Znanost potvrdila da se mačke mogu povezati s vlasnicima više nego psi

Znanost potvrdila da se mačke mogu povezati s vlasnicima više nego psi© Pixabay

Prema istraživanju psi nisu jedini kući ljubimci koji se vežu uz vlasnike, neke mačke se čak više povežu

Mačke često gledamo kao ljubimce koji nas podnose samo zato što ih hranimo i dobro se brinemo o njima. Novo istraživanje pokazuje da smo podcijenili mačke kao ljubimce. Pokazalo se da mačke zaista vole svoje vlasnike i emocionalno su vezane uz njih, baš kao i psi. Pa, možda su ipak mačke čovjekov najbolji prijatelj.
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Midnight & Miko (@midnight.miko) on


Kako su znanstvenici otkrili? 


Znanstvenici sa Sveučilišta Oregon State proveli su istraživanje kako bi otkrili mogu li mačke izgraditi emocionalnu privrženost prema svojim vlasnicima. Pozvali su 70 vlasnika mačaka sa svojim ljubimcima i zamolili ih da obave jednostavan zadatak. Svaki je vlasnik morao ostati sa svojim kućnim ljubimcem dvije minute u istoj sobi, zatim napustiti sobu još dvije minute, a zatim se vratiti i ostati sa svojom mačkom još dvije minute.

Rezultati su se pokazali prilično iznenađujućim: činilo se da je otprilike 64% mačaka manje pod stresom kada je njihov vlasnik bio s njima u istoj sobi, nego tijekom razdvajanja. Znanstvenici vjeruju da je to znak da mačke mogu oblikovati emocionalnu privrženost baš kao što to čine psi i djeca. To znači da se osjećaju sigurnije i samouvjerenije i vjerojatnije je da će biti aktivni i istraživati ??svijet oko sebe kada im je skrbnik prisutan.(FOTO: Pixabay)


Oko 35% anketiranih mačaka pokazalo je stil "nesigurne vezanosti", pokazujući znakove stresa poput izbjegavanja vlasnika.Iznenađujuće, razine sigurne i nesigurne povezanosti između mačaka i njihovih vlasnika gotovo su slične onima koje pokazuju djeca. Čak su i psi postigli niži stupanj na ovoj ljestvici sa samo 58% sigurnih! 

Mačke imaju razinu emocionalnosti poput djece 

Voditeljica istraživanja, Kristyn Vitle dsigurna je da i mačke i psi pokazuju jednaku povezanost sa svojim vlasnicima kao i djeca prema roditeljima. Većina mačaka provodi puno vremena sa svojim vlasnicima pa postaju ovisniji o njima. Vide ih kao izvor sigurnosti i čak im nekada dolaze kad im treba utjeha. 


(FOTO: Pixabay)
 

Sve je u genetici 

Znanstvenici tvrde da daljnje usavršavanje i socijalizacija mogu malo utjecati na način na koji se mačke osjećaju prema svojim vlasnicima. Najbitniji su upravo nasljedni čimbenici poput temperamenta. Istraživači su istaknuli da će se mačka uspjeti povezati s skrbnikom, a njihov odnos dugoročno će biti stabilan.

Skeptici kažu da bi se ovaj eksperiment trebao ponoviti sa strancima, jer sada ne možemo sa sigurnošću znati jesu li mačke reagirale na prisustvo svog vlasnika i bi li eagirale na sličan način na bilo kojeg čovjeka. Ali mačke definitivno stvaraju emocionalnu povezanost sa  svojim vlasnikom, jednostavno ne možemo biti sigurni da se ona može klasificirati kao psihološki sigurna vezanost u tradicionalnom smislu, bez daljnjeg istraživanja.(FOTO: Pixabay)


 
Komentari
+2