Marina Matić: 'Volim modu, stvaram je, namećem, budim se i liježem s njom'

Marina Matić: 'Volim modu, stvaram je, namećem, budim se i liježem s njom'© Instagram

Modna dizajnerica komade svog brenda Larie i sama svakodnevno nosi, zbog čega je postala street style zvijezda

Nakon što je nedavno predstavila svoju novu - jubilarnu desetu kolekciju, s Marinom Matić sam razgovarala o njezinim počecima u modnom svijetu, ovosezonskim trendovima i must have komadima u ormaru svake žene, a otkrila mi je i koliko joj se život promijenio otkako je postala mama dječaka Vida. 

Sebe opisuje kao zadovoljnu i zahvalnu, empatičnu prema svim živim bićima, mrvicu preemotivnom, dosta teškom, ali kreativnom osobom, a ja bih dodala i da je Marina jedna uistinu talentirana i uspješna žena koja živi za ono što radi i ono najvažnije, čini to s velikom ljubavi i strasti. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Larie By Marina Matic (@lariemarinamatic) on

'Svaka moja kolekcija je definicija mene u potpunosti'

Njezina modna priča počela je, kako kaže, otkako se rodila. "Od malena volim odjeću, kao mala, šivala sam svojim Barbikama haljine. Školovanje u tom smjeru, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Tekstilno tehnološki fakultet i talijanska škola mode Callegari bili su logičan izbor, a bavljenje modom danas logičan slijed", rekla mi je Marina koja je svoju prvu kolekciju predstavila još 2014. godine.

"Nakon školovanja, osjetila sam da sam dovoljno zrela za kolekciju, znala sam da mogu stajati iza onog što ću predstaviti, vjerovala sam silno u sebe i predstavila prvu kolekciju za koju me inspirirao barok. Svaka moja kolekcija je definicija mene u potpunosti, prepoznatljive note romantike i ženstvenosti, doze chica i seksipila, a moj pogled na modu uvijek je isti. Danas mogu samo biti zrelija, bolja i uvjerljivija."

Inspiraciju je oduvijek crpila iz povijesti kostima, u njezinim kolekcijama uvijek je prisutna doza baroka i romantike, pa je tako i inspiraciju za najnoviju kolekciju pronašla u senzacionalnoj Rusiji. "Zlatno, crveno, baršunasto - to mi je Rusija. Baš je nekako tako doživljavam i zamišljam s obzirom da je još nisam posjetila. S kolekcijom sam se željela približiti samoj Rusiji i time dati do znanja svoju sljedeću destinaciju."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Larie By Marina Matic (@lariemarinamatic) on


Osim sezonske kolekcije za jesen/zimu (2019/2020), u kampanji su se našle i vjenčanice. Iako joj ovo nije prvi put da je dizajnirala vjenčanice, zanimalo me koliko se dizajniranje i stvaranje vjenčanica razlikuje od drugih odjevnih komada, ali i kakve vjenčanice voli te što je po njoj najvažnije za vjenčanicu iz snova.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Larie By Marina Matic (@lariemarinamatic) on


"Vjenčanice su posebna priča, koliko su predivne, toliko upravo zadaju glavobolje. Sav talent, ideje, ručni rad, možeš satkati upravo u njih. Divno je znati da ti je netko prepustio i uključio te u svoj najdivniji dan, i da si ti zadužena za njenu 'haljinu iz snova'. Meni kao dizajnerici je bitno da upoznam mladu i da čujem njene želje, usudim se sugerirati najbolji model s obzirom na figuru i  osobnost, bitno je mladoj ukazati da je za taj dan najbitnije da nije 'rob' haljine, i da ona nosi haljinu, a ne haljina nju. Veliki je to izazov, vjenčanica zahtijeva puno truda, ručnog rada, dugačak je proces stvaranja i probi, ali na koncu svaka izađe kao malo umjetničko djelo na koje sam posebno ponosna. Moj osobni izbor kao i profesionalni je onaj sirene kroja, obožavam čipku i perlice, i volim da je naglasak na ručno izvezenoj čipki, tako da uvijek biram čipkanu usku sirenu s rukavima."

'Bitno je prilagoditi dijete sebi, a ne sebe podrediti djetetu'

Da uistinu živi za ono što radi, govori i činjenica da svoj posao smatra hobijem. Njezin radni dan je intenzivan, kako mi govori - nikad isti i nikad dosadan. "Kad dođem doma, uvijek mi je u mislima nadolazeća kolekcija i uvijek u glavi 'stvaram', spontana sam u tome, i što je više ljubavi oko mene, ja ću biti bolja u stvaranju."

Upravo su obitelj i njihova ljubav Marinina najveća motivacija, a otkako je krajem 2018. godine postala majka dječaka Vida, život joj se promijenio za 360 stupnjeva. "Prioriteti su se promijenili, svakodnevica, tajming. Najbitnije mi je vrijeme provedeno s njim, a još važnije mi je da sam kao majka dala maksimalno kroz dan", govori mi i dodaje kako je Vid od početka ravnopravni član obitelji. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Larie By Marina Matic (@lariemarinamatic) on


"Od početka smo ga suprug i ja uključili u sve dnevne aktivnosti, gdje idemo mi, ide i on. Jako je socijaliziran i voli društvo, voli putovati kao i mi. Od 3. mjeseca života on odlazi sa mnom na posao, putuje. Sad mi za svaki izlazak iz kuće treba više vremena, pa moram dobro tempirati, u globalu - sve je u dobroj organizaciji."

Također ističe kako je bitno dijete uključiti u svoje aktivnosti i dan, prilagoditi dijete sebi, a ne sebe podrediti djetetu. "Ja nisam htjela izgubiti sebe i supruga dolaskom djeteta, naravno da je on najbitniji i da mu treba pažnje, ali ako suprug i ja volimo putovati, zašto bi dolaskom djeteta prestali? Tako da smo njega uvukli u tu ljubav prema putovanjima i Vid jednostavno jedva čeka drugu destinaciju, istraživačkog i znatiželjnog duha je, voli otkrivati nova mjesta, otvoren je prema ljudima i odlično se zabavimo na svakom putovanju."

'Uvijek nađite 10 minuta da se sredite, sat vremena da provedete samo sa sobom'

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Larie By Marina Matic (@lariemarinamatic) on


Naposlijetku smo se dotakle i modnih trendova koji će obilježiti ovu sezonu.  "S obzirom da su nas 'napali' puf rukavi, oni će potrajati sigurno još koju sezonu, s nadolazećim proljećem tu su i cvjetni motivi, a i šljokice preko dana bi mogli gledati na ulicama svjetskih metropola, kao i pvc materijale u neon bojama", rekla mi je Marina i otkrila da su kaubojske čizme po njoj must have komad sezone jer odlično idu na brojne odjevne kombinacije, komade poput traperica, ali i haljina svih dužina.

Iako sama ne prati slijepo trendove, već uzima ono što joj se sviđa od mode, najčešće je se može vidjeti upravo u odjeći svog brenda te u haljinama s volanima, koje su joj omiljeni komad,a od drugih brendova najviše voli Saint Laurent. "Volim modu, stvaram je, namećem...budim se i liježem s tim svojim hobi-poslom, imam oko za estetiku, ono što stvaram predstavlja mene. Ne brinem o toj etiketi 'najbolje odjevena', ali laska."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Larie By Marina Matic (@lariemarinamatic) on


Za kraj, pitala sam Marinu koji modni savjet bi dala svim ženama, na što je odgovorila: "Budite i ostanite svoje, nemojte nikad biti prelijene za sebe, uvijek nađite 10 minuta da se sredite, sat vremena da provedete samo sa sobom. Dan se više ne ponavlja, a ako smo zadovoljne sobom, možemo biti i s ostatkom dana."
 
Komentari
+2