Ako se svađaš s partnerom na ovaj način, mnogo su veće šanse da ćete se rastati

Ako se svađaš s partnerom na ovaj način, mnogo su veće šanse da ćete se rastati© Unsplash

Stručnjaci za odnose otkrivaju obrasce ponašanja koji dovode do razvoda

Ne postoji određena formula zbog koje se neki parovi rastavljaju. Ponekad stvari jednostavno ne funkcioniraju ili osobe nisu stvorena jedna za drugu. Ipak, istraživanja stručnjaka pokazala su da argumenti i način na koji ih koristimo u raspravama s drugom stranom mogu uvelike utjecati na sudbinu samog odnosa i dugoročne sreće.
 
Svađe koji vode razvodu su one koje stvaraju određeni jaz između partnera koji je, jednom dok se stvori, vrlo teško prijeći.
 
Istraživači su utvrdili kako postoje četiri stila komunikacije koji mogu predvidjeti kraj odnosa. Navike poput kritika, prezira, obrambenih stavova i obrušavanja su na neki način svojevrsni toksični obrasci na temelju je moguće zaključiti da odnos određenog para neće potrajati.
 
Izbjegavanje takvog načina komunikacije jedna je stvar, no vrlo je bitno na pravi način koristiti argumente prilikom rasprava s partnerom. Svađe i rasprave dio su svakog odnosa i to je sasvim normalno, no pristupanje raspravama s ljubavlju ono je što ukazuje da će veza uspjeti.
 
Stručnjaci za odnose otkrivaju kako su ljubaznost i velikodušnost veliki prediktori uspješnog braka. Ako u komunikaciji između partnera nedostaju te osobine, odnos postaje ispunjen prezirom i nemogućnošću da u svome partneru pronađete nešto pozitivno.
 
Dakako, da jedna grozna svađa ne mora značiti da će se par rastati, no ako je brak konstantno ispunjen određenim negativnim obrascima ponašanja koji uključuju grubost i kritiku, umjesto ljubaznosti i razumijevanja, mnogo su veće šanse da će u konačnici doći do razvoda.
 
U nastavku otkrivamo osam obrazaca ponašanja prilikom rasprave s partnerom za koje stručnjaci tvrde da dovode do razvoda.
 
Obrambeni stav

Jedan od najštetnijih obrazaca kada su u pitanju svađe je obrambeni stav. Iako nam se možda čini da je to prirodna reakcija na kritike, ujedno to može biti glavna prepreka za rješavanje problema u odnosu. Kada jedan od supružnika kritizira drugog, a on reagira obrambenim stavom, problem se ne rješava a kritizirana osoba se osjeća još gore, otkrivaju stručnjaci i terapeuti za odnose. Treba znati izraziti frustraciju na siguran i produktivan način, bez kritiziranja. Također, vrlo je bitno saslušati drugu stranu bez zauzimanja obrambenog stava.
 
 

1/8
 
Komentari
+2