Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

5 zdravih razloga zašto biste ti i tvoj partner uvijek trebali pronaći vremena za maženje

5 zdravih razloga zašto biste ti i tvoj partner uvijek trebali pronaći vremena za maženje© Pixabay

Maženje ne postoji samo da bismo se dobro osjećali, ono je važno i za zdravlje!

Kada ti partner za vrijeme maženja kaže da mu je previše vruće, da mu treba prostora, da se ne osjeća opušteno ili da nema vremena - iznesi dokaze. Istraživanja otkrivaju da je maženje zapravo puno važnije nego što smo mislili. Ostavimo po strani to da se dobro osjećamo za vrijeme maženja, jer zdravstvene dobrobiti koje proizlaze iz maženja sigurno će uvjeriti tog partnera da ima vremena za to.

Razlog 1: Osjećaš se dobro

Maženje oslobađa oksitocin, koji je poznat i kao hormon osjećaja. On povećava sveukupnu sreću, a uz maženje, i držanje za ruku i seksualna igra oslobađaju kemikalije poput oksitocina, koje stvaraju osjećaj blagostanja i sreće.

Maženje također može osloboditi endorfine, kemikalije koje se oslobađaju nakon dobre vježbe ili kad jedemo čokoladu, što pridonosi tom sjajnom osjećaju.


via Giphy

Razlog 2: Osjećaš se seksi

Najočitija korist od maženja je približavanje partneru u fizičkom smislu. Ono može dovesti do zabavnog seksa ili opuštanja nakon seksualnog odnosa, ali tu je i kemijski plus.

Postoji i oslobađanje dopamina, hormona uzbuđenja koji povećava seksualnu želju. Uz to, istraživanja pokazuju da je seks zdrav i zbog kondicije i mentalnih razloga. Dakle, to je win-win situacija.


via Giphy

Razlog 3: Smanjuje stres i krvni tlak

Fizički kontakt s drugima može pomoći u smanjenju stresa. Zagrljaj, ljubljenje ili više fizičkih dodira povećavaju razinu oksitocina, odnosno hormona povezivanja.

Ova kemijska reakcija može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali također može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.


via Giphy

Razlog 4: Povezuje žene s bebama i partnerima

Maženje je zdravo za ljude zbog očitog čimbenika emocionalne povezanosti. Oksitocin je neuropeptid koji je usko povezan s rađanjem i dojenjem djece, a nedavno istraživanje pokazuje da ima biološku ulogu u vezivanju majke i djeteta. 

Istraživanje pokazuje da će žene odrasle s nesigurnom vezanošću vjerojatno imati poteškoće u stvaranju sigurne povezanosti sa svojom djecom (i partnerima).

Zdravo je željeti biti u blizini osobe koju volimo. Premalo ili previše nije dobro, stoga je važno istražiti zonu osobne udobnosti. Tvoj je cilj pronaći ravnotežu između zone udobnosti i potreba zajedno s potrebama tvog partnera.


via Giphy

Razlog 5: Pomaže da komunicirate bolje

Brojni stručnjaci ističu važnost maženja i neerotičnog fizičkog dodira. Većina ljudi želi da ih se razumije, a komunikacija je sredstvo kojim parovi prenose razumijevanje i empatiju.

Neverbalna komunikacija može biti vrlo moćan način da svom partneru kažeš da ga shvaćaš, a maženje je upravo to - govorenje partneru da ga razumiješ.

Upravo zato, maženje se često smatra oblikom komunikacije koji parovima može pomoći da obogate odnos


via Giphy
 
Komentari
+2
 
milicica
  • 30.12.2019 14:23:33
  • Bodova: 1755
  • Prijavi
Ima stotinu razloga zasto treba...Mi smo poceli prakticirati da se zagrlimo ili mazimo ali da disemo u istom ritmu, moj dragi udahne ja izdahnem I tako u krug. Vezbica nam traje oko pet minuta