima i prijateljima. Mooožda se čak i sve više zatvara u sebe. Vrlo je individualno.

Nije nužno kod svakog djeteta jače izraženo. Naročito postoje razlike između ženske i muške djece, ali uglavnom je to to. Čisto da se pripremite i ne paničarite. Sve je to dio odrastanja.

Usprkos svemu postoje načini kako da pridobijete dijete da se barem još malo podružite, ali ne više kao kad je bio mali „ovisnik“ o vama i stalno hodao za vama pozivajući vas svaki minut. Ova faza počinje negdje okvirno u pretpubertetu.

Želite li barem malo više provoditi vrijeme sa svojim potomkom, pokušajte naći neke načine. A postoje, uvijek postoje ako ima volje ;-)
 • Povedite na more s djetetom i njegovog najdražeg prijatelja ili prijateljicu.
 • Izvedite se na dejt na najdraži zajednički film u kino.
 • Otiđite zajedno na rolanje, bicikliranje, trčanje ili bazen.
 • Masaža i maženje uvijek imaju prolaznost.
 • Neka obiteljska društvena igra koja vam je najdraža može ostati kao „igra vaše obitelji“ pa je barem povremeno iščupajte iz prašnjavog kutka.
Iskoristite rijetke prilike i cijenite ih.

Tješite se da je ovo samo jedna od faza u odrastanju i da će proći i „vratit“ će vam se vaše dijete ali u izdanju odraslijeg čovjeka.
 
Autor: Anita Vadas,
savjetnica za uspješnije roditeljstvo
Preuzeto s: anitavadas.wixsite.com
anita@atmarama.org
 
Komentari
+2
 
bluna
 • 11.3.2017 14:51:12
 • Bodova: 31505
 • Prijavi
To su nornalne faze u odrastanju. Valja biti strpljiv, taktičan i mudar. Želimo imati kontakt i očuvati bliskost i povjerenje s djetetom jer je to najvažnije.
elaeje
 • 11.3.2017 14:02:21
 • Bodova: 28095
 • Prijavi
Ne znam baš da ovi savjeti,gore navedeni "pale" u meni poznatih, više slučajeva.Jer današnji pubertet,okrenut je povlačenju u svoj svijet(jer su kao neshvačeni mdahaha) i više če tražiti druženje sa prijateljima.Danas im je "tlaka" jer: zar češ ti sa nama igrati balun.. sjediti na zidiću dok pričamo to je između nas prijateljica.. Česti ili slični odgovori ali ove savjete ne shvačati doslovce več nači drugi modus prilaska tom mladom životu,koji sazrijeva.Ako nekom ide ovako onda to nije baš predbubertetska faza još ni u začetku.Ali članak pozdravljam jer naravno,moraju dijeca stasati u zrele ljude i to svima teško pada,zbog tog dolazi do krivog pristupa iz ljubavi naravno ali takova ljubav,može polučiti inat i kontra-efekt.Pametno i hrabro,svi se sjetimo sebe u toj fazi jer,svi smo je imali dok opet u meni još uvijek"spava" dijete,iako sam poučena životnim iskustvim doista zrela,čvrsto na svojim nogama i sasvim realna,jaka osoba ali opet ma svi mi smo 'tamo negdje' velika dijeca.Za kraj,ipak se znaju granice što je red a što nered u odgoju,tako da kučne vrednote se ne smiju zaboraviti ili dopustiti toj fazi da ima ispričnicu za nepoštovanje,kako god bilo.Nisam konzerva ;) ali komunikacija je ključ svega.Ljubav je čudo,samo zbog "krive ljubavi" sve zna poči po zlu.Nedao Bog nikom.Sretno. ;)