Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje kožnih artikala

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje kožnih artikala

Vrlo je važno da znate što trebate kupiti kada izdvajate podosta novaca za određeni kožni artikl. Ne kupujte „mačka u vreći“

Kupili ste kožnu jaknu, hlače, cipele, koje su se na prvi pogled činile lijepe i kvalitetne, no nakon samo kratkog vremena, na koži su se počele događati promjene koje se ne ni smjele događati – koža se počela ljuštiti, pretjerano se rastegnula i izgubila, oblik, boju sjaj, počela je bubriti, a njezin površinski sloj pucati? Zbog čega se to počelo događati, znaju samo stručnjaci koji se bave kožom, no da sad ne ulazimo u detalje, možemo tvrditi da stopostotnom sigurnošću da se radi o nekvalitetnoj koži, odnosno nekvalitetnoj proizvodnji.

Na žalost, kada se to jednom dogodi, koža se više ne može vratiti u početno stanje, makar, postoje određeni premazi koji mogu popraviti određene manje nedostatke, no vrlo ćete teško naći osobu koja će vam pružiti uslugu popravka kože, a da kasnije ona ne izgleda još gore nego prije. Zbog toga, vrlo je važno, da kada izdvajate podosta novaca za određeni kožni artikl, znate što trebate kupiti. No, prije nego što vas uputimo na što sve trebate obratiti pozornost prilikom kupovine kožnih artikala, moramo vam razjasniti koje sve vrste kože se izrađuje kožna obuća, odjeća i galanterija.

Najčešće vrste kože

Goveđa koža – može se podijeliti na teleću, juneću, kravlju te bikovu kožu, jer se zbog starosti kože razlikuje po svojoj strukturi, pa tako i samom izgledu. Po debljini je najčešće teško odrediti vrste kože, ali sama logika stvari govori da najtanju i najmekaniju kožu ima tele, a najdeblju i najgrublju bikovi i krave. Svaka koža se prilikom same proizvodnje može istanjiti na potrebnu debljinu, makar će teleća biti najmekanija i podatnija, što će činiti razliku u odnosu na primjerice bikovu kožu koja će, bez obzira što će biti iste debljine, biti grublja i manje mekana. Naravno, to ovisi o načinima prerade kože, no to je više rasprava za stručnjake.

Općenito su goveđe kože najpoznatije po svojoj kvaliteti i postojanosti, pa ako kupite neki od artikla izrađen od te kože, možete očekivati dugovječnost.Na žalost, na etiketama proizvoda u današnje vrijeme rijetko piše iz koje je vrste kože artikl izrađen, a samo manji broj ljudi koji zna nešto više o koži može odrediti o kojoj se vrsti radi.

Janjeća i ovčja koža – Janjeća i ovčja koža po svojoj strukturi mnogo je tanja i drugačija o strukture goveđih koža, te se najčešće koristi za izradu mekih i laganih kožnih jakna i cipela, pa tako i drugih artikala. Artikli o janjeće kože često su vrlo skupi, makar za to ponekad niti ne postoji razlog. Ove vrste kože često dolaze iz istočnih zemalja i Kine, te njihova kvaliteta može biti upitna.

Svinjska koža – Iako se svinjska koža u našim krajevima najčešće koristi za kožne podstave cipela i drugih artikala, postoji mogućnost proizvodnje prilično lijepih koža svinjskih koža, koje mogu biti prilično lagane i mekane, makar zbog svoje strukture nikada ne mogu dati takvu kvalitetu kao što su kvalitetna janjeća i goveđa koža. No, sve ovisi o kožari koja proizvodi te kože. Najviše svinjske kože dolazi iz Kine, pa obratite pozornost što kupujete.

Ostale kože
– vrlo rijetko se mogu naći kože od konja, nešto su češće jareće kože, dok kože od reptila spadaju u posebnu kategoriju koje mogu biti zasebna tema za osobe nešto dubljeg džepa. To se također, odnosi na krzna.
Prirodni materijal

No, da s vratimo onome čemu trebate obratiti pozornost prilikom kupnje kožnih proizvoda. Ono što trebate imati na umu da je koža prirodni materijal koji će se s vremenom prilagoditi vašem tijelu. Osim toga, u kožnoj jakni, cipelama, hlačama, rukavicama i sl. bi vam trebalo biti ugodno, jer vaša koža bi u njima trebala disati, odnosno, koža bi trebala propuštati vlagu koja dolazi iz vašeg tijela.

Na žalost, danas su potrebe za što jeftinijom kožnom robom otvorile tržište nekvalitetnoj i daleko preskupoj robi s istočnog i kineskog tržišta. Zbog toga vam savjetujemo da prije nego što kupujete skupu kožni odjevni predmet ili komad odjeće, dobro pročitate deklaracije o zemlji porijekla. Ne kupujte robu iz Kine, Indije, Pakistana, južnoameričkih država i drugih sumnjivih zemalja. Najbolja je koža proizvedena na području Europe, što većim djelom isključuje Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a.

Osim na zemlju porijekla, obratite pozornost na izgled kože, ne samo na model odjeće, obuće i galanterije. Karakteristike najkvalitetnije kože je da je njena površinska struktura jednolika, ali ne u potpunosti, baš kao što je i slučaj s našom kožom. Niti jedna nije savršena. Kada primjerice uočite da koža na jednom dijelu kožne jakne ima nešto grublju strukturu od drugog dijela, a izgleda prirodno to je u redu, jer znači da je proizvedena bez pretjeranog prikrivanja nedostataka, što je pak znači da je proizvedena iz kvalitetnijih komada sirove kože.

Kada vidite kožu koja na prvi pogled ima savršenu strukturu kože (prirodno zrno i nabore), no kada bolje pogledate, koža je u potpunosti jednolika, gotovo presavršena, tada postoji mogućnost da koža nije tako dobre kvalitete kao što se čini na prvi pogled, jer joj je uzorak prirodne kože dodan u proizvodnom postupku, iz razloga da se prikriju svi njezini nedostaci i nekvaliteta.
Koža s posebnim efektima

Također, u posljednje vrijeme sve više su u modi je lakirana koža i koža s posebnim efektima. Makar je ona vrlo privlačna izgledom, na žalost moramo vas razočarati da većina te kože nije lakirana posebnim lakovima u proizvodnom procesu, nego je na kožu najlošije kvalitete nalijepljena sjajna afektirana folija, a često je na to otisnut uzorak reptilskih ljusaka. Cipele od takve kože biti vrlo neudobne, noga će se u njima znojiti, jer će s plastičnom folijom koža izgubiti sva priroda svojstva. Morate imati na umu da današnja tehnologija proizvodnje je otišla zaista daleko, a proizvođači će sve učiniti da što jeftiniju robu prodaju po što većoj cijeni i to upravo vama.

Kada pronađete kožnu jaknu po cijeni nižoj od 1.000-1.500 kuna, i ako se ne radi o sniženju od 50 posto, vjerojatno postoji neka „caka“, jer vrijednost jednog četvornog metra kvalitetnije kože kreće se između 250 do 500 kuna, pa dok još dodate sve troškove proizvodnje, maržu u trgovinama, cijena je - kakva je. Zato kada mislite da ste kupnjom ultra jeftine kožne jakne jako dobro prošli, vjerojatno ste kupili „mačka u vreći“.

Greške na koži

Prilikom kupnje obratite pozornost da koža po određenim dijelovima nema čudne točkice. Samo svinjska koža ima po cijeloj svojoj strukturi jednolično razbacane točkice od čekinja.

Što je koža više pokrivena bojom, vjerojatno će vam biti manje udobna, jer vaša koža neće moći u njoj disati. Obratite pozornost ima li koža mnogo obrisa od madeža, čudne mrlje, zabojanja, očite greške. To su sve rezultati manje kvalitetne kože.

Na žalost, nemoguće je opisati sve karakteristike gotove kože, jer se, vjerovali ili ne radi o cjeloj znanosti. No, nadamo se da smo vam barem malo razjasnili na što trebate obratiti pozornost prilikom kupnje kože. Pri tome se nismo dotaknuti habanja i vodonepropusnosti, što na žalost nećete moći primijetiti prije nego što počnete nositi kožni predmet.

No, ono što je ključno je da kožna odjeća i obuća ne bi smjela bubriti prilikom dodira s vodom. Ako vam se to dogodi, odmah reklamirajte proizvod. No, bubrenje se ne odnosi na vodonepropusnot. Svaki proizvođač odlučuje treba li kožu koja upija vodu ili ne. Zato ako primjerice na kožnim cipelama piše da su za suho vrijeme, znači da će koža propuštati vodu.

Kvalitetna koža ne bi se smjela pohabati jako dugo vremena. Ako vam se to dogodi u relativnom kratkom roku obavezno napravite reklamaciju.

Želimo vam ugodnu kupovinu!
(vam)


1. H&M, 2. A.L.C., 3. Topshop

 
Komentari
+2
 
lejdi
  • 4.5.2016 16:51:20
  • Bodova: 23487
  • Prijavi
Problem je što i naše domaće tvrtke za izradu torbi i obuće kupuju uvoznu kožu pa vjerojatno ni oni ne znaju. Srećom nisam imala još problema s time. Najviše me živcira što ne piše ni vrsta kože kamoli podrijetlo. Kožu treba impregnirati da se ne ošteti vodom. A većina obuće je namijenjena za suho vrijeme.