Jednostavni 'kućni lijekovi' za vašeg psa

Jednostavni 'kućni lijekovi' za vašeg psa

Uklonite uobičajene tegobe svog ljubimca uz pomoć kućnog liječenja

Kad se vi loše osjećate možete naprosto uzeti nekakav lijek za ono što vas muči, i ne morate za to u mnogo slučajeva ići k liječniku već si možete pomoći s onim što imate već kod kuće. A jeste li znali da i svom psu možete pomoći jednostavnom 'kućnom medicinom'? (Naravno prije se konzultirajte sa svojim veterinarom, no to možete u ovim slučajevima učiniti i telefonski, pa ne morate odlaziti onamo)

1. Ukusni obični jogurt je zdrava poslastica za vašeg psa. Acidofilne bakterije u jogurtu drže pod kontrolom 'loše' bakterije u crijevima vašeg psića. Ako je vaš pas na antibioticima, malo jogurta (kojeg mu možete davati svakodnevno) će pomoći da mu se ne razvije gljivična infekcija. Takvim infekcijama su osobito skloni štenci, pa će malo jogurta, acidofila ili svježeg kravljeg sira  pomoći (izbjegavajte jedino mlijeko i vrhnje).

2. Čaj od kamilice ima prirodno dezinfekcijska svojstva koja ublažuju ne samo vaš želudac, već i želudac vašeg psa. Isto tako može pomoći i s blažim iritacijama kože. U tom slučaju čaj ohladite i namažite ili našpricajte po zahvaćenom dijelu kože. Vaš pas bi odmah trebao osjetiti olakšanje. Hladnim čajem od kamilice možete mu čistiti i oči ako je sklon upalama.

3. Pas kojeg svrbi koža može biti nezgodan, osobito ako on svoj problem riješava tako da se češe o svaki komad namještaja koji mu je u blizini. Kupite sitno mljevenu zob (kao zobena kaša) i umješajte je u kupku s toplom vodom. Vaš će vam pas biti zahvalan, vjerujte nam. Psi s kožnim alergijama, infekcijama i drugim bolestima odmah će osjetiti olakšanje.  

4. Vitamin E nije dobar samo za borice na licu i rješavanje ostalih problema koje imate s kožom, on je dobar i za suhu kožu vašeg psa. A ako ima tih problema možete mu priuštiti masažu s uljem vitamina E ili mu čak dati tableticu vitamina E (od čega će mu i dlaka biti sjajnija). No ako mu nameravate dati vitamin oralno, prije se konzultirajte s veterinarom kako bi vam preporučio dozu za pojedinu pasminu.

5. Bezukusne tekućine s elektolitima (voda s elektrolitima ili elektorlitski pripravci u prahu koji se mogu nabaviti u ljekarni) ne pomažu samo sportašima da nadoknade tekućinu vježbanja ili bebama da je nadoknade nakon bolesti, već mogu pomoći i vašem ljubimcu ako je dobio proljev ili je povraćao. Konzultirajte se s veterinarom oko doze ovih pripravaka.

6. Psi su kao i djeca, ako ih jako strogo ne pazite (a čak i ako to činite), prije ili kasnije ozlijedit će se, te će mu možda čak dio tijela naoteći. Ublažite mu bol i otekline pomoću kupke 'gorke soli' (magnezijev sulfat ili Epsom sol koja se može nabaviti u svakoj ljekarni i koja se i kod ljudi upotrebljava za ublažavanje reumatskih boli ili artritisa). Ako ne možete  ozlijeđeni dio namočiti u otopinu gorke soli (dva puta dnevno po pet minuta), onda tom otopinom namočite mali ručnik ili gazu i stavite na ozlijedu.

7. Pas ima buhe? Nakon što ih se riješite prema preporuci veterinara, još uvijek vam ostaje problem buha u vašoj kući. To riješite boraks prahom (natrijev tetraborat, bijeli kristalni prah. Boraks je često sredstvo antibakterijsko i ekološko  za čišćenje -površina po kući, ali i za pranje veša.  Ukoliko se pravilno rukuje ne postoji opasnost od štetnog djelovanja. Može se nabaviti u svakoj ljekarni i malo boljim trgovinama boja i lakova).
Pospite malo boraksa po podu i tepisima i tada usisajte ili pometite. Ovo je veoma učinkovit način da potamanite te dosadne buhe.

 
Komentari
+2