Volimo li kućne ljubimce više od braće i sestara?

Volimo li kućne ljubimce više od braće i sestara?© Pexels

Istraživanje ukazuje na važnu ulogu koju kućni ljubimci mogu imati za razvoj djeteta

Prema nedavnom istraživanju sa Sveučilišta u Cambridgeu, djeca imaju više zadovoljstva od emotivnog odnosa koji imaju sa svojim ljubimcima nego sa svojom braćom i sestrama.

A ljude koji imaju braću i sestre neće začuditi niti to da je istraživanje također otkrilo da se djeca puno bolje slažu sa svojim ljubimcima nego li braćom ili sestrama.

Iako ova istraživanja neće impresionirati mnoge roditelje s više djece, ova studija je govorila i o važnosti koju kućni ljubimac može imati na razvoj djece, pomažući im da steknu društvene vještine i emocionalnu zrelost.

"Svatko tko je volio kućnog ljubimca u djetinjstvu zna da im se obraćamo radi druženja, veselja i utjehe, baš kao i kod odnosa između ljudi", kazao je Matt Cassells, vodeći istraživač u ovom istraživanju koje je objavljeno u Journal of Applied Developmental Psychology. “Željeli smo znati koliko je snažna povezanost s kućnim ljubimcima u odnosu na druge članove iz najuže obitelji. Nadali smo se da nam ovo može omogućiti da shvatimo kako životinje doprinose zdravom razvoju djeteta.
 

via GIPHY

Za ovo istraživanje anketirano je 12-godišnjaka iz 77 različitih obitelji s najmanje jednim kućnim ljubimcem i više od jednog djeteta po obitelji. Većina djece izjavila je da imaju jaču emotivnu povezanost sa svojim kućnim ljubimcima nego li sa svojim braćom i sestrama. A od kućnih ljubimaca među najpopularnijima su bili (odnosno bili izvorom najvećeg zadovoljstva) - psi.

Kako kućni ljubimci ne mogu do kraja razumjeti što im govorimo, ne mogu odgovoriti natrag ili se posvaditi - to je zapravo i korisno jer to znači da nemaju nikakvih predrasuda i neće osuđivati što god im rekli i povjerili.
 

via GIPHY

Dok su prethodna istraživanja obično otkrivala da dječaci imaju jaču emotivnu vezu s kućnim ljubimcima nego li djevojčice, ovo istraživanje je pokazalo baš suprotno. Dječaci i djevojčice bili jednako zadovoljni svojim kućnim ljubimcima, no djevojčice su se više povjeravale svojim ljubimcima, više se s njima družile, ali i ljutile na njih nego li dječaci, što možda ukazuje na to da djevojke mogu interaktirati sa svojim ljubimcima na emotivnije načine.

Kako god bilo, ovo je prilično zanimljivo istraživanje koje pokazuje koliko su kućni ljubimci važni u našem životu i kakav utjecaj imaju na nas. A to je i još jedan dokaz da su ljubimci najbolji "slušatelji" i čuvari tajni, pogotovo kada ih usporedite s vašom znatiželjnom mlađom sestrom.
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 31.3.2019 14:42:50
  • Bodova: 23063
  • Prijavi
Uf ja svog mačka obožavam , ne baš više od brata i , ali obžavam ga .
irija
  • 31.3.2019 13:43:46
  • Bodova: 50342
  • Prijavi
Zanimljivo istraživanje i dokaz da je pas najbolji čovjekov prijatelj,kao i mačke.