Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako prestati vikati na djecu?

Kako prestati vikati na djecu?

Često vikanje na djecu najčešće izaziva suprotan od željenog…

Imate osjećaj da vas djeca slušaju samo kada više puta ponovite istu stvar i tek kada povisite glas ili se dobro izderete? Na žalost, nije riječ samo o neposlušnoj djeci, koliko je riječ o vašem pristupu u davanju naredbi koji ste zauzeli od njihove najranije mladosti, pa čak i načina na koji komunicirate s drugim ljudima, posebno sa svojim partnerom. Ako i u tim komunikacijama ciljeve postižete podizanjem glasa, glasnim prepirkama i djeca će preuzeti taj obrazac ponašanja.

Nikad nije prekasno za promjenu u načinu komuniciranja, makar čim su djeca veća, teže će doći do korjenitih promjena. Ono što je najvažnije je da počnete od sebe i obratite pozornost na sebe i kako se ponašate, odnosno što izgovarate i na koji način izgovarate.

Evo i načina na koji to možete postići:

Ne ponavljajte naredbe

Ako djeci kažete da počiste svoju sobu jednom i ako vas ne poslušaju nemojte ponavljati naredbu s povišenim tonom i uzrujavanjem. Disciplinirajte ih mjerom za koju mislite da je primjerena (nema TV-a ili kompjutera cijeli dan, nema odlaska na igru, rođendan i slično). Svaki puta dok vas ne poslušaju kada im nešto kažete, provedite disciplinsku mjeru. Ponavljamo bez deranja, uzrujavanja i popuštanja. Djeca će vrlo brzo početi reagirati na vaše zahtjeve i obavljati zadatke.

Svakako imajte razumijevanja da se radi o djeci, te da mogu imati svoje planove i mišljenje. Ako imaju što za reći poslušajte ih i svakako im argumentirano odgovorite. Budite dosljedni, ma koliko bilo teško.

Pet minuta za „hlađenje“

Osim što djecu možete poslati na „hlađenje“ u sobu, možete i vi na sebi primijeniti istu tehniku. Kada vidite da gubite kontrolu nad sobom, da ćete „puknuti“ pred djecom i što ćete kasnije požaliti, idite u drugu prostoriju na nekoliko minuta kako biste se smirili.
Kada se smirite, lakše ćete ovladati situacijom i riješiti bilo kakav disciplinski problem.

Prvo pogledajte sebe

Djeca su glasna, posebno kada zahtijevaju pažnju, žustro reagiraju i zbog najmanjih sitnica, kako bi dokazala da su u pravu? Slušaju jedino kada povisite glas? Djeca su naučila takve obrasce ponašanja ponajprije od vas, a onda i od osoba koje sudjeluju u odgoju djece.
Kada sljedeći puta disciplinirate svoju djecu, imajte na umu da bi i sebe trebali disciplinirati, jer oni su samo naučili što su vidjeli od vas i vaše okoline, pa u njima možete vidjeti sebe.

Čim su djeca starija, to će biti teže promijeniti način komuniciranja i reagiranja, no važno je da vi i vaš partner promijenite način međusobnog komuniciranja, komuniciranja s drugim ljudima i s djecom, a tek onda možete s vremenom i s mnogo truda i strpljenja vidjeti promjene.
 
Komentari
+2
 
daje
 • 23.6.2016 13:48:41
 • Bodova: 342
 • Prijavi
Pozdrav,moja prijateljica ima sina dvije i pol godine i neprestano vice na njega jer je mali bas neposlusan i ziv a i previse ljut ako nesto nije po njegovom.Ona nezna kako da se smiri,mali jest jako zafrkan voli da bude sve po njegovom i jako je pametan samo neznam da li je normalno koliko ona na njeg vice?
bluna
 • 20.11.2015 17:37:32
 • Bodova: 31505
 • Prijavi
Urlanje? A čemu to. Upravo mirnim ali odlučnim ponavljanjem i traženjem, objašnjavanjem, učimo i svoje malene da ne urlaju jer, ako smo sigurni u ono što činimo i zašto činimo, nema potrebe za agresivnim ponašanjem pa niti urlanjem
ladinamama
 • 20.11.2015 15:43:28
 • Bodova: 1155
 • Prijavi
I biti dosljedan i smiren.
lejdi
 • 20.11.2015 15:30:06
 • Bodova: 23521
 • Prijavi
Poznam roditelje koji urlaju na svoju djecu. Djeca ko da ne čuju to. Nek oprostite, al učinkovitije je da ga po dupetu pljusne samo jednom nego da urla na njega 5min što glasnije može. Toliko da ja u svojoj kući čujem
hair
 • 20.11.2015 11:29:23
 • Bodova: 47695
 • Prijavi
Savjeta za ovakve situacije nikad nije previše :)