Tragom modnih uspjeha: Agatha Ruiz de la Prada

Tragom modnih uspjeha: Agatha Ruiz de la Prada

Odjeća dobrih vila

Za obilježavanje četvrt vijeka uspješnog trajanja u svijetu mode, španjolska dizajnerica je otvorila i dućan u New Yorku, koji okrunjuje posebnost i osobitost svojstvene ovoj nesvakidašnjoj ljubiteljici moderne umjetnosti. Najizraženije karakteristike mlade žene su veselost i stalna životna radost, sačuvane iz djetinjstva.
 
Predstavnica Movide
 
Agatha Ruiz de la Prada, započela je karijeru 1981. godine, madridskim defileom svoje prve kolekcije, u tada novom Centru za slikanje, zvučnog imena "Local". Zapažena kao ekskluzivna stilistica španjolske Movide, pokazuje modele u muzejima, a prodaje ih samo u tek otvorenom dućanu španjolske prijestolnice.

Zato i nije neobično što je medijska slava odmah uspostavljena. Smatrana mariginalnom, naelektriziranom, ali originalnom i nadarenom pa pokretnom te nježnom, kreatorica znade osluškivati današnju epohu, upotrijebiti moderni stil i oblike, materije i boje, sa velikim smislom za inovaciju. Sve joj je zanimljivo pa osim odjeće, kreira modne dodatke, mirise, nakit, igračke, objekte za pisanje, omote knjiga, stolne garniture, a čak i namještaj.

Cijela Španjolska je usvojila cvjetne motive i jarke boje, odraz vječitog i neuništivog entuzijazma dizajnerice. Ona je odavno prisvojila optimizam za životni stil, a njezina prirodna veselost, lako prelazi na druge. Cijene su joj umjerene, pa kreacije ulaze u sve domove.

Gospođica de la Prada neobično voli i cijeni suvremenu umjetnost. Izražava se u njoj na avangardistički način, zahvaljujući kojem znalački primjenjuje osobne ukuse, u veličanstvene modne kreacijea ali i umjetničke događaje. Godine 1998., stilistica je ostvarila začuđujuće instalacije poput "Vjenčanice od keramike", koju je naručio Institut moderne umjetnosti. Istovremeno realizira, u gradskoj dvorani Parpallo, poznatu izložbu o vlastitim djelatnostima. Postavka je putovala po Europi cijelu slijedeću godinu pod nazivom "Bilbao-Arté-Bilbao".

Sljedeću izložbu, Agatha Ruiz de la Prada, nazvala je "Hommage Chillidi". Napravila je kolekciju haljina, posvećenu temama velikog baskijskog skulptora, predstavljenu u madridskom muzeju "Reina Sofia" i u njemačkom Würth Musemu. Kreatorica nastavlja surađivati i sudjelovati u brojnim umjetničkim, ali i reklamnim događajima. Izrađuje kazališne kostime i plakate poput "Providnog ostvarenja", zatim "Damu Boba", autora Lope de Vege. Također, kreira okvire kreveta, omote knjiga, plakate i projekte za unutrašnju dekoraciju dječjih soba. Ne zaboravlja ni kolekcije za materinstvo, ponos španjolskih robnih kuća.
 
Pariška iskustva
 
Krajem 1998. godine, Agatha Ruiz de la Prada ulazi na velika vrata u pariške modne krugove, zahvaljujući pokroviteljstvu Christiana Tortua. U Carruselu čuvenog muzeja "Le Louvre", organizira defile privremenih toaleta, koje su manekenke obukle pred izlazak na podij, zahvaljujući svježem cvijeću obližnjeg dućana.

Sve poznatija Španjolka je između 2002. i 2004. godine, sudjelovala u značajnim modnim događajima Grada svjetlosti. Otvorila je prodajni prostor u Latinskog četvrti, u blizini popularne Ensba, najpoznatije europske Akademije za likovnu umjetnost. Tu su se upriličavali defilei, isto kao i u bivšem obitavalištu francuskih kraljeva, posebno u okviru djelatnosti Francuske federacije "Pret-a-porter". Od prije dvije godine često je u Milanu gdje je također otvorila dućan. Protekle 2006., bila je prisutna na brojnim svečanostima mode priređenih u galskoj prijestolnici: u "Kavani Mira" i "Velikom Hotelu". Izložena je i njezina slika ogromnog kolača nazvanog "Tisuću naslaga", odnosno gigantske kremšnite, što je ukrašavala jednu press Garden party u Muzeju mode, smještenom u predivnoj palači "Galiera", što se nalazi u blizini Eiffelovog tornja i čuvenog Trocadéra.

Prošlog ožujka, kreatorica koja se lako prilagodila francuskom načinu življenja ostvaruje uniforme za razvođivačice teatara u Bordeauxu. Sudjeluje na tamošnjem Festivalu španjolskog plesa, glazbe i kazališta, nazvanog MIRA.
U svibnju je u Lyonu, gdje je djelovala za potrebe Unicef-a, a bila je i kuma mladim kreatorima, što su izlagali odjeću u velikoj robnoj kući "Proljeće"/Printemps/, u rujnu. Zatim je izlagala na Biennalu u Lieggeu, pa svoje djelatnosti predstavila i u Ansembourgu. Prošlog mjeseca je nanovo radila za Unicef, u pariškom odjelu Organizacije. Izlagala je u poznatom Muzeju moderne umjetnosti, u palači Tokyo.

Potom je prodavala vlastite kreacije i u trgovačkom Hotelu "Drouot- Montaigne". Još je uspjela uraditi i plakat za 15. Festival "Don Quijote", koji predstavlja španjolsko kazalište, ples i glazbu. Sudjelovala je i na 11. Salonu čokolade, održanom na prodajnom prostoru nazvanom "Versajska vrata". Trenutno, Agatha Ruiz de la Prada je svjetla Pariza zamijenila šarmom New Yorka gdje se posvetila različitim umjetničkim i modnim djelatnostima.

Džana Mujadžić

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 3.4.2013 18:32:58
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Koliko sam modno nepismena, hahahaa..mislila sam da Prada samo brend, i to da je glavni muskarac, francuz! Ono zena i k tome spanjolka :)