Važno otkriće: Vikanje na psa može imati razoran utjecaj na njegov um

Važno otkriće: Vikanje na psa može imati razoran utjecaj na njegov um© Depositphotos

Dobro razmisli prije nego li povisiš glas na svog psa jer ono može ostaviti trajne negativne učinke

Svi koji imaju psa, znaju koliko je grozan onaj osjećaj kad povise glas na svog kućnog ljubimca. Duboko u sebi znaju da povrijede pse kada viču na njih jer možda izgube živce, ali ne i empatiju. 
Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 90 pasa potvrdilo je ovo tvrdnju i otkrilo da vikanje na pse može imati trajne negativne učinke na njihovo mentalno stanje.

Naime, istraživači sa Sveučilišta u Portu u Portugalu, proveli su svoju studiju na psima pratiocima kako bi utvrdili ima li vikanje i korištenje averzivnog treninga negativan učinak na njih. Za to su odabrali 92 psa pratioca i podijelili ih u dvije skupine: one koji su trenirani korištenjem metode nagrađivanja, poput igara i poslastica, i one koji su trenirani korištenjem averzivnih metoda, poput vikanja ili trzaja s povodcem.
 
(Foto: Pexels)
 

Znanstvenici su promatrali ponašanje životinja na treningu, u skupinama pozitivnih i negativnih metoda. Na taj su način mogli prepoznati znakove stresa kod pasa poput zijevanja, podizanja nogu, vikanja i lizanja usana, kao i razine napetosti ili opuštenosti.

Također su uzeli pseće uzorke sline kako bi identificirali kemikalije povezane s tjeskobom i nervozom, poput kortizola. Pomoću ovih uzoraka uspjeli su izračunati razinu stresa kod pasa u obje skupine. Naravno, nije iznenađujuće da su psi koji su trenirani korištenjem kazne imali višu razinu stresa od onih u drugoj skupini, no posljedice studije otišle su i korak dalje.

Rezultati istraživanja nisu bili iznenađujući, ali posljedice jesu

Istraživači su posjetili pse mjesec dana kasnije kako bi vidjeli utjecaj metode treninga na pse. Za ovo su razvili jednostavan eksperiment. 

Psi koji su prošli kroz pozitivnu metodu treninga, trebali su ući u sobu u nakoliko prilika gdje ih je uvijek dočekala zdjelica s poslasticom. Istovremeno, psi koji su prošli kroz negativnu metodu treninga, odvedeni su u sobe gdje je zdjelica uvijek bila prazna. 

U nekoliko minuta, psi iz prve grupe odmah su preopoznali da ih u zdjelici čeka poslastica, ali psi iz druge grupe naučili su da ih ništa ne čeka, stoga su svaki put nevoljko i neraspoloženo pristupili zdjelicama. 

(Foto: Depositphotos)

Istraživači tvrde kako je ovaj eksperiment pokazao da psi uz igre i nagrade imaju dugotrajne koristi od treninga, nego korištenje negativnih metoda s vikanjem. 

Ne samo da stres utječe na pse tijekom treninga - već stres ostaje dugoročno

Psi u prvoj grupi bili su stabilniji, opušteniji i pozitivniji, dok su psi iz druge grupe pokazivali veću razinu kortizola, stresa i negativnosti - što je ostavilo dugotrajan štetan utjecaj na njihovu dobrobit. 'Vikanje i agresivnost nisu samo štetne za pseće zdravlje, već uopće nisu djelotvorne na razvijanje i oblikovanje njihovog ponašanja', zaključili su istraživači. 
 
Komentari
+2