Uzimanje pauze u vezi - dobra ili loša ideja?

Uzimanje pauze u vezi - dobra ili loša ideja?© Pixabay

Sve duge veze i brakovi imaju svoje izazove

Mnogi parovi ponekad dospiju u neku vrstu 'zastoja' - vrijeme u vezi ili braku u kojem se osjećaju zaglavljeno i nisu sigurni kako postupiti.

Ponekad stvari postanu toliko toksične i nezdrave da se oba partnera osjećaju preplavljeno, a to je često rezultat nekih promjena. Promjene su neizbježne, a svaka promjena sa sobom nosi prilike za rast, kao i izazove s kojima je potrebno suočiti se. Svaki novi izazov zahtijeva novo pregovaranje kako bi veza napredovala, a čak i one najuspješnije i zdrave veze zahtijevaju stalno prilagođavanje.

Kada se parovi nađu u takvom 'zastoju', često razmišljaju tome da se odmore jedni od drugih i od svoje veze. Odmaranje od veze moguće je i dobra je ideja, samo ako parovi postupaju oprezno.


via Giphy

Ipak, kada su stvari posebno napete i bolne, odmor se može činiti najpametnijim i najlakšim rješenjem, ali to rijetko jest.

Uzimanje pauze od veze može biti štetno za vezu ako osjećaji izblijede, što se često događa kada su parovi razdvojeni. Može biti štetna i ako se prestaneš truditi, ili ako osjetiš olakšanje uzrokovano bijegom od nekog izazova.

Jedini način sprečavanja ovih zamki je pažljivo planiranje. Pauza u vezi bez dobro promišljene strukture obično se pokazuje katastrofalnim rješenjem.

Umjesto koraka prema napretku veze, najčešće postaje prvi korak ka prekidu veze.

Prije nego što ti i tvoj partner razmislite o pauzi, postavite si pitanje: 'Što mi pokušavamo postići pauzom?'

Ako ne možeš jasno odgovoriti na to pitanje, nemojte napraviti pauzu, a ako na to možeš odgovoriti, razmisli bi li pauza mogla biti korisna ili nekorisna.
 

via Giphy

Ako se već odlučiš na uzimanje pauze od veze, evo sedam savjeta kako pauzu učiniti korisnom i produktivnom za oboje.
  1. Oboje se složite da je uzimanje pauze dobra ideja, jer ako jedan partner želi pauzu, a drugi nije za nju, to je često trag da ta osoba mislima više nije u vezi ili više ne želi biti. 
  2. Za privremeno razdvajanje trebate stvoriti dobro osmišljenu i obostrano prihvatljivu strukturu. Ako živite zajedno, o pojedinostima poput gdje će živjeti svaki od vas i tko će plaćati račune potrebno je razgovarati i odlučiti prije nego što razdvajanje započne.
  3. Odlučite se za jasan vremenski okvir pauze, kada će početi, a kada će završiti. Najgore je započeti pauzu da vidite kako to funkcionira, bez nekog određenog vremenskog okvira. 
  4. Dogovorite pravila međusobne komunikacije koja moraju biti jasna od početka - hoćete li komunicirati jedno s drugim, koliko često i na koji način. 
  5. Ako imate djecu, ključno je razmisliti o tome kako će razdvojenost utjecati na njih. Njihova emocionalna sigurnost je vaša odgovornost i ona vam mora biti prioritet.
  6. Postavite jasna pravila - odlučite što je za vrijeme pauze dozvoljeno, a što nije. Vaša očekivanja moraju biti jasno izražena, posebno kada je u pitanju viđanje drugih ljudi.
  7. Raspravite o tome na čemu će raditi svaki od vas tijekom pauze, razjasnite svoje ciljeve, kao pojedinci i kao par, i razgovarajte o tome na čemu ćete točno raditi tijekom odmora.

Razdvajanje može biti komplicirano i bolno, ali ako tijekom pauze radite na svojoj vezi, gotovo uvijek će donijeti bolje rezultate.
 
 
Komentari
+2