Umijeće ljubavi kao znanost o sebi

Umijeće ljubavi kao znanost o sebi

Ne podcjenjujte svoja dosadašnja iskustva

Uvijek je potrebna velika doza hrabrosti davati savjete o pitanjima ljubavi?
No njom raspolažemo uvijek u većoj mjeri kada su u pitanju drugi nego kada se radi o nama. Zašto je to tako? Ljubav je nešto najintimnije u nama i nije podložno kriterijima drugih.

Ipak, potrebno je imati u sebi ugrađenu volju sagledavanja dimenzije vlastitog poimanja ljubavi i osobnog ponašanja, kako bi se potom mogli ponuditi kao dijaloško ogledalo u ljubavnim temama, nevoljama ili problema drugih. Pogled na probleme ljubavi ne može biti aseksualan i asketski. Poziv na ljubav vlada Univerzumom. Taj je poziv izazov kojim se oplemenjuje svako biće kao i sama vrsta. Stoga je svaki konkretan savjet suvišan i neučinkovit.

Potrebno je učiniti nešto drugo. Pružiti POTICAJ osobi da spozna sebe samu: koji su korijeni njenog ponašanja i doživljaja ljubavi, o čemu ovise njeni odabiri i ponašanje u odnosu na potencijalnog ili stvarnog partnera. Spoznaja o sebi dovodi do objašnjenja i pročišćenja osobnih težnji i stavova, vodeći do novih kriterija odabira ili razumijevanja veze i kvalitetnijeg življenja ljubavi. Ljubav je zdravlje. U pitanjima cjelovitog pristupa zdravlju kojim se bavim, jednako kao i u pitanjima ljubavi sagledavanje sebe i razrješenje problema moguće je pružiti samo ako savjetnik uputi osobu na rješenja koja se nalaze u njoj samoj. Znanje o ljubavi kao i zdravlju u vama je samima i čeka da ga otkrijete i oslobodite. Savjetnik ukazuje na put kako da razriješite problem u sebi, da sami sebe ocjelovite i tako sebe osposobite za djelovanje, ostvarenje zadovoljstva i sklada. 

Kada pišete o svom ljubavnom doživljaju ili problemu i upućujete ga drugim čitateljicama portala činite mnogo, kako za sebe tako i za druge čitateljice. Niste podložni ničijem savjetu, a doprinosite evoluciji vlastite kao i opće svijesti o poimanju prirode ljubavi. Vaše očitovanje ima smisao ogledanja same sebe. Pogotovo ako svoje pismo i sami ponovno pročitate i pokušate sagledati emotivnu, intuitivnu i intelektivnu snagu osobne potrebe prepoznavanja i poštivanja svoje ženske prirode. Čitajte ga mirno i nepristrano kao da ga je napisao netko drugi vama samima. Tako unapređujete ne samo svoje kriterije po ovoj temi već i osobnu seksualnost, vitalitet, zdravlje a time i prirodom danu ljepotu i cjelovitost. Tako odgovorno preuzimate ulogu svog osobnog terapeute. To je upravo uloga i zadatak koju vam je život namijenio. Ne podcjenjujte stoga svoja dosadašnja iskustva, bila ona i loša ili čak socijalno neprihvatljiva. Ne treba ih zaboraviti, zatomiti i od same sebe sakriti. Sva su ta iskustva rezultat osobnog izbora, potrebna i dobrodošla kako biste sami sebe spoznajom oplemenili. Stoga budite zahvalni svojoj hrabrosti, ustrajnosti i iskustvu ljubavne veze koju ste živjeli ili sada živite. Kako bi se vaše poimanje ljubavi razvijalo kada bi u životu sve bilo idealno? Kakvog smisla za beskonačnu i neuništivu dimenziju vašeg duha ima stanje bez izazova? Intuicija, privlačnost, razumijevanje, užitak i ekstaza tjelesnog sjedinjenja, ti djelići onog nedostignutog savršenstva pružaju nam samo bljeskove tog svijetla kojem težimo. Ti se bljeskovi kraćeg ili dužeg trajanja ne zaboravljaju. Oni potiču na nove napore, pokušaje, izazove, na rast vaše ženske osobnosti. Vaš izbor i iskustvo ima upravo taj smisao. Njime ispitujete da li vas zadovoljava ogledalo koje sam partner pruža kako bi se u njemu potvrdila vaša ženska priroda i osobnost. Sukobi iluzija i stvarnosti su pritom neminovan put vašeg duha. Ne odustajte, ne povlačite se, jer vaša je ženska ljepota i savršenstvo unaprijed dana da je potvrđujete. Njegujte tu vatru života u vama.

Veza je izazov vašoj prirodi kao i ustrajnosti da ju živite. Zato je ljubav najljepša i najveća od svih škola koju život pruža.

Boris Cyprýn

 
Komentari
+2
 
buuu
  • 21.3.2013 7:55:14
  • Bodova: 13123
  • Prijavi
Vecina ljubavi krene ili velikom zaljubljenosti, ili bez ocekivanja, ili jednostavno krene.. Kuda ce nas zaljubljenost dovesti, do velike ljubavi, ili ne ovisi o puno toga.. Sretni su oni koji nadju kompromis u zivotu, i prihvate sve mane partnera, kao dio njega bez potrebe da ga mijenjaju. U vezi dvoje ljudi, uvijek hrpa ustupaka, i prilagodjavanja, nikada nije savrseno, ali ako smo sretni i medjusobno se podrzavamo, veselimo se zajednickom vremenu, dijelimo barem neke interese, onda je to vec velika stvar, i ljubav oko koje se svakako treba potruditi