Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima emocionalno su inteligentna i odgovorna

Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima emocionalno su inteligentna i odgovorna© Unsplash

Kućni ljubimci nisu samo slatki i mekani nego mogu pomoći tvom djetetu da odraste u odgovornu i suosjećajnu osobu

Sigurno si i ti kao dijete svim snagama pokušala nagovoriti svoje roditelje da ti dopuste da udomiš psića, macu ili hrčka. Ako možda u tome i nisi uspjela, vrijeme je da ovo veselje priuštiš svom djetetu. 
  

Iako održavanje kućnog ljubimca može biti velika financijska odgovornost, ono što će tvoje dijete dobiti iz odnosa s ljubimcem je puno značajnije nego što možda misliš. Postoje razne lekcije koje može naučiti kada je pred njega stavljen zadatak brige o drugom živom biću. 
 
Naravno, trebaš biti svjesna da se dijete možda neće moći u potpunosti samo brinuti o životinji i da će, pogotovo u početku, trebati tvoju pomoć. Zato je najbolje da ljubimca udomiš u vrijeme blagdana kada mu svi možete posvetiti malo više vremena. 

Mali pas ili maca idealni su za razvoj ne samo mentalnih sposobnosti nego i zdravlje djeteta, ali ako nisi u mogućnosti udomiti ih, poslužit će i hrčak, kornjača ili neka druga mala životinja. Istražile smo kako odrastanje uz kućnog ljubimca može pomoći tvom djetetu da odraste u odgovornu i suosjećajnu osobu, ali i stvori snažniji imunitet. 

  
Odgovornost

Dijete koje odrasta s kućnim ljubimcem najprije od svega naučit će se odgovornosti. Bilo da se radi o psu kojeg svakodnevno treba šetati, mački čiji pijesak treba čistiti ili zecu kojem treba mijenjati sijeno, dijete će naučiti da postoje stvari koje u životu treba odraditi bilo da mu se u tom trenutku to čini zanimljivo ili ne. 
 
Briga o živom biću drugačija je nego primjerice briga o čistoći sobe ili školskim obavezama pa je samim time i lekcija koja iz nje proizlazi znatno snažnija i ostavit će jači dojam na dijete. 
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2