Gledanje romantičnih filmova može spasiti tvoju vezu

Gledanje romantičnih filmova može spasiti tvoju vezu© Pixabay

Gledanje filmova nije samo za zabavu već može pomoći u spašavanju odnosa između tebe i partnera

Stope razvoda na svijetu su sve veće i sve više brakova završava zbog toga što partneri ne izdvajaju dovoljno vremena jedno za drugo. Postoje razni načini kako bi mogla spasiti svoj odnos u braku, a istraživanje je pokazalo da gledanje filmova može biti jedan od trikova za spašavanje tvoje veze ili braka. 

Donosimo ti još neke načine za poboljšanje i spašavanje tvog odnosa s partnerom. 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B.D. Delgado (@auramoonpoet) on

 

Zdrava komunikacija 

Jesi li ikad čekala svog partnera kod kuće, misleći da će se ovog puta otvoriti i reći da se osjećaš jako tužno svađe koju ste imali? Ali kad napokon stigne, zaboraviš sve svoje dobre namjere i ponovno sakriješ svoje stvarne osjećaje duboko u sebi. Ovako počinje začarani krug.

Zdrava komunikacija ključ je sretne veze. A budući da ne znamo uvijek kako stvari riješiti bez toksičnih radnji, počinjemo vjerovati da naš partner nije više pravi za nas. Dok je jedan dio parova spreman probati terapiju u ovoj fazi, drugi dio nema dovoljno novca, vremena ili želje za razgovor pred neznancem.


(FOTO: Pixabay) 
 

Aktivno slušanje i empatija 

Tražeći druge načine koji bi mogli pomoći ljudima da izbjegnu razvod, istraživači sa Sveučilišta u Rochesteru podijelili su 174 novopečena bračna para u 3 skupine. Dok su se članovi prve dvije skupine fokusirali uglavnom na terapijski rad, treća skupina sudionika radila je na svom odnosu ne napuštajući dom.

Prva skupina naučila je aktivno slušati, a to je učinkovit trik koji pomaže parovima da se osjećaju sretnije i zadovoljnije. Kao aktivni slušatelj moraš se usredotočiti na ono o čemu partner govori, a ne pasivno čuti poruku i žuriti s odgovorom. Kako bi savladali ovu vještinu, parovi su slušali jedan drugoga, a zatim su ponavljali ono što su čuli kako bi bili sigurni da se poruka razumjela, bez grešaka.

Parovi iz druge grupe pokušali su popraviti svoje odnose s više naklonosti i empatije. Da bi to učinili, radili su nasumično lijepe stvari i savladali svoju sposobnost da istinski prihvate naklonosti svojih partnera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Efrat Fridman LCSW (@drefratfridman) on

 

Gledanje romatičnih filmova pomaže jednako kao i terapija 

Treću skupinu činili su oni koji su mogli raditi na svojim odnosima dok jedu kokice i udobno se odmaraju na kauču. Na početku studije prisustvovali su desetominutnom predavanju objašnjavajući koliko su važne veze i kako bi pogled na svađe drugih parova na ekranu mogao pomoći da primijete vlastito toksično ponašanje.

Nakon predavanja pogledali su film "Putovanje za dvoje" i razgovarali o njemu koristeći poseban popis pitanja. Na primjer, pogledali su pokušavaju li likovi prihvatiti jedno drugo, čak i ako su različiti ili su im smetale međusobne razlike. Usporedili su i vlastiti odnos s onim koji su vidjeli u filmu. Nakon toga svi su parovi dobili popis od 47 filmova o vezama koje su morali gledati i razgovarati kod kuće.

Rezultati su čak iznenadili i istraživače. Otkrili su da su očekivali neki bonus od pristupa filmu i raspravi, ali nisu mogli zamisliti da će to biti toliko korisno kao terapija i intenzivan rad. Ta je metoda smanjila broj razvoda za više od 50%. 

Ronald Rogge, vodeći autor studije, vjeruje da parovi možda već imaju sve potrebne vještine za dobar odnos, ali ih samo treba podsjetiti kako ih koristiti. I filmovi savršeno ispunjavaju ovaj zadatak, čineći postupak znatno lakšim bez potrebe da trošite vrijeme i novac na različite terapije. 

Neki drugi filmovi koji se nalaze na popisu bili su "Zvijezda je rođena", "Stvoreni jedno za drugo", "Đavolji odvjetnik" i "Kada muškarac voli ženu". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by vennuzzmoon (@vennuzzmoon) on

 

Nije važno koliko je dug tvoj brak 

Znanstvenici vjeruju da ova metoda može djelovati na sve brakove. Nije zapravo važno koliko traje brak jer sjedenje i svjež pogled na vaše ponašanje može biti učinkovito u bilo kojoj fazi. To bi također mogao biti fantastičan način za proslavu godišnjice, gledajte romantični film dok se držite za ruke i razgovarate o radnji.

Na kraju, brak nije bajka. Ali sposobnost da razgovarate jedno s drugim i pravilno komunicirate o svojim osjećajima i potrebama može vam olakšati putovanje.


(FOTO: Pixabay) 

 
Komentari
+2