Ana je kroz Pasicu kasicu povezala kreativce koji vole životinje i stvorila prekrasnu priču

Ana je kroz Pasicu kasicu povezala kreativce koji vole životinje i stvorila prekrasnu priču© Sanjin Kaštelan

Pomažući psima, Ani je ubrzo postalo jasno da u životu ne može spasiti baš svakog psa, ali da može dati doprinos na 'svoj' način. Tako je nastala Pasica kasica

Anu Mikin nemoguće je opisati u samo par riječi. Ova 36-godišnja kreativka, velika pozitivka i putoholičarka radi kao PR menadžerica u kulturnim i kreativnim industrijama, organizatorica je odličnog umjetničkog projekta Okolo te gastro događanja Mali piknik i Le Grič.

Uz sve to, Ana je i velika obožavateljica životinja - posebno pasa, stoga je u prosincu 2016. pokrenula malu, ali važnu akciju za napuštene njuškice pod nazivom Pasica kasica. Cilj ovog hvalevrijednog projekta je pomaganje psima u skloništima i azilima, ali na ponešto drugačiji način. Uz već poznate kampanje s ilustratorima i fotografima o psima i ljudima, udružena s brojnim kreativcima, Pasica kasica osmislila je i niz proizvoda, čiji prihod od prodaje ide ravno u njuške onih kojima je to najpotrebnije. 


(Foto: privatni album)

Sa svestranom Anom sam razgovarala o ovoj lijepoj i pozitivnoj priči, nastanku i djelovanju Pasice kasice, ali i načinima na koje i mi ostali možemo pomoći.


Ana sa svojim psima: Kanom i Žujom koju 'dijeli' s dečkom (Foto: Roko Bahat)


Jesi li oduvijek bila obožavateljica pasa?

Ukratko, da - i to prava. :) Kad sam bila mala, gurala sam ruke u svako dvorište sa psom, a kad bih srela nekog psa na cesti, to je bila najluđa sreća, bacanje oko vrata s hrpom zagrljaja i pusa. Kad sam bila malo veća, dok su drugi čuvali djecu, ja sam čuvala pse. Ni danas nije ništa puno drugačije, osim što uz sve to imam i predivnog staforda Kana koji mi već 14 godina otkriva nove nijanse ljubavi prema životinjama. Često znam reći da je on bio "štene s misijom" jer sam se kroz njega spojila s nečim u sebi što do tada nisam razumijela. Da, naučio me odgovornosti i strpljenju (što će vas svaki terijer htjeli-nehtjeli naučiti), pokazao mi je novu dimenziju ljubavi, "natjerao" me da više vremena provodim u šetnjama po šumama, ali me i povezao s jednim empatičnim dijelom mene koji je do tada, možda je najbolje reći, "spavao". Kroz njega sam osjetila da su sve životinje jednake na sve načine koji su zaista važni i od trenutka kad sam u njegovim očima otkrila cijeli svemir emocija, više nije bilo povratka. Počela sam prepoznavati Kana u svakoj drugoj životinji i obrnuto. Uglavnom od tada svjesno biram ne podržavati ništa što životinjama nanosi patnju na ovaj ili onaj način. Uz to, "kriv" je i što nam se obiteljski i prijateljski krug povećao za još nekoliko njuškica. Ukratko, učinio me boljim čovjekom, okupio  svoj/naš mali čopor i uljepšao nam svima život. To psi čine. Pa tko ih ne bi obožavao? :)
 

Kan (Foto: Roko Bahat)
 

Kako je nastala Pasica kasica?

Pomažući psima ubrzo mi je postalo jasno da u životu ne mogu spasiti baš svakog psa, ali da sigurno mogu učiniti još nešto, dati svoj doprinos na neki "moj" način. Povezati sve priče, sve ljude, sve što me okružuje, sve s čim se bavim - i sve to pretočiti u nešto dobro. Istovremeno, nisam se mogla oteti dojmu da su društvene mreže svakodnevno zatrpane fotografijama napuštenih pasa u nehumanim uvjetima, usamljenih iza rešetaka u hladnim boksevima... To je stvarnost i nužno je o njoj razgovarati. No pomislila sam - kako bi bilo da samo malo promijenimo tok tih negativnih priča i stvorimo lijepi, pozitivan sadržaj, a s istom porukom? Možda bismo prizvali jednako lijepe i pozitivne stvari. Željela sam pričati o sretnoj budućnosti koja ih čeka i barem ilustrativno, stvoriti osjećaj novog, boljeg života koji zaslužuju i nekoga možda inspirirati da im ga u stvarnosti i pruži.Dominik Vuković (Foto: Sanjin Kaštelan)

Kako funkcionirate tijekom cijele godine i gdje vas se sve može pronaći? Na koji način i mi ostali možemo pomoći?

Pokrenuli smo niz različitih kampanji tako da za sve one koji žele nekako pomoći, a ne znaju točno kako, uvijek imamo spremno nekoliko kreativnih prijedloga. Primjerice, sudjelovanjem na pop-up radionici izrade Superzdjelica - personaliziranih keramičkih zdjelica za pse ili kupovinom jednog Superpredmeta iz portfelja Pasice kasice direktno možete donirati odabranom azilu.

Također, Pasica kasica se tijekom godine pojavljuje na raznim lokacijama gdje u sklopu humanitarnih akcija prikuplja donacije namijenjene nizu udruga i volontera, a trenutno ju možete pronaći od ponedjeljka do subote u Daspas / Tri Frtalja (Tomašićeva 5). Ovdje svakodnevno u Pasicu kasicu možete ubaciti malo ljubavi i pažnje u obliku novčanih donacija i hrane za štence i odrasle pse, dok se ostale veće akcije prikupljanja potrepština organiziraju jednom do dva puta godišnje. 

Donacijom odabranom azilu možete postati ponosni vlasnik originalne ilustracije iz serije tiskanih ilustracija o ljudima i psima, koja je proizašla iz kreativne suradnje s ilustratoricama Klasjom Habjan, Barbarom Bjeliš, Mašom Barišić, Hanom Tintor, Majom Paskaš i Ivom Hrvatin, ili pak razveseliti vašeg psa s modnim dodatcima s potpisom domaćih brendova DasPas, Love, Ana i Pawsome. Hana Tintor (Foto: Sanjin Kaštelan)Ana Kovačić (Foto: Sanjin Kaštelan)


Kakav je odaziv na pop-up radionicama? Kako one izgledaju i koliko često se održavaju?

 

Super, radionice su dupkom pune, a zasad se održavaju jednom do dva puta godišnje. Riječ je o pop-up radionicama keramike na kojima možete izraditi personaliziranu keramičku zdjelicu za svog ljubimca i istovremeno pomoći manje sretnim psima koji nemaju svoj dom. To je, također, i sjajna prilika da se upoznate s keramikom i kreativno zabavite. Za radionicu je potrebno samo veliko srce i dobra volja, potpuno je nevažno koliko imate godina ili iskustva u rukama. U tri sata ćete se dobro zaprljati glinom, naučiti nešto novo, puno se smijati, pošteno se opustiti i na kraju izraditi najnepravilniju ili najpravilniju, u svakom slučaju najbolju i najposebniju zdjelicu za svog, maminog, susjedovog ili frendovog psa i razveseliti pseću ekipu bez krova nad glavom jednom velikom donacijom. Nova radionica planirana je za svibanj 2020., a pretprijave se primaju na ateljenabr.1@gmail.com.

Što želite poručiti kroz ovaj hvalevrijedan projekt?

Kad se ljudi povežu, dijeleći zajedničku vrijednost i plemeniti cilj, mora se dogoditi nešto lijepo. Pasica kasica je uspjela povezati brojne kreativce koji dijele ljubav prema životinjama i želju da učine nešto dobro za napuštene pse te stvorila jednu lijepu i pozitivnu priču. To je uistinu naša zajednička priča i na to sam najviše ponosna.

Kroz sve što radimo želimo poručiti da uvijek postoji način kako možemo pomoći. Baš svatko od nas može učiniti nešto, koliko god to malo bilo jer katkad je i najmanje za njih najviše.Maja Paskaš i Iva Hrvatin
 


Barbara Bjeliš
 

 


Maša Barišić

 

Tena Letica (Foto: Sanjin Kaštelan)
 
 

Klasja Habjan
 
Komentari
+2
 
87dea
  • 21.12.2019 11:49:30
  • Bodova: 12500
  • Prijavi
Ajme,predivno. Uvijek se rasplacem na clanke o psima
vmarina
  • 21.12.2019 10:58:30
  • Bodova: 50778
  • Prijavi
Odličan projekt.
keke38
  • 21.12.2019 6:18:38
  • Bodova: 22608
  • Prijavi
Hvalevrijedan projekt, samo tako naprijed ;)