Je li flert varanje? 6 znakova da si prešla granicu

Je li flert varanje? 6 znakova da si prešla granicu© Pexels

Flertovanje može postati 'sklizak teren' i dovesti do prevare

Možda si stavila koji 'smajlić' više u poruci namijenjenoj starom prijatelju, ili si možda držala rame svog kolege s posla sekundu duže nego što si trebala.  Već si u vezi, pa je sve ovo jednostavno bezopasno koketiranje, zar ne? Pa, tako je ... sve dok nije.

Profesorica psihologije sa Sveučilišta Massachusetts Amherst Susan Krauss Whitbourne kaže da flertovanje koje se isprva čini nevinim ponekad može postati 'sklizak teren' i naposljetku se pretvoriti u varanje.

Ipak, ona ne smatra da je flert oblik varanja, sve dok to tako ostane i ne preraste u nešto više.  Terri Orbuch, profesor na Sveučilištu Oakland u Michiganu slaže se i kaže da se flertovanjem smatra kada namjerno želiš privući nečiju pozornost, ili kada pokazuješ interes da s nekim želiš više komunicirati. Ovakvi postupci ne znače nužno da s tom osobom želiš nešto više, na primjer seks, ili da želiš postati emocionalno bliska s tom osobom. 

Zato ne trebaš brinuti ako ti ili tvoja bolja polovica obraćate više pažnje prema nekome od prijatelja - svi ti postupci prijateljski su i ne mora značiti da s nekim želiš ući u romantičan ili seksualan odnos ako prema njemu pokazuješ interes. 

Druga je stvar kako se ti postupci interpretiraju. I dok ti misliš da je flertovanje samo dio tvoje osobnosti, osoba s kojom flertuješ to može protumačiti na drugi način i shvatiti flertovanje kao želju za vezom ili seksualnom privlačnosti.

Sve ovo ne znači da ne možeš popričati sa slatkim konobarom kada si vani s prijateljicama. Važno je da znaš da flert može preći granicu i prerasti u emocionalnu prevaru, ponekad čak a da to i ne primijetiš. Evo kako možeš primijetiti da si prešla granicu.

1. Bojiš se reći svom partneru za osobu s kojom flertuješ

Ovo je očito jer skrivanje stvari od partnera nikada nije dobro, a važno je zapitati držiš li osobu s kojom flertuješ za sebe jer misliš da to nije važno, ili jer se bojiš partnerove reakcije. Ako se bojiš priznati to svojoj boljoj polovici, vjerojatno si počela prelaziti granicu.

Ovo nije nužno varanje, ali nije ni dobro. Kada te partner prevari, izdaje tvoje povjerenje, pa ako imaš osjećaj da izdaješ povjerenje koje ste ti i tvoj partner izgradili tijekom vremena, trebala bi prestati s flertom. 
 

via Giphy

2. Ideš drugoj osobi kada ti je potrebna emocionalna podrška i povezanost

Ako si flertovala s kolegom s posla ili s prijateljem, ali nisi išla dalje od nekih običnih razgovora, to je u redu. Ali ako, umjesto svom partneru, odlaziš toj osobi kada ti je potrebna emocionalna podrška, prešla si granicu flerta i došla do emocionalnog varanja

Tvoj partner ne mora uvijek biti osoba kojoj ćeš se prvo obratiti kada nastupi neki problem - možda imaš neki problem na poslu i moraš to izbaciti iz sebe pa se obratiš prvoj osobi koja naiđe. Ali ako ti je potrebna emocionalna podrška, tvoj bi partner trebao biti prvi kome ćeš se obratiti.
 

via Giphy

3. Govoriš im stvari koje čak ni tvoj partner ne zna

Ako drugoj osobi počneš otkrivati stvari o sebi koje nikada nisi rekla svom partneru, to je emocionalno varanje.

Možda te ta druga osoba privlači jer ispunjava neku vrstu potrebe koju tvoj partner ne ispunjava. 

Ljude privlače druge osobe, ali to ne čini njih ili njihovu vezu lošom. To samo znači da se moraš zapitati - što dobivam od te osobe, a da ne dobivam od svog partnera - i je li vrijedno nastaviti s tim?
 

via Giphy

4. Konstantno flertaš s tom osobom

Ako si 'kronični flert', vjerojatno nisi spremna za tu vrstu intimnosti i privrženosti koju dugoročna veza zahtijeva.

Ponašanje u prošlosti predviđa ponašanje u budućnosti, a ponekad je najbolje završiti vezu prije nego što tvoj partner počne još više ulagati u nju. 
 

via Giphy

5. Imate interne šale 

To se može činiti kao najmanji problem, ali interne šale s osobom s kojom flertuješ predstavljaju veliki problem za tvoju vezu, a tvog partnera to može itekako povrijediti.

To je također još jedan od znakova da flert ide u puno ozbiljnijem smjeru jer se uspostavlja krug intimnosti s tom osobom koji isključuje druge ljude, poput tvog partnera. 
 

via Giphy

6. Razmišljaš o drugoj osobi kada si sa svojim partnerom

Ako je tvoje tijelo s tvojom boljom polovicom, a tvoj um s nekim drugim, zakoračila si na opasan teritorij.

U redu je imati osjećaje ili osjećati privlačnost prema nekom drugom sve dok se možeš izboriti s tim osjećajima. Ako se ne možeš izboriti s njima i ako te zaokupljaju, moraš odlučiti što ćeš učiniti s tim.
 

via Giphy
 

Prešla si granicu. Što sad?


Ne pretvaraj se da se to nije dogodilo - dogodilo se. Prvi korak je to priznati sebi, a drugi korak je pogledati dublje unutra i vidjeti zašto se to dogodilo.

Dobro je i zamisliti kako bi tvoja budućnost izgledala da to flert dovede do nečeg više. A velika je vjerojatnost da to nije vrijedno žrtvovanja tvoje veze

Zatim, ovisno o tvojoj vezi, trebaš biti iskrena sa svojim partnerom kako biste zajedno mogli doći do zaključka što si točno tražila u toj osobi i do kojih je problema došlo tijekom tvog flerta s drugom osobom. 
 

via Giphy

Na kraju je važno da postavite pravila flerta i granice s kojima se oboje slažete. Možda ćeš se morati promijeniti i napraviti kompromis, ali briga o tome što tvog partnera čini uzrujanim je jako važna u vezi. 

Ipak, ako ne uzmeš u obzir partnerove osjećaje i ne želiš prilagoditi svoje ponašanje, vjerojatno bi trebala završiti s tim. 

Flertovanje je naizgled mala stvar, ali se nitko ne bi trebao osjećati kao da nije prioritet u vezi. Razgovaraj sa svojim partnerom i vidi na čemu ste, a ako je to potrebno, raziđite se. 
 
Komentari
+2
 
milicica
  • 27.11.2019 10:13:50
  • Bodova: 1806
  • Prijavi
Flert mi je uvek bio zanimljiv. Svesna sam da vrlo lako moze da se predje granica. Mozda je to meni I najzanimljivi deo da dotsknem granicu a da je ne predjem.
vmarina
  • 27.11.2019 7:30:31
  • Bodova: 50773
  • Prijavi
Zanimljivo.