Kako preživjeti prvih šest mjeseci nakon prekida veze?

Kako preživjeti prvih šest mjeseci nakon prekida veze?

Je li stvarno vaš život gotov, jer je vaša veza gotova? Naravno da nije. No, hoće li vam u početku biti lako? Naravno da neće. Posebno prvih šest mjeseci...

Malo ljudi, kada stupa u brak ili se nalazi u dugotrajnoj vezi razmišlja o tome kako će se jednog dana vjerojatno rastati. No, realnost je sasvim drugačija. Određeni broj brakova i veza će završiti s razvodom koji će biti jedno prilično traumatsko iskustvo, bez obzira je li to bila zajednička odluka ili ne, i koji je razlog raspada braka/veze.

Svaki prekid i razvod je još teži s duljinom godina koje ste proveli zajedno, bez obzira koliko bili i spremni na njega. Zato smo za vas pripremili savjete kako preživjeti prvih šest mjeseci nakon prekida i razvoda.

Vrijeme odmah nakon razvoda

Znate da morate nastaviti sa životom, ali vam se čini kao nemoguća misija. Osim toga, kako ćete se nositi s prekidom, ovisi o tome tko je „zaslužan“ za prekid veze.

Vi ste prekinuli?
Konačan prekid će vama biti nešto lakši, jer ste u svojoj glavi već nekoliko puta prošli taj scenarij, donesli određene odluke, te ste već počeli raditi određene planove za daljnji život.

Partner je prekinuo
U ovom periodu vjerojatno ćete još biti u šoku, vaše emocije će biti uzburkane, osjećat ćete sve, od depresije i ljutnje, do krivnje i olakšanja. Trebat će vam vremena da zaliječite svoje „rane“, pa je normalno da tugujete za gubitkom partnera, te vam treba vremena da kroz to razdoblje, prije nego što ponovno počnete funkcionirati i osjećati se kao i prije.  

Također, vjerojatno ćete se osjećati vrlo nesigurno nakon razvoda, ali zapamtite, postoji život i nakon toga. Naravno, nekim ljudima treba dulje, a nekima kraće da se oporave, a na vama je da svaki dan napravite barem jedan korak prema naprijed.

Mjesec dana kasnije

Još uvijek se osjećate vrlo emocionalno ranjivima, letargično i šokirano, nalazite se na „emocionalnom vrtuljku“. S obzirom da su vam mnoge nade i snovi propali raspadom veze osjećat ćete bijes i tugu, dok ćete u drugom trenutku osjećati sram i zbunjenost zbog prestanka veze za koju ste mislili da je čvrsta i stabilna, pa vjerojatno nećete htjeti podijeliti osjećaje s drugima. Možda sami sebi nećete htjeti priznati da je vaša veza gotova, jer ne možete zamisliti život bez svojeg partnera, te na sebe prebacivati krivnju, bez obzira bili vi stvarno krivi ili ne.

Ma koje osjećaje osjećali, svi oni su u potpunosti normalni, jer za vas je prekid veliki gubitak. Pokušajte svoj bijes i sve ostale emocije staviti pod kontrolu, a pod kontrolom mislimo, da se pokušavate što manje oterećivati s neodgovorenim pitanjima koje imate, kako ne biste doživjeli potpuno psihički i emocionalni krah.  

Što možete poduzeti?
 • U ovim trenucima trebat će vam pomoć, pa pokušajte razgovarati s bliskim članovima obitelji ili prijateljima. To će vam pomoći da zadržite perspektivu.
 • Nemojte sami sebe kažnjavati. Samo zato jer vam je veza gotova, ne znači da niste trebali uopće ulaziti u vezu i da mu niste trebali vjerovati. Nemojte osjećati krivnju zbog svojih odluka iz prošlosti.
 • Trebate vrijeme samo za sebe i nema veze što ste zanemarili neke kućanske poslove, no pokušajte se držati barem osnovne dnevne rutine ili pokušati započeti neku novu, koja nije vezana za vaš život prije raspada veze.

Dva mjeseca kasnije

Drugi mjesec nakon prekida, još uvijek ćete imati teže emocionalne ispade, no oni će trajati sve kraće, a počet ćete rješavati neke praktične životne stvari, no još uvijek nećete se htjeti se suočiti sa svojim osjećajima. Samopouzdanje gotovo da niti nećete imati i osjećat ćete strah da više nikada nikome nećete moći vjerovati. Osjećat ćete se depresivno i iscrpljeno.

Što možete poduzeti?
 • Radite stvari koje vas opuštaju i koje su vam poznate, tako da ponovno počnete dobivati osjećaj kontrole nad svojim životom. Nemojte donositi brze i nepromišljene odluke, kao što je selidba na neko drugo mjesto, iako osjećate da bi to moglo biti rješenje. Bol će još uvijek ostati ma kako daleko se odselili.
 • Rutina će vam pomoći u teškim trenucima i dajte si vremena da ponovno stanete na noge prije nego što donesete neku važnu odluku.
 • pokušati se riješiti ljutnje, ako vas još uvijek „proždire“, jer ona može zamagliti druge prave osjećaje. Ako se ne možete osloboditi ljutnje, tada ne možete nastaviti s normalnim životom.
 • Otvorite se za razgovor s obitelji i prijateljima, posebno o vašim osjećajima
 • Prestanite okrivljavati sebe za prekid veze i preispitivati što je pošlo po krivu, jer će vaša ogorčenost i tuga još više produbiti.
 • Pokušajte svoje misli zapisati na papir i na taj način shvatiti što ustvari osjećate. Vjerojatno će biti bolno, ali će vam isto tako pomoći da nastavite dalje sa životom
Tri mjeseca kasnije

U tom periodu još uvijek će vam nedostajati samopouzdanja, zabrinuti ste za svoju budućnost posebno zbog odluka koje ste morali donijeti. No, polako ćete se početi otvarati prema ljudima i pokušati pričati o svojim osjećajima. Ono što je najvažnije, ako imate djecu, da od početka govorite istinu o raspadu vaše veze, jer ona isto moraju preživjeti vaš raspad veze, pa će ovo biti i za njih teško razdoblje.

Pokušajte se prvo, sada već bivšim partnerom dogovoriti kako ćete djeci objasniti da se razvodite. Nemojte jedan drugoga na bilo koji način omalovažavati pred djecom.

Što možete učiniti?
 • Brinite se o sebi i svojoj djeci kako najbolje možete. Možda ćete imati problema sa spavanjem, zbog stresa koji ste proživjeli i zbog pitanja i misli koje vam se vrzmaju po glavi, te možda nećete jesti pravilno, što pak može narušiti vaše fizičko emocionalno stanje. Uzimajte vitaminske dodatke prehrani i pokušajte spavati što je više moguće.
 • Posjetite svojeg liječnika, koji vam može prepisati lagane antidepresive i tablete za spavanje ili vas pak dalje uputiti specijalistu psihologu ili psihijatru.
 • Sami postavite nove prioritete. Morate ponovno stvoriti nove uvjete za vaš život i život vaše djece, riješiti pitanje stanovanja, financijska pitanja, a tu će se vjerojatno potegnuti pitanje službene rastave braka (ako je bio sklopljen). Zatražite besplatne savjete koje vam mogu ponuditi određena udruženja.

Nakon šest mjeseci

Konačno ste malo stali na noge, osjećate određenu smirenost i da imate prostora za sortiranje svojih emocije. Vjerojatno se osjećate psihički i mentalno jači, te ne osjećate toliku iscrpljenost. U jednom djelu još uvijek tugujete, no bol vjerojatno nije toliko jaka kao što je bila. Ako do sada niste, pokušajte s terapijom kod stručnjaka.

Što možete učiniti?
 • Pronađite vremena za opuštanje – bilo da idete u šetnju, legnete u kadu, što god vam je potrebno da se opustite. Vrlo je važno da svoje tijelo oslobodite od stresa kako biste se mogli suočiti sa svakodnevnim problemima.
 • Postavite si kratkoročne ciljeve i pokušajte ih ostvariti prema zadanom planu. To će vam posebno pomoći kada ćete se emocionalno osjećati loše i iscrpljeno. Kada jednom ostvarite neke od ciljeva osjećat ćete se mnogo bolje.
 • Družite se s prijateljima, obitelji, kolegama, ljudima s kojima se dobro osjećate. Smjeh je najbolji lijek.

Naravno, niti jedan prekid nije lak, bez obzira koji su razlozi da je do njega uopće došlo. Ono što sigurno morate zapamtiti da iza prekida postoji sutra, pa makar vam se u određenom trenutku činilo da je vaš život gotov. Morate raditi na sebi, stati ponovno na svoje dvije noge i vjerovati da vas u životu čeka još mnogo prelijepih stvari i trenutaka koje ćete podijeliti s voljenim osobama.
(vam)
 
Komentari
+2
 
keroll
 • 16.10.2011 8:52:50
 • Bodova: 48987
 • Prijavi
Odličan članak..  dopada mi se kraj...
single
 • 16.10.2011 0:03:59
 • Bodova: 576
 • Prijavi
evo prije mjesec dana sam prekinula vezu od 2 i po godine, napokon se osjecam zivom! uzivam izlazim setnje, kafice smaranje faxom ma sve to pomaze :) od deprimiranja nema nista! glavu gore i stvar u svoje ruke, da je onaj pravi do prekida nebi ni doslo.. u svakom slucaju ucite na greskama i izvucite neku dobru poruku iz svega jer sve se desava s razlogom!! normalno da dodju "crni dani" ali odmah se pozabavite necim sto ce preokupirati vase misli... radite na sebi od sjedenja i kukanja nema nista!!!
magnolija
 • 9.10.2011 16:11:10
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
kako p rezivjeti ljepo, ako njega volim , a ostavio me onda sebe volim malo vise, tako da zaključak da sam sebi vaznija od nekog bezveznjaka
mala_slatka
 • 9.10.2011 15:59:12
 • Bodova: 37
 • Prijavi
moj moto u ljubavi.... "Neka sudbina napravi svoje" mozda je naivno ali bolje tako nego da se komplicira -.-
jealousy
 • 22.9.2011 19:30:57
 • Bodova: 130
 • Prijavi
...pa trebalo bi preživjeti što prije...jer ako je gospodin odlučio otići...znači da te više ne voli i privatiti to kao činjenicu....m koliko te povrijedilo....ponizilo...i ma koliko se osjećaš izdanom....ali fakat ne vrijedi tugovati za nekim tko očito nije vrijedan...makar ga još ipak voliš....to je moj gospodin učinio...točno prije mjesec dana...kaže...kriza srednjih godina...e pa ako će mu biti bolje...dobar vjetar u leđa mu želim...a ja ...sve ću preživit...na sve san friži spremna...moram se mirit što ga nema....
midnight
 • 28.8.2011 13:57:19
 • Bodova: 90
 • Prijavi
Meni se prekid dogodio prije..hmm. Skoro 2 mjeseca. Tjedan dana prije dva važna ispita na faxu. Naravno, bila sam izgubljena i trebalo mi je neko vrijeme da se saberem i racionalno razmislim o cijeloj situaciji. Iako je prekid bio sporazuman, nije mi bilo lako, jer u vezi smo bili 2 godine. Uz to, imali smo (i još imamo) zajedničko društvo koje je bilo jako razočarano našim prekidom jer su nas svi doživljavali kao "najdraži par" u ekipi. Ispite i godinu sam dala i otišla sa frendicom na more. Istina je da se ne može pobjeći od problema. Samo što je meni u tu ruku bilo lakše što za vrijeme svoje veze nisam zanemarila prijateljske veze, poznanstva i hobije kojima sam se bavila i nisam se ograničila samo na naše zajedničke prijatelje- znam mnogo cura koje jesu, i bilo im je puno teže ponovo se vratiti u tračnice, da se tako izrazim. Nisam osoba koja ima manjak samopouzdanja, ali prvih mjesec dana bila sam malo povučenija. Mislim da je jako važno podijeliti svoje osjećaje sa bliskim osobama, pričati o prekidu s prijateljima, prijateljicama, čak i roditeljima. Lakše je vratiti zdravi razum. Sad se osjećam dobro, sretnem se nekad s njim u gradu ali ne razgovaramo baš, samo se pozdravimo, kao da si nemamo baš što reći. Malo čudno nakon 2 godine veze, ali eto, s obzirom na to koliko ga poznajem, razumljivo mi je da mu ego to ne dopušta. Vrijeme liječi sve.
cally
 • 19.8.2011 15:02:06
 • Bodova: 15
 • Prijavi
dečko je prekinuo samnom nakon godinu dana veze prije dva tjedna. tužna sam, zbunjena, nesigurna i ono najgore stalno se nadam da se se vratiti i reći ej volim te! ali to se neće dogoditi... ne pada mi na pamet prežderavanje čokoladom i sl. nadam se da neću patiti još 6 mjeseci...
ifky
 • 19.8.2011 11:43:37
 • Bodova: 3156
 • Prijavi
'sve ću preživit, na sve sam friži spreman, moram se mirit što te nemammmmm' pjeva Tedi Spalato, a ja se slažem.... sve se to preživi, netko prije, netko poslije.
mima1975
 • 19.8.2011 11:22:06
 • Bodova: 606
 • Prijavi
Ništa nije samo po sebi dobro ni loše; ovisi samo što o tome mislimo...... prema tome svi smo različiti i svi različito reagiramo u određenim situacijama....
iva14
 • 19.8.2011 10:16:59
 • Bodova: 3732
 • Prijavi
Nema formule..svatko to drugačije doživljava...ja sam bila sretnija kada sam izašla iz braka- nego kada sam u njega stupila! Žalosno, ali istinito!!!! Od članka pročitala samo naslov..pa ne mogu komentirati..