Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako ponovno izgraditi povjerenje u vezi?

Kako ponovno izgraditi povjerenje u vezi?© Unsplash

Pet koraka koje moraš poduzeti želiš li spasiti svoj odnos

Vjerojatno si već to čula bezbroj puta, no stara izreka o povjerenju vrlo je istinita. Povjerenje je temelj svakog odnosa.
 
'Nema li u vezi povjerenja, onda nema ničega. Odnos se nema na čemu graditi. Takav je odnos poput kule od pijeska', kažu terapeuti za odnose.
 
Kad je povjerenje u vezi jednom narušeno vrlo ga je teško ponovno izgraditi. Kako vjerovati partneru ako nas je izdao? Pitanje je hoće li takav odnos uopće preživjeti.
 
Mnogo je načina na koje se može narušiti i uništiti povjerenje u odnosu, a to mogu biti implicitni ili eksplicitni uzroci, kažu psiholozi. Eksplicitni uzroci su oni veliki, poput prevara i afera. Afere se danas mogu razvijati u mnogo različitih smjerova, i to zbog napredne tehnologije. Implicitni načini za narušavanje povjerenja su malo suptilniji. To mogu biti male laže ili nepoštivanje dogovora s partnerom. Drugi uobičajeni čimbenici koji mogu narušiti povjerenje su kada jedan partner drugome nešto radi iza leđa, dakle nešto mu skriva. Često se javlja i tzv. narušavanje financijskog povjerenja gdje jedan od partnera nije transparentan kad su u pitanju potrošnja ili dugovi.
 
Na kraju krajeva, povjerenje je slomljeno kada vaše radnje nisu u skladu s vašim riječima, otkrivaju savjetnici za parove. No važno je imati na umu da se povjerenje uvijek može ponovno izgraditi te se na taj način spašava odnos. Poduzmu li se pravi koraci, mnogim se parovima nakon narušenog povjerenja odnos može čak i poboljšati.  
 
Imaš li problema s narušenim povjerenjem u vezi, ovo su koraci koje bi trebala slijediti želiš li ga ponovno izgraditi te tako spasiti svoju vezu.
 
 
1. korak: Budite otvoreni

Prvi i najvažniji korak kojeg je potrebno poduzeti ako je u odnosu narušeno povjerenje je svakako suočavanje s problemom te iskreni razgovor s partnerom. Želiš li spasiti svoj odnos te ponovno izgraditi čvrsto povjerenje, važno je biti otvoren i iskren. Kod ovog je koraka važno da oba partnera izraze kako se osjećaju i što ih muči.

 
 
1/6
 
Komentari
+2
 
anna-herman
  • 19.2.2019 18:32:11
  • Bodova: 54698
  • Prijavi
Slažem se s prethodnicama; članak je odlično obradio temu.
emazima
  • 19.2.2019 17:45:13
  • Bodova: 6924
  • Prijavi
Odlican clanak,dobro obradjena tema.
vmarina
  • 19.2.2019 14:13:14
  • Bodova: 46318
  • Prijavi
Dobro napisan članak.