Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Naučite papigu govoriti

Naučite papigu govoriti

Je li lako naučiti papigu govoriti?

Većinu ljudi prije nego se odluče za nabavu papige muči pitanje ”Da li je lako naučiti papigu govoriti?”. Odgovor na ovo pitanje ne ovisi o papigi, već o vlasniku, njegovoj predanosti i spremnosti da se svaki dan posveti treniranju svoje papige.

Obuka papiga ima prednosti koje nisu ograničene samo na zabavu koju vam može prirediti papiga koja priča i radi trikove. Obuka će ojačati vezu koju imate sa svojom papigom. Vaš će se ljubimac radovati novim podukama, osobito ako je nagradite pohvalom i poslasticama. Uz to, briga oko papigice će biti lakša ako je naučite neke jednostavnije naredbe. 

Kod treniranja je bitno da budete pozitivni. Kad papiga napravi nešto dobro – nagradite je, a kad učini nešto loše – ignorirajte je. Vrlo je bitno da papigu nikad ne kažnjavate. Ako vaša papiga traži pažnju, negativna reakcija se može pretvoriti u nagradu (jer je i negativna reakcija bolja od nikakve reakcije). Ako je budete ignorirali, možda će se njeno loše ponašanje pogoršati, no s vremenom će vjerojatno prestati.

Tri zlatna pravila

Kad govorimo o učenju papiga govoru, svaki vlasnik treba upamtiti tri zlatna pravila:

  • prilikom obuke, ali i inače tokom dana, potrudite se da čim više pričate s papigom. Što je više okružena ljudima i razgovorom, prije ćete vidjeti rezultate obuke.
  • imate li već jednu papigu koja priča, neka nova čim više bude u blizini istrenirane papige. Papige, kao i većina drugih životinja, podsvjesno imitiraju druge jedinke svoje vrste.
  • da li ste odabrali vrstu papige koja lako uči govoriti? Prije nego se odlučite za određenu vrstu papige, malo se raspitajte. Među papige koje se lako nauče govoriti spadaju amazonske papige i afričke sive papige (žakoi).

Kako naučiti papigu govoriti?

Papigu možete naučiti govoriti slično kao i dijete – najvažnije je ponavljanje. Odaberite riječ koju želite naučiti papigu i tada, uz korištenje pohvala i nagrada (poslastica), stalno ponavljajte tu riječ.

Obično papige prvo nauče svoje ime. Zašto? Zato je svoje ime povezuju s vašim obraćanjem, što se papigama sviđa. Primjetit ćete da su papige najsretnije kad im posvećujete pažnju.

Papige više vole glasniji govor i više tonove, a tako će i lakše učiti. Dosadan, spor i jednoličan glas usporit će vašu obuku.
Kad ponovi vašu riječ nagradite je nekom poslasticom - komadićem voća ili sjemenkama. Ovako ćete je naučiti da je dobro to što ponavlja vaše riječi. Bitno je naglasiti da je ponavljanje ključ uspjeha, pa ne odustajte olako.

 
Komentari
+2
 
nikka
  • 19.6.2009 13:09:21
  • Bodova: 1
  • Prijavi
I ja se slažem da je teško, ali moja kuma je već nekoliko svojih papiga naučila govoriti.Mislim da se tome stvarno treba posvetiti.
brioni
  • 18.4.2009 18:40:24
  • Bodova: 309
  • Prijavi
To je jako teško!! Znam mnoge koji su pokušavali!