Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako se nositi s prvom pravom svađom u vezi?

Kako se nositi s prvom pravom svađom u vezi?

Svađe su sastavni dio muško-ženskih odnosa

Na početku svake veze sve je idealno i savršeno, a naš nam partner izgleda kao da nema niti jednu manu.
 
Bilo bi uistinu divnu kad bi ta početna faza potrajala vječno, no stvari u stvarnom svijetu nažalost ne funkcioniraju na taj način. Nekoliko je različitih faza kroz koje prolazi uglavnom svaka veza i to je sasvim normalno. U prvoj smo fazi zaluđeni partnerom pa ne vidimo njegove mane niti nedostatke. Sve nam se čini savršeno.
 
Međutim, kad ta početnička zaljubljenost malo splasne, počinjemo kod partnera uočavati određene stvari na koje ranije nismo obraćali pažnju. I tu se počinje pojavljivati ona druga, ne tako glamurozna strana, odnosa – konflikti.
 
Koliko god bili zaljubljeni u svog novog partnera i koliko god on bio idealan, prije ili kasnije će se pojaviti konflikti i svađe jer je nemoguće da se slažete baš oko svega. I ne brinite, jer to je normalno, a u nastavku doznajte kako se nositi s tom prvom svađom u vezi.

Nemojte paničariti
 
Prva prava svađa u odnosu obično se dešava nakon faze početničke zaljubljenosti. Dogodi se kada vam postaje ugodno s partnerom i kada se opustite. Tada počinjete uočavati stvari koje vam smetaju. To su one sitnice i mane koje ranije niste uočavali jer se niste željeli svađati. Bojali ste se da ga ne izgubite. Sada, kad je vaš odnos postao sigurniji i čvršći, znate da vas neće ostaviti bez pravog razloga. Stoga počinjete naglas primjećivati određene stvari. Dajete mu do znanja što vas smeta, a to može dovesti do argumenata jer i on osjeća sigurnost kao i vi pa se ne boji izraziti svoje mišljenje.

Zapravo je zanimljivo i pomalo smiješna činjenica kako se s partnerom počinjemo svađati tek kad nam postaje ugodno u odnosu. Čudno, ali prilično normalno. Svađe su zdrav oblik komunikacije. Dakako, one bi trebale biti povremene i treba se znati svađati na zdrav način. Ako se svađate svaki dan i ako je riječ o intenzivnim svađama, trebali biste razmotriti svoj odnos.
 
Prepoznajte problem
 
Često su svađe iracionalne ili se događaju zbog nekih posve nebitnih stvari. Primjerice, možda vičete na svog partnera jer je zaboravio odnijeti smeće ili jer pušta glasnu glazbu dok se vi pokušavate opustiti. No morate zapitati sami sebe ima li se smisla svađati zbog takvih besmislenih sitnica. Morate shvatiti koji je korijen problema i zašto vas te stvari živciraju. Ponekad se iza takvih sitnih svađa krije neki dublji problem kojeg je potrebno prepoznati i riješiti. Bijes može biti potaknut stresom ili pak ljubomorom zbog nečega. Možda vas je razljutio nečim ali mu to niste rekli pa se sad iskaljujete na ovakav način. Ili je situacija obrnuta. Kako god bilo, najprije trebate otkriti korijen problema, a potom iskreno razgovarati s partnerom o tome.

 
Komunicirajte
 
Iako komunikacija ne ide svima od ruke, ona je nužna i trebala bi biti sastavni dio svakog zdravog odnosa. Tišina nije najbolje rješenje ili pak izbjegavanje razgovora s partnerom. To može samo pogoršati situaciju. Stoga razgovarajte, kažite kako se osjećate i što vas muči. Problem se neće popraviti sam od sebe. Morate komunicirati s partnerom.
 
Kažite da vam je žao
 
Ponekad jednostavno treba pustiti stvari. Situacije. Zaboraviti ih i krenuti prema naprijed. Nemojte se svađati radi nečega što se dogodilo prije nekoliko mjeseci. To nema smisla. Ako vam je stalo do partnera, ponekad vi trebate biti mudriji i ispričati se. Ponekad to treba biti on. Mudro treba birati svoje bitke, a zbog nekih se stvari ne vrijedi svađati i prepirati. Naravno, to ne vrijedi za važna pitanja u vezi. Ako je riječ o nečemu što vam je uistinu bitno, onda to ne biste trebali ignorirati. Iskrena komunikacija i uzajamno poštovanje te spremnost na kompromis su temelji na kojima počiva svaka zdrava veza.

 
Prva svađa je neizbježna u svakom odnosu, a ako pokraj sebe imate pravog partnera onda ćete ju ubrzo zaboraviti. Sjetite se pravih razloga zbog kojih ste sa svojim muškarcem i nemojte dopustiti sami sebi da se živcirate zbog besmislenih stvari.

Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 30.11.2018 17:40:02
  • Bodova: 46054
  • Prijavi
Dobro obrađena tema.
katalina
  • 30.11.2018 14:47:48
  • Bodova: 9238
  • Prijavi
Odlični savjeti