Papigice tigrice – zabavni kućni ljubimci

Papigice tigrice – zabavni kućni ljubimci

Radi se o inteligentnim, živahnim i zaigranim pticama

Papigice tigrice već su godinama među najpopularnijim kućnim ljubimcima i to nije nikakvo čudo jer se radi o zbilja inteligentnim, živahnim i zaigranim životinjicama. Jeste li znali da one mogu pričati i može ih se naučiti trikovima? One to zbilja mogu, samo je potrebno pozabaviti se njima. One traže dosta odgovornosti i vaše pažnje, one su društvena bića koja će uživati u svakom trenutku provedenom s vama.  

Ove male ptičice porijeklom dolaze iz Australije gdje žive u velikim jatima, a u Europu su ih donijeli prvi puta sredinom 19. stoljeća. Kod nas ih se može nabaviti u zelenoj, žutoj (lutino), bijeloj (albino) i plavoj boji i veličine između 15 do 20 centimetara. U mladosti papigice imaju ružičasti nos, čelo je još uvijek prekriveno crnim prugama i oči skroz crne. Odrasle ženke imaju smeđ nos i svjetlije noge, a mužjaci plav nos i sive noge.

Najbolje vrijeme za kupnju papige tigrice je proljeće i ljeto kada se mogu naći mlade papige. A ako ste se odlučili na kupnju papige tigrice morate se pobrinuti  za još nekoliko stvari:

Krletka

Krletka mora biti dovoljno prostrana. Minimum za jednu pticu je oko 40 cm širine, 40 cm visine i 30 cm dubine. Za dvije ptice trebalo bi uzeti kavez od barem 50 cm širine i visine, i 30 do 40 cm dubine. vašoj ptičici je potrebno dovoljno prostora za kretanje, jer joj o tome ovisi i zdravlje. Pobrinite se i da ja kavez napravljen od jakih i netoksičnih materijala (ne smije biti hrđe ili oguljene boje).

Na dno kaveza možete staviti novine koje morate mijenjati svakih dva do tri dana, no bolja je opcija staviti pijesak koji upija vlagu. Pa ga morate mijenjati dva puta tjedno, a cijeli kavez operite jednom tjedno. Po vrućim ljetnim danima u kavez papigici možete staviti malenu kadicu s mlakom vodom za kupanje.


Okolina

Naprosto nabaviti kavez i staviti ga bilo gdje nije dovoljno. Ovim papigicama je potrebno prozračno mjesto, no nikako ne na propuhu. Isto tako vole puno svjetlosti, no ne i direktno sunce. S obzirom da su društvene životinje idealno bi bilo smjestiti kavez negdje u stanu gdje je najveća aktivnost, recimo u dnevni boravak, u neki kut otkuda bi ptičice mogle imati pogled na što veće područje sobe. Nemojte ih stavljati u kuhinju ili kupaonu gdje ima pare.


Hrana

Osnovna hrana za papigu tigricu je sitno bijelo sjemeno proso i ono se uvijek mora naći u posudici za hranu. Godinama će papigica ostati zdrava i živahna i ako joj od zrnate hrane ne dajete ništa osim prosa. Ipak radi raznolikosti jelovnika proso možete miješati s ljuštenom zobi, crvenim prosom, svjetlog sjemena, bara u klasu...

Tigrice, za razliku od ostalih ptica koje držimo u krletkama, jedu zrnje tako da ga nad zdjelicom za hranu veoma brzo oljušte vještim i čvrstim kljunom, pritom ljuskice padaju natrag u zdjelicu, a zrno progutaju. Zato je potrebno svaki dan barem dva puta otpuhnuti ljuskice jer se može dogoditi da papigice ostanu gladne misleći da u posudici više nema sjemenja.

U kavez im obavezno stavite i sipinu kost, jod kocku i kalcij kocku. Od voća i povrća najviše vole jabuke, mrkvu, špinat, listove maslačka te mačju travu.

List špinata, salate, kupusa, kelja i ostalo zeleno lisnato povrće ptici se NE daju svaki dan. Dovoljno je jednom ili dva puta na tjedan. Kad dajete zelenje, budite oprezni: svaki list valja dobro oprati da se s njega speru pesticidi i ostale štetne tvari koje su vrlo štetne za zdravlje papigice. Nikako im nemojte davati mokro lišće, već ga prvo osušite. Od mokrog zelenja ptice često dobe proljev, a nisu rijetki slučajevi da od toga uginu.

 
Komentari
+2
 
belinea90
 • 7.7.2010 1:04:26
 • Bodova: 3
 • Prijavi
a mawwweeee...<3 <3 <3 ja imam doma jednu..:)
virginijas
 • 6.7.2010 20:17:02
 • Bodova: 6755
 • Prijavi
i ja sam imala zelenu tigricu kao dijete i stvarno sam ju obožavala.Znala je jako puno riječi i naročito se je raspričala predvečer i tako nas zabavljala...Kasnije nisam mogla imati ptičice zbog sinove alergije a sad uživam u lastavicama koje imaju gnijezdo na krovu i wc po fasadi..ali nema veze ,lijepo ih je čuti...  
snow
 • 6.7.2010 17:39:11
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
ja sam ih imala hrpu,i prekrasni su,ali buke je bilo i previše tako da sam ih podijelila prodavala sam ih za 30 kn-nitko ni da se javi,onda sam stavila oglas da poklanjam,potrgali su se tko će prije doći! a mene nije bilo kod kuće kad je oglas izašao i mm je podijelio kako je tko htio po boji,nije ih davao u bračnim parovima,ne znam kako su im srčeka to preživjela
fran
 • 6.7.2010 17:32:39
 • Bodova: 1439
 • Prijavi
Mi smo isto imali papigicu tigricu dok smo zvijeli u stanu ..a to je proslo vec 1o god ,istina je da dosta prašine znala dići ,ali kad bi tako gledali ne bi ni jednog  kucnog ljubimca imali zar ne :)  mislim da je jedan dan bio otvoren prozor i ona je odletjela,nije se vise vratila :( ..i od onda nemamo pernatog ljubimca ,samo dlakavog na 4 noge
alba
 • 6.7.2010 17:17:25
 • Bodova: 3482
 • Prijavi
Kad sam bila mala, imali smo plavu papigicu tigricu, pretpostavili smo da je muško, a po navedenom opisu, mislim da je tako i bilo. Zvao se Jura i znao je ponavljati svoje ime "JuraJuraJuraJura...", svaka plava tigrica koju vidim za mene je "Jura". Ponekad dobim želju nabaviti jednu, ali moja mama stalno priča kako je radio veliki nered i kako više nikad nebi imala papigu... :-/