Grace Kelly - modna ikona bez premca: Kontroverzna glumica i kneginja čiji nas stil i danas inspirira

Grace Kelly - modna ikona bez premca: Kontroverzna glumica i kneginja čiji nas stil i danas inspirira© www.profimedia.hr

Bezvremenski stil i elegancija glumice Grace Kelly desetljećima su inspiracija brojnim dizajnerima, a mi ti donosimo kratki pregled života, ali i modnih izdanja ove holivudske dive koja se smatra jednom od najvećih fashion ikona 20. stoljeća

Diva starog Hollywooda, Hitchcockova muza i jedna od najljepših žena svih vremena, Grace Kelly, vječna je glumačka i fashion inspiracija. Ova plavokosa glumica iznimno zamimljivog života intrigira tabloide već desetljećima, a i dalje ju se smatra modnom ikonom bez premca.
 
Kao Amerikanka, Grace Kelly je postala prva pripadnica europskog plemstva s tog kontinenta, kao i prva slavna osoba koja se udala u neku od plemićkih kuća Europe. Svjetsku slavu stekla je svojom ulogom u filmu „Točno u podne“, a danas ju pamtimo ponajviše po ulogama hladnih plavuša u filmovima Alfreda Hitchocka. „Nazovi M radi ubojstva“, „Prozor u dvorište“ i „Držite lopova“ samo su neki od slavnih filmova na kojima je Grace Kelly radila, a koje filmski stručnjaci i danas smatraju vrhunskim kinematografskim ostvarenjima.
 
Iako je kasnije osvojila Oscara, Grace Kelly unatoč svoj svojoj slavi, bogatstvu i uspjehu nikada nije uspjela zadobiti odobravanje svoje obitelji za njezino bavljenje glumom. Naime, ova ljepotica je odrasla u konzervativnoj bogatoj irskoj obitelji, a njezin je otac do svoje smrti tvrdio da je gluma samo stepenicu bolja od prostitucije. Obitelj slavne glumice željela je da ona postane sportašica i olimpijka, a ne ikona zlatnog Hollywooda.  Iako je Grace Kelly zapravo bila glumački aktivna tek 6 godina, jer je svoj prvi debi ostvarila 1951., da bi se na kraju 1956. na vrhuncu slave povukla iz svijeta filma, njezine uloge ostale su upisane u povijest američke kinematografije kao vrlo upečatljive.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Grace Kelly (@lovelygracekelly)

 
Te 1956. Grace je snimila svoja posljednja dva filma, „Labud“ i „Visoko društvo“, nakon čega je zbog ljubavi prekinula svoju uspješnu karijeru kako bi se udala za monegaškog kneza Reinera III. Grace se tako iz SAD-a preselila u Monako, što je kasnije požalila.
 
Ta neobična ljubavna priča između holivudske glumice i jednog kneza započela je 1955. kada su se upoznali na filmskom festivalu u Cannesu. Iako je Grace Kelly u trenutku upoznavanja bila u vezi s francuskim glumcem Jeanom-Pierreom Aumontom, kneza Reinera to nije spriječilo da priđe plavokosoj glumici i pozove ju na večeru. Nakon tih prvih susreta par se počeo redovito dopisivati, a kada su se sljedeći puta vidjeli u SAD-u, knez je Grace i zaprosio. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Grace Kelly (@lovelygracekelly)

 
Grace Kelly i Rainer III. vjenčali su se 18. travnja 1956. godine u Monaku pred tri tisuće uzvanika i brojnim televizijskim kamerama. Procjenjuje se da je njihovo vjenčanje pratilo oko 30 milijuna ljudi diljem svijeta, a Graceina vjenčanica ostala je upisana u modnu povijest kao fashion trenutak vrijedan pamćenja. Par je u braku dobio troje djece, a Grace je postala kneginjom od Monaca. Unatoč bračnoj i obiteljskoj sreći iz njezina je dopisivanja i dnevnika poznato kako je žalila za svojim prošlim životom te da se teškom mukom odrekla profesionalne karijere.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Grace Kelly (@lovelygracekelly)

 
Danas ovu divu koja je poginula u automobilskoj nesreći 1982. pamtimo po sjajnim glumačkim ostvarenjima, ali i kao modnu ambasadoricu koja je popularizirala brend Hermès, uvijek odisala ženstvenošću i elegancijom, a zbog toga je od 1960. do danas stalno proglašavana jednom od najbolje odjevenih žena svih vremena.
 
Tijekom godina su postavljana izložbe posvećene isključivo modnom izričaju ove velike dame, a 2006. je po prvi puta za javnost bila izložena i njezina vjenčanica.  2010. je u londonskom Victoria and Albert muzeju postavljena retrospektiva svih njezinih najpoznatijih modnih kombinacija.
 
Danas dizajneri poput Tommyja Hilfigera i Zaca Posena tvrde da im je ona i dalje muza, a njezin je svjež, prirodan izgled inspiracija mnogim ženama diljem svijeta. Kako bi se i sama uvjerila da se radi o glumici iznimne ljepote  i stila, izdvojile smo neka njezina blistava fashion izdanja.
 
Uvijek elegantna Grace Kelly

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Grace Kelly (@lovelygracekelly)

1/10
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
oprezna
  • 19.5.2020 20:52:14
  • Bodova: 145429
  • Prijavi
Dama za sva vremena ....
tikica-
  • 19.5.2020 19:08:08
  • Bodova: 52334
  • Prijavi
Prekrasna,prava dama.