Psi: sigurnost u vodi

Psi: sigurnost u vodi

Ne snalaze se svi psi jednako dobro u vodi

Nema ničeg toliko osvježavajućeg kao plivanje u bazenu, oceanu ili obližnjem jezercu ili u boravljenju blizu vode. Kad se odlučite otići na plivanje ili se provozati brodom ili jedrilicom, vodite li i svog psa sa sobom? Ako je odgovor potvrdan, morate znati osnove sigurnosti u vodi za vašeg kućnog ljubimca.

Svi psi znaju plivati. Zar ne? Zapravo to nije točno. Neki se psi ne snalaze dobro u vodi. Oni zamahuju samo s prednjim nogama, a stražnjica im je uronjena u vodu. Položaj je tijela vertikalan i to ih može zbuniti, mogu se „uspaničiti“ i utopiti. Nekim pasminama konstitucija omogućava lakše plivanje, dok neke druge, primjerice pasmine s manje tjelesne masnoće kao što su dobermani i bokseri mogu imati problema s vodom. Isto je i s sitnim „nabitim“ psima kao što su buldozi i mopsovi, te pasminama sklonima displaziji kuka, kao i sa starijim psima koji se brže i lakše se umaraju.

Kaže se da se svaki pas može naučiti da barem tolerira vodu, a često i da uživaju u njoj. Evo kako da svom ljubimcu pomognete da uživa u njoj sigurno:

Ili će plivati ili potonuti.
Definitivno nemojte ubaciti psa u duboku vodu i očekivati da će znati automatski plivati. Budite pozitivni i pomalo ga navikavajte na vodu i nemojte odustajati ako vaš pas ne uživa u vodi onoliko koliko biste vi htjeli. Plivanje je odlična rekreacija za pse i svakako budite strpljivi ako se pas boji, jer će jednom razvijen strah od vode ostaviti trajne posljedice.

Uključite i druge. Neki će psi ući u more ili bazen bez oklijevanja, no drugima je potrebna pomoć. Nekima je dovoljno da ih ostavite da se u plićaku igraju s drugim psima koji već znaju plivati. Drugi će ući u vodu za vlasnikom, osobito ako imate nagradu za njega – slasticu ili njegovu omiljenu igračku.  

Pomozite mu.
Vaš pas možda uživa u plivanju, no ako se nalazi u bazenu ili na plaži sa stijenama, možda ne zna izaći van. Usmjerite da prema dijelu bazena ili plaže gdje može izaći. I bez obzira na to gdje pliva, pripazite na znakove umora kao što su teško disanje ili pojačano prskanje kad zamahuju nogama.   Ako boravite na brodu, nabavite prsluk za spašavanje. Zaključak je da se, bez obzira na to koliko dobro pliva, svaki pas može utopiti. Osobito ako padne s broda. Može se umoriti, i postati dezorjentiran, pa u tom slučaju nije loša ideja da nabavit pseći prsluk za spašavanje. Možda vam zvuči smiješno, no ako ste vezani za svog ljubimca, ovo mu može spasiti život. Osim što neće potonuti, lakše ćete ga uočiti u vodi, a za ručku na prsluku i lakše podići iz vode.

Operite ga nakon plivanja. Znate kako klorirana ili morska voda djeluju na vašu kosu u kožu. Isto je i s psećom dlakom. Nakon kupanja u moru bilo bi dobro isprati psa običnom vodom jer morska voda isušuje dlaku i kožu. Nije potrebno psa prati šamponom jer će on dodatno skinuti zaštitni masni sloj s kože.

Mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. kaže kako ako pas popije morsku vodu postoji velika vjerojatnost da će povratiti. - Slane otopine se koriste u veterini upravo da bi se provociralo povraćanje. Smetnje će biti prolazne, ali ako povraćanje traje duže i ako je višestruko može dovesti do poremećaja u organizmu koji su posljedica gubitka minerala i tekućine. Psa nakon povraćanja nemojte odmah hraniti niti mu dati vode po volji, već mu ponudite male količine obične vode u razmacima od 15-tak minuta. Hranite ga uobičajenom hranom tako da dobiva više malih obroka. Na put možete ponijeti i medicinsku hranu za gastrointestinalne smetnje pasa (Hill's, Eukanuba, Royal canin).

 
Komentari
+2
 
tolila
  • 22.9.2009 13:28:30
  • Bodova: 698
  • Prijavi
Moj pudl voli vodu i skače sa čamca, voli donositi štap kojeg smo bacili u pličak i sl. Jedino nikada ne ide sa nama plivati i cijelo vrijeme laje prema nama kao da se boji za nas ili kao da nas doziva da se vratimo k njemu...zašto??
Moderator
desert_rose
  • 28.8.2009 10:04:12
  • Bodova: 54840
  • Prijavi
Imamo dva samojeda, mužjaka od 7 godina i ženku od 4 i vodimo ih sa sobom na more. Ne vole plivati, ali on se voli smočiti do trbuha, najdraže mu je leći u pličak i uživati u zapljuskivanju valova, dok ona samo tapka po plićaku i zapravo se panično boji vode.