10 savjeta za odgoj mačaka

10 savjeta za odgoj mačaka

Imate li jednu ili više mačaka, dajemo vam nekoliko savjeta za jednostavan odgoj i učenje.

Slijedeći savjeti, trikovi i tehnike pokrivaju raznolike situacije s kojima se većina vlasnika mačaka susreće. Kod odgoja, prvo razmislite o tome što želite naučiti mačku, kako je navesti da to učini i kako je nagraditi. Ovi savjeti će vam pomoći oko toga.

Ključ učinkovitog odgoja je dosljednost. Bez obzira što odaberete, pobrinite se da to radite redovito, u suprotnom ćete mački slati pomiješane signale što će samo dodatno otežati njen odgoj . Nemojte misliti da mačku možete odgojiti za 10 minuta.

Dolje je navedeno 10 savjeta koje će vam pomoći oko odgoja mačke.

1. Mačkama kažnjavanje ne znači ništa. To je činjenica. Ako ste ikada imali psa, znate da vam je kažnjavanje pomoglo kod promjene njegovog ponašanja. To kod mačaka ne pali. Nemojte na to trošiti vrijeme. One će sjesti, zapresti nekoliko puta  i nakon toga nastaviti sa istim ponašanjem.

2. Tjelesno kažnjavanje ne dolazi u obzir. Budući da je mačje tijelo tako nježno, ne smijete udariti mačku. To znači da kod odgoja mačke morate koristiti druge metode i nadmudriti je da postignete što želite. Ne sumnjam da ćete uspjeti u tome.

3. Koristite oblik pozitivnog poticanja. Što ćete duže biti vlasnik mačke, otkrit ćete da ju je teško „uloviti na djelu“ (bolje rečeno nedjelu). Zato je mnogo lakše nagrađivati mačku kad vidite da se dobro ponaša. Imajte pri ruci mačje poslastice i dajte ih mački svaki put kad učini nešto dobro, poput korištenja kutije sa pijeskom za nuždu ili kad koristi grebalicu za oštrenje pandži.

4. Nabavite dovoljno igračaka za mačku. Možete ih kupiti u prodavaonici za kućne ljubimce ili ih sami napraviti. Mačke su često zločeste zato jer im je dosadno. One su po prirodi predatori. Sjetite se scene iz crtanog filma „Kralj lavova“ kad mali Simba svladava lekcije vrebanja plijena. Kad se vaša mačka spušta po zavjesama i zatrčava prema zidu, zapravo samo uvježbava svoje predatorske vještine. Opskrbite mačku s dovoljno alternativnih materijala za vježbu i barem ćete je malo ukrotiti.

5. Pobrinite se da mački bude zabavno dok vas nema. Ako je vaša mačka naviknuta na društvo, brzo će joj dosaditi samoća i nehotice će vam početi uništavati stvari dok ste na poslu ili kad vas duže vrijeme nema kod kuće.

6. Spoznajte vrijednost bočice vode sa prskalicom. U nekim slučajevima, prskanje mačke sa vodom je dovoljno da privuče njenu pažnju i zaustavi njeno loše ponašanje. Sve što vam teba je prskalica koju obično koristite za prskanje sobnog bilja. Kad se mačka počne loše ponašati samo je poprskajte. Uskoro će dobro znati da to ne smije raditi.

7. Puhnite mački u lice. Možda zvuči čudno, ali pali. Ako vam se mačka doslovno unijela u lice, a želite je naučiti da se drži na određenoj udaljenosti i da vam prostora, isprobajte ovaj trik. Jednostavno joj puhnite u lice. To će se preplašiti i začuditi. Uskoro će shvatiti da ste to vi puhnuli u nju i neće vas više neugodno ometati.

8. Pobrinite se da vam mačka ima sobu sa pogledom. Znate što kažu: „radoznalost je ubila mačku“. Događa se da se vlasnik naljuti zbog nečeg što mu je učinila mačka kojoj je bilo dosadno. Dosta mačjeg negativnog ponašanja povezano je s njenom radoznalošću. Pobrinite se da vaša mačka može sjediti na prozorskoj dasci i promatrati ptice koje lete vani. Ako vaša prozorska daska mački nije dovoljno velika za duže sjedenje probajte dasku proširiti.

9. Provodite kvalitetno vrijeme sa mačkom. Ovo možda zvuči čudno kao tehnika odgoja, no što više vremena provedete sa svojom mačkom, bolje ćete moći komunicirati s njom. Mačke definitivno imaju dobro razvijene komunikacijske vještine. Što bolje poznajete svoju mačku i što bolje ona poznaje vas, to ćete joj lakše pročitati misli. Puno ćete lakše znati kad se sprema učiniti nešto što ne bi smjela. A ona će znati kad se vi ne slažete s tim što radi, promatrajući vaš govor tijela i pogled.

10. Imate više od jedne mačke? Tada vjerojatno ponekad vidite mačju borbu. Mačke su teritorijalne životinje i svako toliko će se boriti oko teritorija. Ako borba započne dok ste vi u blizini, prvo što trebate učiniti je zaustaviti je . Najbolja metoda je prskanje vodom.  Prskajte agresora, a izbjegavajte prskanje žrtve. Nakon toga zatvorite agresora u drugu sobu. Za to vrijeme nagradite mačku koja nije napadala iako je bila napadnuta. Kad ovaj par mačaka ponovno bude zajedno, držite ih pod nadzorom što više možete.

Ove ideje su samo mali dio odgoja mačaka. Kad se bolje upoznate sa svojom mačkom, razvit ćete vlastitu komunikaciju. To može biti kroz govor – vi joj pričate, a ona mijauče, no veća je vjerojatnost da ćete komunicirati govorom tijela. Uskoro ćete raspoznavati nijanse ovog oblika komunikacije, a odgoj mačke će biti lakši nego što ste mislili.

 
Komentari
+2
 
catseye17
 • 28.10.2009 10:57:45
 • Bodova: 15755
 • Prijavi
stvarno dobar članak!
pepeljuga2
 • 28.10.2009 0:10:45
 • Bodova: 52654
 • Prijavi
Super savjeti
emem
 • 24.4.2009 22:01:44
 • Bodova: 20
 • Prijavi
Imam problem, a to je da moja maca voli grebati po stolicama tj. po svemu što stigne, ima svoju grebalicu ali svejedno voli kanđice zabiti gdje stigne, sada smo kupili novi stol i stolice obložene eko kožom te u nadi da ću ih spasiti kupila sam sprej za odijanje mačaka tj. njihovo grebanje ali ON NIŠTA NE POMAŽE!!! Tako da je već na par mjesta zagrebala, a po turu joj ništa nije dalo do znanja da ne smije to raditi, tako da je ovaj članak upravu, na moju žalost!
brioni
 • 4.4.2009 1:22:09
 • Bodova: 309
 • Prijavi
Zanimljivo!! Pozz svim ljubiteljima životinja!!
sshabi
 • 16.3.2008 15:08:21
 • Bodova: 4
 • Prijavi
cool...