Zadivljujuće modno izdanje najoštrije kritičarke Oscara: Što je to svojom haljinom poručila slavna glumica?

Zadivljujuće modno izdanje najoštrije kritičarke Oscara: Što je to svojom haljinom poručila slavna glumica?© www.profimedia.hr

Dodjela nagrada Oscar često se nađe na udaru kritika zbog nedovoljnog broja nominacija žena. Ove se godine tako i Natalie Portman na poseban način obrušila na Oscare i odlučila odati počast svim zanemarenim redateljicama

Najprestižnija filmska nagrada na svijetu, Oscar, svake godine je iznimno praćen holivudski događaj, a baš zbog utjecaja koji ima ta manifestacija, često se mogu čuti i oštre kritike upućene organizatorima, ali i žiriju. 
 
Naime, mnogi tvrde kako Oscari kroz svoju dugu povijest neprestano pokazuju da imaju isti, ne baš mali, problem - ne reprezentiraju manjinske skupine društva. Iznimno velik broj muškaraca bijelaca s osvojenim zlatnim kipićima i jako malo nominiranih pripadnika manjina govore da su Oscari poprilično isključivi kada je riječ o dodijeljivanju nagrada. A osobit su problem u cijeloj priči - žene. 

U povijesti je tek pet žena redateljica nominirano u kategoriji za najbolju režiju nagrade Oscar, a tek je jednoj uspjelo osvojiti zlatnog kipića. Dogodilo se to 2010. kada je Kathryn Bigelow osvojila Oscara za svoj film "Narednik James". 

Ni prije ni nakon tog filmskog "incidenta" filmska Akademija nije odlučila dodijeliti prestižnu nagradi pripadnci nježnijeg spola, iako su imali prilike. 

Sada je o ovom gorućem problemu filmskog svijeta odlučila na suptilan, ali efektivan ačin progovoriti i oskarovka Natalie Portman, diva Hollywooda koja nema dlake na jeziku. Portman se tako na ovogodišnjoj dodjeli Oscara pojavila u veličanstvenoj Diorovoj kreaciji - crnoj haljini i plaštu sa zlatnim detaljima. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli People Magazine (@people)


Upravo su ti zlatni detalji na luksuznoj toaleti glumice poručili vrlo jasnu poruku - Portman se nimalo ne sviđa što su žene ponovno izostavljene iz nominacija u kategoriji najbolje filmske režije. 

Na rubovima njezinog plašta tankom su zlatnom niti bila ispisana imena redateljica koje nisu ušle u natjecanje za zlatnog kipića. Među redateljicama čije se ime našlo na plaštu su Greta Gerwig, redateljica "Malih žena", Lorena Scafaria, redateljica hita "Prevarantice s Wall Streeta" i Lulu Wang, redateljica filma "The Farewell". 

Natalie Portman rekla je kako je odabirom te modne kombinacije željela odati priznanje na prikladan način te istovremeno dati do znanja kako smatra da je oskarovska tendencija nagrađivanja samo muškaraca - neprihvatljiva. 

Podsjetimo, ovaj istup slavne glumice nije bio jedini kada je riječ o ukazivanju na nepravde Američke filmske akademije. Prije dvije godine, također na dodjeli nagrada Oscar, Portman je predstavljala kategoriju redateljica na pozornici te je prije no što je pročitala imena nominiranih rekla - "A evo sada samo nominiranih muškaraca".

Inače, prvi Oscari su se održali davne 1929. godine, a da bi prva žena redateljica bila nominirana za tu nagradu - trebalo je proći čak 48 godina! Bila je to Lina Wertmüller, a nakon nje je trebalo prići još 17 godina da bi se prilika za zlatnog kipića za režiju dala još jednoj pripadnici nježnijeg spola, Jane Campion. 

Uz Sofiu Coppolu, Gretu Gerwig i Kathryn Bigelow, ukupan broj nominiranih žena redateljica zaustavlja se na bijednoj brojci 5. Ovo je samo dio problema sa seksizmom u Hollywoodu, jer su glumice općenito slabije plaćene od svojih muških kolega, a uz to je i scenaristicama teže svoje ideje pretočiti u filmove jer statistike pokazuju da producentske kuće više sredstava daju za scenarije i projekte koje vode muškarci, nego žene. 

S obzirom na sve to to, ne čudi da je Natalie Portman isfrustrirana situacijom pa koristi svaku priliku ne bi li jasno iznijela svoj stav. 
 
Komentari
+2
 
oprezna
 • 11.2.2020 22:18:22
 • Bodova: 146633
 • Prijavi
Njen odabir haljine je odličan , haljina je lijepa, jednostavna , efektna , nadopunjava se plaštom koji šalje poruku .... Bravo Natalie, istaknula si priču , ne sebe , ne haljinu , moje pohvale
marija12369
 • 10.2.2020 19:37:59
 • Bodova: 18302
 • Prijavi
Sve pohvale za ideju-ispisa imena,ali haljina mi nije lijepa,ili jednostavno to nije haljina za nju.
malikekoserk1
 • 10.2.2020 14:31:48
 • Bodova: 23779
 • Prijavi
Natalie je predivna , a haljina sa porukom je genijalna ideja i bravo za to.
vmarina
 • 10.2.2020 14:08:23
 • Bodova: 50944
 • Prijavi
Bravo.