Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

9 pravila da vaš sin izraste u pravog čovjeka

9 pravila da vaš sin izraste u pravog čovjeka

Odgojiti dijete u današnje vrijeme postao je pravi izazov

Rasli smo bez tate. Drugim riječima, ja sam samohrana majka. I od samog početka sam znala da ću morati biti malo drugačija majka ako mislim razbiti stereotip koji se svodi na: nepotpuna obitelj jednako nesretna obitelj.

Bilo je to prije oko godinu dana. Mali kafić, moj dvanaestogodišnji potomak i ja. Oko nas ljudi. Sin nešto čačka po telefonu, razmjenjujemo po koju riječ sve dok on odjednom ne upita: “Mama, koji su porno filmovi najbolji?”

Za susjednim stolovima tajac. Okreću se u nevjerici prema dječjem glasu (glas mu je još bio dječji).

“Kao prvo, trebaju biti kvalitetni, profi. Takvi se obično plaćaju. Kao drugo, ja recimo volim američke, ali to je stvar ukusa,” odgovaram. “Najvažnije je da ne bude tamo neki kućni video, oni su baš bezveze i po svaku cijenu treba zaobići video s nasiljem i pedofilijom, ne treba kvariti sebi karmu …”

Muškarci za stolovima su zaboravili na žene s kojima su došli. Žene namjestile kisele face kao da se gade. Sin i ja nastavljamo razgovor o pornićima: zašto, što i kako. Za mene je u tom času najvažnije da moj dvanaestogodišnji sin bez pardona postavlja takva pitanja- meni! A njemu je skroz svejedno sluša li netko ili ne.

To ja nazivam povjerenjem!

Rasli smo bez tate. Drugim riječima, ja sam samohrana majka. I od samog početka sam znala da ću morati biti malo drugačija majka ako mislim razbiti stereotip koji se svodi na: nepotpuna obitelj jednako nesretna obitelj.

Za ovih 14 godina materinstva, definirala sam za sebe osnovne zakone povjerenja:

1. Nikad se djetetu nemoj smijati, posebno muškom

Kad se žena smije muškarcu, za muškarca je to uvijek trauma, a kad mu se smije majka – za njega je to duboka trauma. Bez razlike, smijete li mu se što je naopako obukao hlače, nevješto nacrtao psa ili zato što je izjavio ljubav djevojčici iz susjedne klupe. Vaše smijanje zapamtit će cijeli život! I nikad ga neće oprostiti.

2. Uvijek odgovarajte na sva njegova pitanja

U bilo kojoj dobi! I bez onoga “kad porasteš, samo će ti se pokazati”. Uvijek i na sva. Ako ne znate odgovor, tako i recite. Zatim saznajte pa mu odgovorite. Zbunjuje vas? Djetetovo pitanje vas tjera da pocrvenite? Odlično – eto prilike analizirati još jedan svoj kompleks. Jer to jest vaš kompleks. Ne usađujte ga u psihu svog djeteta. Odgovorite da vas je to pitanje bacilo u razmišljanje pa da morate malo razmisliti. Zatražite malo vremena. Djeca ga rado daju.

3. Tražite savjet od sina i usvojite rješenje

Ne možete zamisliti s kakvom lakoćom dijete može riješiti neki vaš “odrasli” problem, nad kojim ste lupali glavom godinama! Svaki! Od “kakav mora biti naš novi stan” do “zašto se neprestano svađam s tim i tim” i “što ja to ne radim kako treba”. Tako se dječak uči biti muškarac, oslonac i da donosi odluke. A vi mu ukazujete povjerenje i poštovanje.

4. Zaboravite frazu “sto puta sam ti rekla”

Čak i ako ste govorili, a on nije slušao, promijenite ploču. Zauvijek. Vi se nemate prava natjecati s djetetom u bilo čemu, a to “sto puta sam ti govorila” upravo je natjecanje u kojem se mama naslađuje “pobjedom”. Bili ste u pravu? Baš lijepo, radujte se šutke. On će sve sam shvatiti.

5. Hvalite

Oduševljavajte se bez onoga “samo da ovdje ovo popraviš”. Samo recite “Odlično je!” Vaš dječak sve radi odlično. Kad poraste, vidjet će i sam što je i gdje trebalo popraviti.

6. Podržavajte svaki njegov san

“Želim biti podvodni arheolog” – odlično. Kupite mu knjige o tome. “A sada želim biti slikar.” I to je odlično. Kupite mu knjige o tome. “Sada želim biti inženjer” … Shvatili ste obrazac? Odlično! Vjerujte, što stvarno želi biti, odredit će tek oko dvadesete.

7. Ako dječak plače…

Znači došlo je do nevolje. Za vas je ona bezvezna (u vrtiću su mu dali groznu rižu umjesto omiljenog graha), ali je za njega ogromna! Za njega je svaka nevolja ogromna. Zato što je dječji svijet još uvijek malen da bi se riža zanemarila i izgubila u njemu… A ako se dogodila nevolja, vaše je da ga umirite! Koliko god da on ima godina. Obavezni ste da ga umirite! To je dogma, zakon vašeg budućeg uzajamnog razumijevanja: dijete ne smije neutješno plakati. Nikada.

8. Ne čitajte mu bukvice

Nadam se da ovdje nije potreban komentar.

9. Vi ste na njegovoj strani

Ne samo na riječima, nego i na djelu. Nikada ne povlađujte učiteljima koji se žale na njega, nikada ne vičite na njega “zbog društva”. Pred ljudima – On je uvijek u pravu. Vaš sin je uvijek u pravu!

I tada se vaš sin neće plašiti da vas upita o onome o čemu se “ne priča”. Zato što će tada znati da vi nećete viknuti na njega: “Kakvo je to pitanje ?!” ili “Kako te nije sramota ?!” Zato što će vam vjerovati. Drugim riječima, bit će siguran u vas. A to je san svake majke. I on se može ostvariti.
 
 
Komentari
+2
 
lovepotion
 • 9.3.2018 0:23:15
 • Bodova: 54638
 • Prijavi
[QUOTE=madamebovary]A joj,ne ne i ne.Nema gore stvari nego kad muškarac izraste u maminog sinčića. I nema gore stvari od nerealnog muškarca koji nije navikao da ne može sve biti po njegovome i da su drugi bitni ma koliko god to njemu nebitno bilo. Znam neke dječake koje majke ovako odgajaju i već vidim kako će to završiti. [/QUOTE]odličan komentar 
madamebovary
 • 8.3.2018 22:46:00
 • Bodova: 441
 • Prijavi
A joj,ne ne i ne.Nema gore stvari nego kad muškarac izraste u maminog sinčića. I nema gore stvari od nerealnog muškarca koji nije navikao da ne može sve biti po njegovome i da su drugi bitni ma koliko god to njemu nebitno bilo. Znam neke dječake koje majke ovako odgajaju i već vidim kako će to završiti.
anna-herman
 • 3.2.2018 17:11:18
 • Bodova: 54598
 • Prijavi
Sve se može primijeniti i na žensko dijete. Inače, zanimljiv članak.
neko-san
 • 30.1.2018 11:06:18
 • Bodova: 21912
 • Prijavi
Ima dobrih savjeta, ali ne treba se svega slijepo držati. Ovo nije neki konačni obrazac po kojem će se stvoriti savršen čovjek. Takav koji je previše zaštićen se nikad neće odljepiti od mamine suknje. Treba dijete pustiti neka okusi malo svijet oko sebe. Ponekad će ga drugi povrijediti i mora naučiti kako se sam nositi sa takvim situacijama. Zato smo mi majke zadužene za to, a ne previše štiti.
paloma_22
 • 30.1.2018 9:13:47
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
Slažem se, Sneki. Naslov bi trebao biti: 9 pravila da vaš sin izraste u pravog maminog sinčića.Zamisli strave i užasa da mu se netko smije. Jednog dana će mu se žena smijati pa će je skratiti za glavu.
sneki2
 • 30.1.2018 9:09:44
 • Bodova: 47281
 • Prijavi
Pravi put za odgoj "mamimog sinčića", a poslije ga neka žena odgaja ili će se vratiti mamici.
lovepotion
 • 29.1.2018 15:44:48
 • Bodova: 54638
 • Prijavi
Joj, kako jadan i površan tekst...
stefy12345
 • 29.1.2018 15:34:21
 • Bodova: 1656
 • Prijavi
s nekim stvarima se slazem a s nekim ne... jete nemoze uvijek bit u pravu nebitno musko ili zensko jer ni mi odrasli nismo uvijek u pravu. treba stvorit krug povjerenja jer je to vrlo vazno. ali taj krug nece funkcionirat ako mama ponekad nekaze "cuj to nevalja, nemozes tako". treba djeci dat odgovor na sva pitanja ali taj odgovor treba bit primjeren njihovoj dobi. ionako ce s vremenom pitat opet to isto pitanje a tad ce bit zreliji za malo jasnije pojasnjenje dok je u djecijoj dobi dovoljan i sturi kratki odgovor....
Moderator
spirit
 • 29.1.2018 13:40:19
 • Bodova: 37579
 • Prijavi
Ne postoje univerzalna uvijek primjenjiva pravila, nit točne forumule koje vode k uspjehu. Ja se držim one kako bi puno ljubavi, podrške i postavljanje zdravih granica trebali voditi dobrome, a vrijeme će pokazati ostalo...
shinee
 • 29.1.2018 11:59:48
 • Bodova: 42721
 • Prijavi
Ne slažem se baš sa svime. Moja majka nikad nije dala da na nas drugi viču kad smo pogriješili, ali zato bi nam ukazala na pogrešku kad smo bili sami. Nemoguće da je dijete uvijek u pravu i treba ga usmjeriti prema ispravnom